Τι σχέση έχει ο τόνος της φωνής… με τη διάθεση μας;

bb

Τι σχέση έχει ο τόνος της φωνής… με τη διάθεση μας;

Κατηγορία

kchalkiadakis
Τρίτη 24/05/2016 – 22:16

Τι σχέση έχει ο τόνος της φωνής… με τη διάθεση μας;

Πόσο μπορεί να επηρεάσει την διάθεση μας ο τόνος της φωνής μας; Έχει άμεση επίδραση στην ψυχολογία μας η χροιά της φωνής μας; Η «θυμωμένη» φωνή, ή η «γλυκιά» καθορίζουν και την συμπεριφορά μας;

Ερευνητές στην Γαλλία ανακάλυψαν ότι μικρές αλλαγές στον συναισθηματικό χρωματισμό της φωνής μας μπορούν να μεταβάλλουν ανάλογα και την στην διάθεσή μας.

Μια νέα έρευνα που έγινε από επιστήμονες στην Γαλλία έδειξε ξεκάθαρα ότι ο τόνος της φωνής του κάθε ατόμου δεν είναι μόνο ένδειξη της ψυχικής του κατάστασης, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ανάποδα, επηρεάζοντας την διάθεσή του.

Οι επιστήμονες που έκαναν το πείραμα χρησιμοποίησαν ένα ειδικό ψηφιακό όργανο το οποίο μπορούσε να κάνει μικρές αλλαγές στον τόνο και το ηχόχρωμα της φωνής όσων συμμετείχαν. Τα συμπεράσματα που έβγαλαν ήταν ότι ακόμα και η μικρότερη μεταβολή αλλάζει δραστικά την διάθεση του ατόμου όταν ακούει το ίδιο την φωνή του.

Η συγκεκριμένη έρευνα ήρθε ως συνέχεια μιας προηγούμενης μελέτης σύμφωνα με την οποία είχε φανεί ότι οι άνθρωποι συχνά προσπαθούν να κρύψουν τα αληθινά τους συναισθήματα μέσω της ομιλίας τους.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα διάβασαν μία μικρή ιστορία και η φωνή τους επέστρεφε πίσω σε αυτούς περασμένη μέσα από το ειδικό μηχάνημα που άλλαζε ελαφρά την φωνή τους. Οι ίδιοι δεν γνώριζα ότι οι ερευνητές είχαν «πειράξει» τον συναισθηματικό τόνο της ίδιας τους της φωνής, έτσι ώστε να την κάνουν πιο χαρούμενη, ή πιο λυπημένη ή και ακόμα πιο φοβισμένη.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι όταν οι ερευνητές επενέβαιναν στην φωνή κάποιου από τους συμμετέχοντες, η συναισθηματική τους κατάσταση άλλαζε ανάλογα.

«Η σχέση μεταξύ της έκφρασης και της εμπειρίας ενός συναισθήματος είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό ένα σημείο διαφωνίας μεταξύ των ψυχολόγων» είπε ο Πίτερ Γιόχανσον, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στο πείραμα, από το Σουηδικό Πανεπιστήμιo του Lund.

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι η πρώτη απόδειξη της άμεσης σύνδεσης μεταξύ της συναισθηματικής εμπειρίας και την φωνητικής της έκφρασης» δήλωσε ο ίδιος.

Οι ερευνητές μεταποιούσαν τις φωνές των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγορίθμους. Αλλάζοντας λίγο κάποιες παραμέτρους έκαναν την φωνή πιο θετική, ενώ συμπιέζοντας ελαφρά την δυναμική περιοχή του ήχου της δημιουργούσαν μια φωνή με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ανεβάζοντας την καμπύλη των υψηλών συχνοτήτων η φωνή γινόταν πολύ πιο ενθουσιώδης και γεμάτη έξαψη.

Ο ψυχολόγος Κατσούμι Γουατανάμπε από το Πανεπιστήμιο Waseda του Τόκιο ο οποίος συμμετείχε στο συγκεκριμένο πείραμα, είπε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και σε θεραπευτικούς σκοπούς, ιδίως σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη ή απότομες εναλλαγές της διάθεσής τους.

Μάλιστα συνέδεσε την συγκεκριμένη τεχνική με την εξάπλωση του Καραόκε σε πολλές δυτικές κοινωνίες, ενώ μπορεί να έχει εφαρμογή και σε εμπορικές συναλλαγές, όπως για παράδειγμα την επέμβαση στις φωνές των ανθρώπων που βρίσκονται σε ένα οnline meeting έτσι ώστε να υπάρξει ένα το επιθυμητό αποτέλεσμα στην διαπραγμάτευση.

Πηγή:

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...