Τι ισχύει με τις νέες εισφορές 26,95% στους τίτλους κτήσης: Κατατέθηκε η τροπολογία

Τι ισχύει με τις νέες εισφορές 26,95% στους τίτλους κτήσης: Κατατέθηκε η τροπολογία

Τι ισχύει με τις νέες εισφορές 26,95% στους τίτλους κτήσης -Κατατέθηκε η τροπολογία

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, που φέρνει επιβάρυνση 26,95% στους εργαζόμενους που αμείβονται με τίτλους κτήσης (απόδειξη δαπάνης). Από το 2018, όλοι (επαγγελματίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, φοιτητές) που θα  αποκτήσουν εισόδημα μέσω απόδειξης δαπάνης, θα καταβάλλουν εισφορές 26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία. Το ποσό θα παρακρατείτε από τον εργοδότη και θα καταβάλλεται στον ΕΦΚΑ από τον εργοδότη.

 

Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως το υπουργείο Εργασίας, προσπαθεί να πιάσει και όλους όσους ελεύθερους επαγγελματίες, μετά την μεγάλη αύξηση στις εισφορές τους το 2017, έκλεισαν τα μπλοκάκια και άρχισαν να αμείβονται με απόδειξη δαπάνης.

 

Από το σύνολο της αμοιβής, πρώτα θα αφαιρείται ο φόρος 20%, όπως ίσχυε και προηγουμένως, μετά θα βγαίνει το ποσό της εισφοράς που θα αντιστοιχεί στο 26,95 του μισθού (20% κύρια ασφάλιση και 6,9% υπέρ Υγείας) και το υπόλοιπο θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει σχεδόν τα μισά λεφτά από την αμοιβή του, καθώς 20% εφορία, 20% κύρια σύνταξη και 6,9% περίθαλψη, αφαιρούν από το ποσό της αμοιβής του, το 49,95%. Για τον εργαζόμενο, θα απομένει το υπόλοιπο 50,05%.

 

Όλοι θα πρέπει να υπογράψουν σύμβαση με τον εργοδότη, ειδικά όσοι δεν έχουν άλλη ασφάλιση, ως μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες και κυρίως όσοι είναι άνεργοι. Οι συνταξιούχοι που αμοίβονται με απόδειξη δαπάνης, βρίσκονται στην χειρότερη θέση καθώς, αν συνεχίσουν να απασχολούνται με αυτό τον τρόπο και το 2018, θα δουν μείωση της σύνταξης τους κατά 60%.

 

Από το υπουργείο Εργασίας, αναφέρεται ότι η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή διασφαλίζει την υπαγωγή στην ασφάλιση των προσώπων που  απασχολούνται ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση αμειβόμενοι  με τίτλους κτήσης (πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης). Με την τροπολογία αντιμετωπίζεται η απώλεια χρόνου ασφάλισης καθώς, για παραστατικά που αφορούν σε συμβάσεις οι οποίες θα καταρτίζονται από τη δημοσίευση της προβλεπόμενης σε αυτήν Υπουργικής Απόφασης και εφεξής:  

 

Στο 26,95% της αμοιβής οι εισφορές

 

Οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη  συνολικού ποσοστού 26,95% θα υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, μετά την αφαίρεση του φόρου και άλλων επιβαρύνσεων. Οι εισφορές θα παρακρατούνται από τον εκδότη του παραστατικού κατά την έκδοσή του και θα αποδίδονται στον ΕΦΚΑ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της έκδοσης του παραστατικού μήνα.

 

Πως υπολογίζεται ο ασφαλιστικός χρόνος

 

Στις περιπτώσεις που από τη σύμβαση προκύπτει καθορισμένος αριθμός ημέρας/ ημερών απασχόλησης και μέχρι έναν πλήρη μήνα, ως χρόνος ασφάλισης θα λαμβάνεται η ημέρα/ οι ημέρες που καθορίζονται στη σύμβαση. Στις λοιπές περιπτώσεις, ως χρόνος ασφάλισης λαμβάνεται το πηλίκο της καθαρής αξίας του παραστατικού δια του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, όπως αυτός ισχύει.

Η νέα ρύθμιση αφορά στις περιπτώσεις έκδοσης παραστατικού για το οποίο έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα από τη φορολογική νομοθεσία και σε καμιά περίπτωση δεν αφορά περιπτώσεις προσώπων για τα οποία, με βάση τα πραγματικά περιστατικά αποδεικνύεται η παροχή εξαρτημένης εργασίας.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/314366-Ti-ischyei-me-tis-nees-eisphores-26-95-stoys-titloys-kteses-Katatetheke-e-tropologia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...