Η αύξηση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι ευρωπαϊκή μελέτη του 2006 είχε δείξει πως όσοι άντρες καπνίζουν πάνω από 5 τσιγάρα την ημέρα έχουν σχεδόν μία στις τέσσερις πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο του πνεύμονα, ενώ στις καπνίστριες οι αντίστοιχες πιθανότητες είναι σχεδόν μία στις πέντε.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, με επικεφαλής την δρα Φανγκί Γκου, από τον Κλάδο Γενετικής Επιδημιολογίας (GEB), οι οποίοι πήραν συνεντεύξεις από 3.249 νυν και πρώην καπνιστές από τις ΗΠΑ και την Ιταλία. Οι 1.812 από τους εθελοντές έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ οι υπόλοιποι 1.437 ήταν υγιείς συνομήλικοί τους.
Όλοι οι εθελοντές παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για τις συνήθειές τους όσον αφορά το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένου του πότε άναβαν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας. Όπως γράφουν οι ερευνητές στην αμερικανική «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JNCI), χώρισαν τους εθελοντές σε ομάδες, αναλόγως με το αν άναβαν το πρώτο τσιγάρο μέσα σε 5 λεπτά ή λιγότερο, μέσα σε 6-30 λεπτά, 31-60 λεπτά ή πάνω από 60 λεπτά.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές άναβαν τσιγάρο μέσα στην πρώτη ώρα από το πρωινό ξύπνημα είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με όσους κάπνιζαν αφού περνούσε τουλάχιστον 1 ώρα. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος ήταν 3,5 φορές υψηλότερος για όσους κάπνιζαν μέσα στο πρώτο 5λεπτο και 2,57 φορές υψηλότερος για όσους κάπνιζαν 31-60 λεπτά μετά το πρωινό ξύπνημα.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι κίνδυνος καρκίνου ήταν πιο ισχυρός στους νυν καπνιστές απ’ ό,τι στους πρώην, ενώ ίσχυε και στα δύο φύλα αδιακρίτως, καθώς και στους εθελοντές που κάπνιζαν λίγα τσιγάρα την ημέρα (έως 10). Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το άναμμα του πρώτου τσιγάρου μέσα σε λίγα λεπτά από το πρωινό ξύπνημα αποτελεί ένδειξη ισχυρής εξάρτησης από τη νικοτίνη και συνεπώς οι πιο εξαρτημένοι καπνιστές ίσως είναι αυτοί που κινδυνεύουν και περισσότερο να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα.