Το παρασκήνιο των μνημονίων

Το παρασκήνιο των μνημονίων

Η αποκάλυψη του Ανδρέα Λοβέρδου, για την πρόταση παραποµπής του Κώστα Καραµανλή στο Ειδικό Δικαστήριο, από την πλειοψηφία που τον διαδέχθηκε, συνιστά, πέραν των άλλων, ένα ερέθισµα για την περαιτέρω αναζήτηση του τι συνέβη αυτά τα «µαύρα» χρόνια.

Ειδικά για την πρώτη περίοδο, όπου και κρίθηκαν, σχεδόν τα πάντα, υπάρχουν ακόµη αναπάντητα ερωτήµατα, όπως φαίνεται και από όσα αποκάλυψε ο καθηγητής και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ασόκα Μόντι, µιλώντας στο τελευταίο φύλλο της «Κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», µε αφορµή την έκδοση σχετικού βιβλίου του.

Ασκώντας κριτική, στη στάση του Ταµείου, στο θέµα της εξ αρχής αναδιάρθρωσης του χρέους, ο κ. Μόντι αποκαλύπτει ότι στο Ταµείο γνώριζαν από την πρώτη στιγµή, ότι το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιµο, αλλά δεν προωθήθηκε αυτή η θέση, επειδή ο τότε γενικός διευθυντής, Ντοµινίκ Στρος-Καν, παρ’ ότι ήταν υπέρ της αναδιάρθρωσης, δεν επέµεινε, επειδή δεν ήθελε να συγκρουστεί µε τους Ευρωπαίους, αλλά και τους Αµερικανούς, που ήταν, τότε, επιφυλακτικοί.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όµως είναι και η άποψη του κ. Μόντι, σχετικά µε την αιτία της µακράς παραµονής της χώρας µας, σε καθεστώς Μνηµονιακής επιτήρησης και αν αυτό οφείλεται στην έλλειψη προθυµίας των ελληνικών κυβερνήσεων («αρχών») να αναλάβουν την «ιδιοκτησία» του προγράµµατος.

Με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο, ο ινδικής καταγωγής οικονοµολόγος, επισηµαίνει: «Το ερώτηµα είναι τι ζητήθηκε από τους Ελληνες να “οικειοποιηθούν”. Η αριθµητική της λιτότητας ήταν αδυσώπητη, βάναυση. Και η επίδραση της στο ΑΕΠ είχε προβλεφθεί µε ακρίβεια, σε ανάλυση του Μπλανσάρ (επικεφαλής οικονοµολόγου του ΔΝΤ).

Ό,τι και να έκαναν οι Ελληνες, µε τέτοια επίπεδα λιτότητας, δε θα γλίτωναν µε τίποτα την κατάρρευση του ΑΕΠ. Και µετά τα πράγµατα έγιναν ακόµη χειρότερα, γιατί η ύφεση οδήγησε σε µη επίτευξη δηµοσιονοµικών στόχων, που έφερε νέα µέτρα!

Το ΔΝΤ τότε δηµοσίευσε µελέτες που έδειχναν πόσο κακή ιδέα είναι η επιβολή νέων µέτρων λιτότητας και ύφεσης, πόσο επιδεινώνει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. Κι όµως το ΔΝΤ συνέχισε να το κάνει στην Ελλάδα, αγνοώντας όλες τις εσωτερικές του µελέτες!».

Με βάση τα ανωτέρω, το πρώην στέλεχος του Ταµείου κονιορτοποιεί και την «παραµυθία», κυρίως εσωτερικής κοπής, περί των περίφηµων µεταρρυθµίσεων, που δεν έγιναν. Αλλά περί αυτών, στο επόµενο.

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/341157-To-paraskenio-ton-mnemonion ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...