Η κατάθλιψη δεν είναι συνώνυμη με την κακή διάθεση, όπως λανθασμένα πιστεύουν κάποιοι. Πρόκειται για μια σοβαρή νόσο με βιολογική βάση, αλλά και σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές επεκτάσεις.
Στο νέο βίντεο της δημοφιλούς σειράς AsapSCIENCE, εξηγείται με απλό και κατανοητό τρόπο τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου με κατάθλιψη.
Όπως αναφέρει ο αφηγητής, παλαιότερα η κατάθλιψη είχε περιγραφεί ως μια «χημική ανισορροπία » του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η έλλειψη ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται σεροτονίνη ήταν υπεύθυνη για την εκδήλωση της ψυχικής νόσου. Η σεροτονίνη χαρακτηρίζεται συχνά ως «η χημική ουσία της καλής διάθεσης».
Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με κατάθλιψη έδειξαν ότι η φαρμακευτική αγωγή για την ενίσχυση της σεροτονίνης οδηγεί σε καταστολή των συμπτωμάτων.
Ωστόσο, αν και αρκετές χημικές ουσίες παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη, η παραπάνω εξήγηση δε βοηθά να κατανοήσουμε πόσο περίπλοκη και σύνθετη είναι στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη ψυχική νόσος.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ανάπτυξη και οι συνδέσεις των εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να παίζουν ακόμη σημαντικότερο ρόλο.
Μελέτες δείχνουν ότι ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου σε ένα άτομο με κατάθλιψη είναι μικρότερος σε μέγεθος από το κανονικό. Ο ιππόκαμπος είναι η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα, τη μνήμη και τη μάθηση.
Όσο περισσότερο διαρκεί η κατάθλιψη, τόσο περισσότερο συρρικνώνεται ο ιππόκαμπος. Το στρες συμβάλλει καθοριστικά στον ελλιπή σχηματισμό νέων νευρώνων σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου.
Όταν όμως ενεργοποιείται ο σχηματισμός νέων νευρώνων και αποκαθίστανται οι βλάβες, η διάθεση βελτιώνεται. Αρκετά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης επηρεάζουν έμμεσα την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.
Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι η κατάθλιψη έχει και γενετική βάση. Μια παραλλαγή στο γονίδιο που μεταφέρει τη σεροτονίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης της κατάθλιψης.
Ο ρόλος της κληρονομικότητας στην εκδήλωση της ψυχικής νόσου είναι και ο λόγος που η κατάθλιψη αλλά και η διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) εκδηλώνονται συχνά μέσα στην ίδια οικογένεια.