Τουρκικό έγγραφο χαρακτηρίζει “νεκρή” την Κυπριακή Δημοκρατία

bb
Τουρκικό έγγραφο χαρακτηρίζει
”Εκλιπούσα” (defunct) χαρακτηρίζει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία, καθιστώντας σαφές ότι θεωρεί νεκρό το νόμιμο κράτος της Κύπρου και αξιώνοντας ”νέο” διζωνικό-δικοινοτικό καθεστώς, με βάση τη λογική των ”δύο συνιστώντων κρατιδίων”.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” αυτός ο χαρακτηρισμός περιλαμβάνεται σε έγγραφο που υποβλήθηκε προς την Ε.Ε, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης και διανεμήθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης και της φερόμενης ως ”εκλιπούσας”.

Στο έγγραφο, το οποίο εξασφάλισε και αποκαλύπτει η εφημερίδα,  η Άγκυρα απορρίπτει κάθετα την ”Κοινή Θέση” της Ε.Ε για τερματισμό της πρακτικής άσκησης βέτο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημειώνει χαρακτηριστικά:”Έως ότου εξευρεθεί μια τελική και δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, η ένταξη των Ελληνοκυπρίων σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί θετικά από την Τουρκία. Η υιοθέτηση των απαιτήσεων των Ελληνοκυπρίων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς θα ενίσχυε τον ψευδή ισχυρισμό τους να εκπροσωπούν την εκλιπούσα ”Κυπριακή Δημοκρατία” και θα τους αποσπούσε την προσοχή από τον στόχο της λύσης”.

Είναι τουλάχιστον προφανές, σημειώνει ο “Φιλελεύθερος”, ότι η Άγκυρα θεωρεί πλέον την Κυπριακή Δημοκρατία νεκρή, κάτι που δεν διστάζει να προβάλλει ενώπιον όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της ίδιας της ”εκλιπούσας”, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι απορρίπτει κάθε υπόδειξη της Ε.Ε. για ”εξομάλυνση σχέσεων”.

Εκφράσεις όπως η “εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία” πάσχουν από θεμελιώδες ελάττωμα, αναφέρεται στο τουρκικό έγγραφο, το οποίο σημειώνει επί του προκειμένου: ”Η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί. Δεν μπορούν να ισχυριστούν αρμοδιότητα, δικαιοδοσία ή κυριαρχία επί των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι έχουν ισότιμο καθεστώς. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να εκμεταλλεύονται διεθνείς πλατφόρμες και ειδικότερα την ένταξή τους στην Ε.Ε., η οποία στερείται νομιμότητας, για τους πολιτικούς τους σκοπούς”, σημειώνει με ύφος χιλίων πασάδων το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στο τουρκικό υπόμνημα προς την Ε.Ε, επιστρατεύεται η ”κοινή δήλωση” Αναστασιάδη-Έρογλου, αλλά και οι ”συγκλίσεις” που όπως επισημαίνεται, επιτεύχθηκαν στη διάρκεια των ετών 2008-2012, ως το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, διατυπώνεται δε ο ισχυρισμός ότι ”η Τουρκία, ως εγγυήτρια και ως μητέρα πατρίδα στην Κύπρο, στηρίζει πλήρως και ενεργώς τις εν εξελίξει συνομιλίες του ΟΗΕ, με στόχο την εγκαθίδρυση μιας νέας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, βασισμένης στην πολιτική ισότητα μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, με μια ομόσπονδη κυβέρνηση και δύο συνιστώντα κρατίδια ισότιμου καθεστώτος, όπως αντανακλάται στη δήλωση των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου 2014”. Η τελευταία αυτή αναφορά αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση της Άγκυρας στην έκκληση των κρατών-μελών της Ε.Ε., μέσω της ”Κοινής τους Θέσης” για «ενεργό στήριξη» της Τουρκίας στις απευθείας συνομιλίες, κατά συγκεκριμένο τρόπο”.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. χαρακτηρίζει την αναμενόμενη στήριξη της Τουρκίας ως κρίσιμης σημασίας.

ΚΥΠΡΟΣ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...