Τη Δευτέρα επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα

Τη Δευτέρα επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα

Εντολή Μαξίμου: Κλείστε τα προαπαιτούμενα

 Κυβέρνηση και θεσμοί κάνουν αγώνα δρόμου, για να κλείσουν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, ώστε η διαπραγμάτευση να εστιάσει στην ελάφρυνση του χρέους. Σε επιστολή του προς στους υπουργούς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ζήτησε από τους υπουργούς να κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση. Μετά την ξεκάθαρη εντολή του Πρωθυπουργού για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κ. Λιάκος, προφανώς εκφράζοντας  την βούληση του Μαξίμου, ζητά από τους υπουργούς,  να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία (SLA), για την αξιολόγηση, στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ως γνωστόν, ο κ. Λιάκος, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρη Παπαγιαννάκο, παρακολουθεί την πορεία των προαπαιτουμένων, και δεν φαίνεται ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα πρόοδο. Με τα κλιμάκια των δανειστών, να επιστρέφουν τη Δευτέρα στην Αθήνα, χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να επιτευχθεί το Staff Level Agreement.

Πληροφορίες, θέλουν από το σύνολο των  88 προαπαιτούμενων, να έχουν ολοκληρωθεί μόλις δέκα, και τα περισσότερα που απομένουν, να είναι ημιτελή, αν και πολλά από αυτά θεωρούνται εύκολα. Ερώτημα παραμένει, ποια θα περάσουν προς υλοποίηση στην μεταμνημονιακή εποχή.  Τον στόχο να επιτευχθεί συμφωνία έως το προσεχές Eurogroup επισημαίνει και ο Μάριο Σεντένο σε επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.  Σύμφωνα με τον Προέδρο του Eurogroup, «το Eurogroup έλαβε υπόψη το λεγόμενο εργαλείο ΄ενισχυμένης εποπτείας΄ όπως προτάθηκε από την Κομισιόν. Στη βάση της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το Eurogroup θα αποφασίσει τον Ιούνιο όλα τα στοιχεία που θα εξασφαλίσουν επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Παππάς: Δεν πρέπει να δώσουμε κανένα επιχείρημα ότι δεν τηρούμε τα συμφωνηθέντα

«Είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα ήθελαν η Ελλάδα να ενδυθεί τον μανδύα του μέρους που δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, αυτό δεν έχουμε λόγο να το επιτρέψουμε» ξεκαθάρισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και πρέπει να πάμε στην ολοκλήρωση του προγράμματος και να βάλουμε τα δυνατά μας, ώστε η αναπτυξιακή δυναμική που έχει η οικονομία μας να συνεχιστεί και να ενισχυθεί, υποστήριξε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Δεν πρέπει να δίνει η Ελλάδα κανένα επιχείρημα σε όποιον θα ήθελε να την παρουσιάσει ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Σχετικά με την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, τόνισε ότι ήταν ο διακηρυγμένος στόχος της ΝΔ, ήταν μια κατάσταση υβριδική που πολύ προσομοιάζει με μνημόνιο και αυτός ο στόχος έχει εγκαταλειφθεί όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τους εταίρους μας. Και αυτό συνέβη, διότι διεκδικήσαμε και πετύχαμε μια ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του χρέους, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Σταθάκης: Η Ελλάδα κλείνει το πρόγραμμα στις 21 Ιουνίου

«Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, εκ των πραγμάτων, έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιοπιστίας στην εφαρμογή του προγράμματος του ΄15- ΄18 και γι΄ αυτό ολοκληρώνεται το πρόγραμμα με επιτυχία. Άρα, μακριά από εμάς όλα αυτά», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα θα το κλείσει το πρόγραμμα στις 21 Ιουνίου, «υπάρχουν θέματα που αφορούν δεσμεύσεις για το 2019 και 2020 που είναι δημοσιονομικά θέματα. Είναι μάλλον άγονη η συζήτηση ως προς τα θέματα αυτά αυτή τη στιγμή».

Τέλος, ο κ. Σταθάκης, τόνισε ότι «το σενάριο για εμάς, παραμένει ότι βγαίνει η οικονομία από τη βαθιά κρίση, ότι έχουμε πολύ ισχυρούς οικονομικούς δείκτες, θα ήταν αυτοκτονικό νομίζω για την κυβέρνηση να αφήσει να εννοηθεί ότι θα συμβεί οτιδήποτε από αυτά που υπονοήσατε. Το αντίθετο θα έλεγα. Πρέπει να παραμείνουμε έτσι, οι αγορές το έχουν εκτιμήσει και γι΄ αυτό και τα επιτόκια στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αποκλιμακώνονται». 

HSBC: Η Ελλάδα απελευθερώνεται με καθαρή έξοδο

Σε νέα έκθεσή της για την Ελλάδα η HSBC, αναφέρεται στο κλήσιμο της 4ης αξιολόγησης, επαναβεβαιώνοντας την πεποίθησή της ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρά εμπόδια, παρότι έχουν κλείσει λίγα από τα 88, καθώς και η κυβέρνηση εμφανίζεται υψηλά δεσμευμένη στο θέμα. Ωστόσο σημειώνει ότι δεδομένου του μεγάλου αριθμού δράσεων, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία καθυστέρηση στην εφαρμογή.

