Το μεγάλο ξεπούλημα της ελληνικής περιουσίας μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς!

Το μεγάλο ξεπούλημα της ελληνικής περιουσίας μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς!

Δίνουν πενταροδεκάρες και βάζουν «χέρι» στην περιουσία των Ελλήνων, χωρίς να καν να σηκωθούν από το γραφείο τους! Η νέα πραγματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε σκοτεινή φιγούρα της παγκόσμιας Οικονομίας, να αγοράσει, τα ακίνητα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που λύγισαν από το βάρος της κρίσης, όταν θα βγουν στο ηλεκτρονικό «σφυρί»! Η πίεση των τροκανών, που έκανε αυτή τη νέα μορφή πλειστηριασμών, προαπαιτούμενο της αξιολόγησης, φέρνει τα πάνω-κάτω για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Από εδώ και πέρα, το μόνο που εμποδίζει τον πλειστηριασμό μικρών περιουσιών είναι μία «συμφωνία κυρίων” μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και των τραπεζών να μην εκπλειστηριάσουν ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ. Μία καλή συμφωνία, που όμως δεν είναι νόμος και θα υπάρχει μόνο όσο συμφέρει τις τράπεζες, να μην πλημυρίσουν την αγορά με ακίνητα, για να μην καταρρεύσουν οι ήδη χαμηλές τιμές!

Δύο υποθέσεις με δέκα ακίνητα, από το ίδιο συμβολαιογραφικό γραφείο και με επισπεύδουσα την ίδια τράπεζα, έκαναν τη πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η πλατφόρμα λειτούργησε άψογα, αλλά οι υποθέσεις υποαπέδοσαν!  Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ξεκίνησαν εχθές στις 10:00 το πρωί μετά από μήνες καθυστερήσεων και αναβολών ολοκληρώθηκαν, δίχως απρόοπτα. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Ρούσκας, τόνισε ότι η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά και υπό την επίβλεψη απεσταλμένων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με πέντε θέσεις πάρκινγκ σε συγκρότημα κτιρίων ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί από τις δέκα το πρωί, με την πρώτη υπόθεση να ολοκληρώνεται στις δύο το απόγευμα. Τέσσερεις ώρες αργότερα, στις έξι, ολοκληρώθηκε και η δεύτερη υπόθεση που αφορούσε μία πολυτελή μεζονέτα στην Κηφισιά. Και οι δύο πραγματοποιήθηκαν από το ίδιο συμβολαιογραφικό γραφείο και με επισπεύδουσα την τράπεζα Eurobank.

Θέσεις Πάρκινγκ αξίας 47.500 ευρώ

Ο πρώτος ηλεκτρονικός πλειστηριασμός που πραγματοποιήθηκε αφορούσε πέντε θέσεις στάθμευσης σε υπόγειο πάρκινγκ στο Νέο Ψυχικό σε συγκρότημα καταστημάτων, γραφείων και λοιπών επαγγελματικών χώρων επί της Εθνικής Αντιστάσεως και Λ. Κηφισίας. Τιμή πρώτης προσφοράς ήταν τα 9.500 ευρώ για το καθένα και συνολική τιμή αρχικής προσφοράς τα 47.500 ευρώ.

Δεν άλλαξε χέρια, η μεζονέτα των 700.000 ευρώ στην Κηφισιά

Τα πράγματα έγιναν λόγο πιο περίπλοκα στη δεύτερη υπόθεση, που αφορούσε μεζονέτα 320 τ.μ. με πρώτη τιμή προσφοράς τις 698.915 ευρώ και η οποία πλειστηριάστηκε για οφειλή 1,2 εκατ. ευρώ που είναι σε καθυστέρηση από το 2013.

Η μεζονέτα ανήκει σε συγκρότημα κατοικιών, το οποίο έχει ανεγερθεί επί οικοπέδου άρτιου και οικοδομήσιμου, επιφανείας 1.231,16 τ.μ., στην περιοχή Κοκκιναρά στην Κηφισιά. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και α’ όροφο, που συνδέονται μεταξύ τους με εσωτερική κλίμακα και ανελκυστήρα. Μαζί με τη μεζονέτα τρέχει η διαδικασία και για δύο θέσεις στάθμευσης με τιμή αρχικής εκκίνησης τα 10.000 ευρώ για την κάθε μία. Συνολική τιμή πρώτης προσφοράς για τη μεζονέτα και τις δύο θέσεις πάρκινγκ είχαν οριστεί οι 718.915 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού, έγινε γνωστό ότι η ίδια, η επισπεύδουσα τράπεζα, ήταν εκείνη που αγόρασε το ακίνητο, στην τιμή της πρώτης προσφοράς, δηλαδή 698.915 ευρώ!

Ο πρώτος ηλεκτρονικός πλειστηριασμός που διεξήχθη πρωί, για τις θέσεις στάθμευσης, κηρύχθηκε άγονος και αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες.

Το τεστ πέτυχε, αλλά οι τράπεζες δεν πήραν λεφτά!

Ουσιαστικά η χθεσινή πλειοδοσία ήταν ένα πρώτο τεστ του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπως και ουσιαστικά θα είναι ολόκληρως ο Δεκέμβριο, καθώς δεν αναμένεται να γίνουν πάνω από 50-60 πλειστηριασμοί. Ήταν μία πρώτη επαφή για το ηλεκτρονικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες.

Η συνέχεια θα είναι πολύ διαφορετική, με τους δανειστές και ειδικά τον εποπτικό βραχίονα (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να πιέζουν για σημαντική αύξηση στους ρυθμούς των πλειστηριασμών, στους 600-700 των Ιανουάριο και μετά το Μάιο στους 2.000-3.000 κάθε μήνα!

Τράπεζες, κυβέρνηση και θεσμοί, φαίνονται ικανοποιημένοι από το να περιοριστούν οι πλειστηριασμοί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή σε αυτούς τους δανειολήπτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το δάνειό τους, αλλά δεν το εξυπηρετούν σκόπιμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα δάνεια των στρατηγικών κακοπληρωτών εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 25 δις ευρώ.  

Στόχος  10.000 πλειστηριασμοί μέχρι τον Ιούλιο!

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση αναμένεται να «αγριεύσει» γρήγορα, καθω΄ς οι τράπεζες σύμφωνα με γνώστες των εξελίξεων, έχουν βάλει στόχο να πραγματοποιήσουν 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων μέχρι τον Ιούλιο, ενώ παράλληλα το Δημόσιο αναμένεται να προχωρήσει σε ακόμα 2.000 για οφειλές σε Εφορία  και Ταμεία.

Αν τελικά το σύστημα πετύχει, τότε όλο και περισσότεροι πλειστηριασμοί θα περνούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με στόχο, όπως λένε οι συμβολαιογράφοι, μέχρι τον ερχόμενο Μάιο τουλάχιστον το 70% των πλειστηριασμών να διενεργείται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/311715-To-megalo-xepoylema-tes-ellenikes-perioysias-mesa-apo-toys-elektronikoys-pleisteriasmoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...