Το άγνωστο ιερό Ασκληπιείο της Ναυπάκτου.

Το Ασκληπιείο της Ναυπάκτου, αρχαίο ιερό αφιερωμένο στον Ασκληπιό θεό της ιατρικής και της υγείας, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του λόφου Τσουκάρι, κοντά στην πηγή του Κεφαλόβρυσου, σε περιοχή εκτός των τειχών της αρχαίας πόλης. Ήταν ήδη ερειπωμένο την εποχή του περιηγητή Παυσανία, ο οποίος παραθέτει μία παράδοση για την ίδρυση του ιερού από έναν ιδιώτη, με το όνομα Φαλύσιος, που έπασχε από μία ασθένεια των ματιών. Σύμφωνα με την αφήγηση του Παυσανία ο Ασκληπιός έστειλε την ποιήτρια Ανύτη με μία σφραγισμένη πινακίδα στο Φαλύσιο και τον παρακίνησε να τη διαβάσει. Ο Φαλύσιος αφαιρώντας τη σφραγίδα και προσπαθώντας να διαβάσει θεραπεύτηκε εντελώς και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης έδωσε στην Ανύτη 2.000 χρυσούς στατήρες και ίδρυσε μετά από αυτό το ιερό του θεού.
Η θέση του ιερού ταυτίστηκε για πρώτη φορά από τον Weil το 1879. Σήμερα από το ιερό σώζεται ένα άνδηρο, διαστάσεων 15 Χ 12 μ. περίπου, διαμορφωμένο στο βράχο και ένας αδρά λειασμένος φυσικός βράχος, ύψους 3,5 μ. περίπου, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί ως τοίχωμα για την αναγραφή επιγραφών. Από τις επιγραφές αυτές, αρχικά τουλάχιστον 8, διακρίνονται με δυσκολία ελάχιστα γράμματα. Ενεπίγραφοι λίθοι από το χώρο του ιερού είχαν από παλαιά χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό από κατοίκους της περιοχής.

Αλήθεια …Πόσοι από σας έχουν κάνει τον κόπο να ανέβουν τα λίγα σκαλάκια και να βρεθούν από κοντά θαυμάζοντας έναν ακόμη άγνωστο αρχαιολογικό θησαυρό της Ναυπάκτου;

007-001

008-001

010-001

011-001

 

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...