Οι αναλυτές, εκτιμούν ότι το Eurogroup να αποφασίσει στις 21 Ιουνίου ότι υπάρχει ευρεία επιτυχία στα μέτρα αλλά πιθανά η εκταμίευση της δόσης και η πλήρης συμμόρφωση να ακολουθήσει τον Ιούλιο ή ακόμα και τον Αύγουστο. Ολοι οι θεσμοί, σημειώνει, απέκλεισαν επίσημη παράταση του προγράμματος καθώς αυτό θα απαιτούσε εγκρίσεις από κοινοβούλια.

Για το κρίσιμο θέμα του χρέους, η HSBC αναμένει συμφωνία στις 21 Ιουνίου στο πακέτο που θα εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο. Η εκτίμηση είναι ότι θα περιλαμβάνει ένα εμπροσθοβαρές πακέτο, με προκαταβολική επιμήκυνση των δανείων και των τόκων του EFSF κατά 10-12 χρόνια, κάτι που θα εξομαλύνει τις πληρωμές, κάλυψη των απαιτήσεων του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα (πληρωμές ως 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και 20% μακροπρόθεσμα), τουλάχιστον με βάση τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη 1,5%.

Στην ανάλυσή της, η τράπεζα τονίζει ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούν να εξεταστούν για την ελάφρυνση του χρέους, όπως η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ που έχουν υψηλό επιτόκιο και η επαναγορά ελληνικών ομολόγων που έχουν υψηλά κουπόνια, όπως αυτά που αγοράστηκαν με το πρόγραμμα SNP της ΕΚΤ, που έφτασε τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Για την πρόταση με το «γαλλικό μοντέλο» ελάφρυνσης οι αναλυτές αναφέρουν ότι προτείνεται ένας ημιαυτόματος μηχανισμός που εκτιμάται ότι θα συμφωνηθεί. Με πιθανή την προκαταβολική επέκταση των δανείων του EFSF, θα αποκτήσει νόημα από τα μέσα του 2030. Ωστόσο, είναι κρίσιμο για την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ αλλά και για να διασφαλιστούν μελλοντικοί επενδυτές και οίκοι αξιολόγησης για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η Ελλάδα, θεωρείται πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά ως το 2020, αλλά σύμφωνα με την HSBC, απαιτούνται ακόμα 45 δις ευρώ. Ήδη υπάρχει ρευστότητα 20 δις ευρώ, από την προηγούμενη δόση του προγράμματος και τις προηγούμενες εξόδους στις αγορές, ενώ αναμένεται ακόμα η τελευταία δόση των 11,7 δις ευρώ, που μαζί με τα έσοδα που θα αντληθούν από το νέο 10ετές και τα νέα πρωτογενή πλεονάσματα, θα φτάσουν τα 18,5 δις ευρώ.

Βέβαια, για τις νέες εξόδους στις αγορές δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις αλλά η εκτίμηση είναι ότι θα επιτευχθεί έξοδος στις αγορές το πρώτο εξάμηνο. Περιμένοντας καλές ειδήσεις που θα βελτιώσουν το κλίμα, είναι απίθανο κατά την τράπεζα να υπάρξει κίνηση πριν το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ή τουλάχιστον πριν κάποια απτή πρόοδος γίνει στο θέμα του χρέους.

DBRS: Ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές, μετά τα stress test

Για ολοκλήρωση ενός σημαντικού ορόσημου από τις ελληνικές τράπεζες, στον δρόμο προς ένα πιο φυσιολογικό τραπεζικό περιβάλλον στη χώρα κάνει λόγο η DRRS, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του stress test. Η DBRS συμπεραίνει ότι «Η επιτυχής ολοκλήρωση του stress test λογικά θα μειώσει τις ανησυχίες για νέα ανακεφαλαιοποίηση και θα διευκολύνει την καλύτερη πρόσβαση στις αγορές, μειώνοντας το premium που καταβάλλουν οι τέσσερις τράπεζες».

Moody’s: Καλά νέα για τις τράπεζες

Σε δική του ανάλυση και ο οίκος Moody’s αναφέρεται στις θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, που διευκολύνουν την μελλοντική πρόοδο της ελληνικής Οικονομίας. «Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης αντοχής, πιστεύουμε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα εστιάσουν περισσότερο στα στρατηγικά σχέδια για την αντιμετώπιση των NPEs και την επίτευξη των μεμονωμένων στόχων μείωσης των NPE, για τους οποίους έχουν δεσμευθεί έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα είναι το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, με τους θεσμούς να επιστρέφουν στην Αθήνα την Δευτέρα 14 του μήνα, με στόχο να τεθούν οι βάσεις για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της 24η Μαΐου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/331363-Te-Deytera-epistrephoyn-oi-thesmoi-sten-Athena ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...