Το 2016 «ώρα μηδέν» για την παγκόσμια Οικονομία

Το 2016 «ώρα μηδέν» για την παγκόσμια Οικονομία

Κατηγορία

christos.papad…
Κυριακή 14/02/2016 – 21:43

παγκόσμια Οικονομία

Γεμάτη κινδύνους η παγκόσμια Οικονομία! – Πιθανή μία κρίση πολύ χειρότερη από το 2008, λένε οικονομολόγοι

Είναι  μία νέα Οικονομική κρίση αναπόφευκτη; Θα επαναληφθεί η κρίση του 2008; Η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μία κατάρρευση των αγορών; Εύλογα ερωτήματα που προκαλούνται από τις τελευταίες εξελίξεις στον παγκόσμιο Οικονομικό Χάρτη.

Η κινεζική οικονομία ασθμαίνει, οι Αμερικανοί έχουν ποντάρει στην ανάπτυξη με βάση τον κλάδο της ενέργειας και «χάνουν», η Ευρώπη μοιάζει ακυβέρνητη και διασπασμένη, ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα όπως το προσφυγικό και δεν κανείς δεν έχει την δύναμη και το κύρος να μιλήσει εκπροσωπώντας το σύνολο της Ευρωζώνης και να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις.

Μέσα σε ένα ευμετάβλητο κλίμα στις διεθνείς αγορές,  κάθε νέα πρόκληση φέρνει την κατάρρευση των διεθνών χρηματιστηρίων.

Οι Financial Times, βλέπουν πολλούς κινδύνους στο πεδίο της παγκόσμιας Οικονομίας, αρνητικούς παράγοντες που μέσα στο 2015 αύξησαν τον κίνδυνο για μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ προς το παρόν συντέλεσαν όλοι στο κύμα πωλήσεων που έριξαν τα χρηματιστήρια.

Πρώτα από όλα, είναι η άρνηση του Οργανισμού  εξαγωγών πετρελαιοπαραγωγών χωρών (ΟΠΕΚ) να περιορίσει την ετήσια προσφορά πετρελαίου κάτι που συντέλεσε στην πτώση των τιμών, στέλνοντας σε σοκ την αμερικανική οικονομία η οποία βασίζεται στη βιομηχανία ενέργειας για την ανάπτυξή της.

Η ισχυροποίηση των μεγάλων κρατικών επενδυτικών ταμείων  από τα πετροδολάρια, δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ξεπούλημα κάτι που έγινε όταν έπεσε η τιμή του πετρελαίου.

Η Κίνα ως η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα, αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία της παγκόσμιας Οικονομίας και η φούσκα,  που έριξε τα κινεζικά χρηματιστήρια,  έφεραν τον πανικό το 2015.  Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, από το γεγονός ότι οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να σταματήσουν την πτώση, και απέτυχαν.

Ο Ασιατικός δράκος, προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει σε διαχειρίσιμα  επίπεδα τον ρυθμό ανάπτυξης της Οικονομίας του, αλλά οι συνεχείς υποτιμήσεις του γουάν και η χρήση των αποθεματικών, ζευγαρωμένα με την μανία με την οποία οι Κινέζοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, φέρνουν όλο και πιο κοντά μία νέα κρίση.

Από την άλλη πλευρά, στην Δύση οι Αμερικανοί, κάνουν το δικό τους παιχνίδι, προσπαθώντας να επιπλεύσουν ακόμα και αν έρθει το «τσουνάμι» μίας νέας   κρίσης και ο μαέστρος που φτιάχνει  τη μουσική λέγεται Fed.  Όλοι τρομοκρατήθηκαν για το τι θα γινόταν στις αγορές όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξανε τα επιτόκια, όμως καθυστέρησε πολύ, και όταν τα αύξησε τον Δεκέμβρη του 2015, τα ομόλογα υψηλού κινδύνου χτύπησαν «κόκκινο».

Οι πρωταγωνιστές στο παιχνίδι της παγκόσμιας αγοράς είναι πολλοί και  κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το τι μέλλει γενέσθαι. Όμως στην Ευρώπη,  αρκετοί φοβούνται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την κρίση του 2008, δεν ήταν αρκετά για να αποτρέψουν μία επόμενη. 

Ο γερμανός οικονομολόγος Μαξ Ότε μίλησε στη γερμανική ραδιοφωνία (Deutschlandfunk), δίνοντας απαντήσεις και προβλέποντας ότι η νέα χρηματοοικονομική κρίση που διαφαίνεται θα είναι χειρότερη από αυτή του 2008 και από το κύμα δεν θα γλυτώσει ούτε η Γερμανία που θα πληγεί και αυτή. 

Η Deutsche Welle μεταδίδει τις δηλώσεις του που δημιουργούν προβληματισμό. «Αυτό που είχαμε τότε ήταν η απειλή ενός χρηματοοικονομικού πανικού, ενός νευρικού κλονισμού ή ενός καρδιακού εμφράγματος του χρηματοοικονομικού συστήματος εξαιτίας των χρηματοοικονομικών φουσκών.

Αυτήν την κατάσταση καταφέραμε να καταπολεμήσουμε με πάρα πολύ φθηνό χρήμα και έτσι ηρεμήσαμε το σύστημα για ένα χρονικό διάστημα. Ωστόσο δεν αντιμετωπίσαμε τις αιτίες και τώρα πλέον έρχονται να συμπέσουν πολλοί μεμονωμένοι παράγοντες, δημιουργώντας αυτή την περίπλοκη κατάσταση».

Απαισιόδοξος ο ειδικός, δηλώνει ότι, «πρόκειται για ένα άθροισμα πάρα πολλών χρόνιων ασθενειών, στις οποίες καταπολεμήσαμε μόνο τα συμπτώματα και όχι τις αιτίες.

Γι’ αυτό, η νέα κατάσταση που διαγράφεται, ακόμη κι εάν δεν προκαλεί πανικό με την στενή έννοια, είναι πολύ πιο επικίνδυνη σε σχέση με όλα εκείνα τα θέματα που δεν λύσαμε το 2008 και αναβάλαμε για το μέλλον».

«Ούτε στη Γερμανία τα πράγματα πηγαίνουν καλά (…) Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λειτουργούν. Οι προμηθευτές λειτουργούν. Η Γερμανία έχει γίνει κάτι σαν τον πάγκο εργασίας της Δύσης. Ωστόσο οι μεγάλες επιχειρήσεις μας γίνονται συστηματικά μικρότερες έως πάρα πολύ μικρές. Πού είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που συμμετείχαν στον διεθνή ανταγωνισμό, όπως η Thyssen-Krupp, η Deutsche Bank και η Siemens; Δεν ακούγονται πλέον».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...