Τρία ζευγάρια στη Σελήνη ετοιμάζεται να στείλει η Ρωσία

bb

Τρία ζευγάρια στη Σελήνη ετοιμάζεται να στείλει η Ρωσία

«Ρότα» για την κατάκτηση του διαστήματος χαράσσει το Κρεμλίνο  

Τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες κλείστηκαν σε μια ειδικά κατασκευασμένη κάψουλα στη Μόσχα, όπου θα παραμείνουν για… συνοπλικά 17 ημέρες, στο πλαίσιο ενός πειράματος εξομοίωσης μιας πτήσης προς τη Σελήνη.

Το πρόγραμμα που φέρει την κωδικό ονομασία SIRIUS (Επιστημονική Διεθνής Έρευνα σε Μοναδικό Χερσαίο Σταθμό) στο οποίο εντάσσεται το πείραμα αυτό διεξάγεται σε συνεργασία με τη NASA και θα διαρκέσει συνολικά πέντε χρόνια.

«Μέχρι πρόσφατα, στόχος ήταν η κατάκτηση του διαστήματος, τώρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε στο διάστημα για να το εξερευνήσουμε», εξήγησε ο Ολέγκ Ορλόφ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικών και Βιολογικών Προβλημάτων της Μόσχας που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα. «Πρόκειται για μια μεθοδική δουλειά με στόχο να αναπτύξουμε τεχνολογίες που θα επέτρεπαν τη ζωή του ανθρώπου στο διάστημα», πρόσθεσε.

Το πρώτο πείραμα διαρκεί 17 ημέρες: τόσο είναι ο χρόνος για να φτάσει ένα διαστημόπλοιο στη Σελήνη, να κάνει το γύρο της σε τροχιά και να επιστρέψει στη Γη.

1

Παράλληλα ήδη προγραμματίζονται πειράματα «απομόνωσης» 4, 8 και 12 μηνών, διευκρίνισε ο Ορλόφ. Το πρόγραμμα πήρε το όνομα SIRIUS από τον Σείριο, το πιο λαμπρό άστρο στον ουρανό που «συμβολίζει την επιθυμία μας να υπερβούμε τον ορίζοντα», υπογράμμισε.

Οι επιστήμονες θέλουν κατά κύριο λόγο να αναπτύξουν ένα σύστημα ιατρικής βοήθειας για τις διαπλανητικές πτήσεις μελετώντας ταυτόχρονα τις ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις των αστροναυτών λόγω της απομόνωσής τους. «Ένα από τα κύρια προβλήματα των γιατρών μέσα σε ένα διαστημικό σκάφος είναι η απόλυτη αυτονομία της. Πρέπει να μάθουν να χειρίζονται καταστάσεις ολομόναχοι», εξήγησε ο Ορλόφ, υπενθυμίζοντας ότι τα μηνύματα που στέλνονται από ένα διαστημόπλοιο δεν λαμβάνονται αμέσως από τη Γη αλλά με καθυστέρηση.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα εξεταστεί σχολαστικά στην πρώτη αυτή «αποστολή» του SIRIUS είναι το φύλο των αστροναυτών. «Είναι η πρώτη φορά στη ρωσική ή τη σοβιετική ιστορία που ένα πλήρωμα περιλαμβάνει περισσότερες από μία γυναίκες», είπε ο ψυχολόγος Βαντίμ Γκούτσιν.

Τρεις γυναίκες, η κοσμοναύτης Άννα Κικίνα, 33 ετών και οι ερευνήτριες παθοφυσιολογίας Έλενα Λουτσίσκαγια, 37 ετών και Ναταλία Λισόβα, 27 ετών, «επιβαίνουν» στο SIRIUS μαζί με τρεις άνδρες: τον κοσμοναύτη Μαρκ Σέροφ, τον Γερμανό μηχανικό, ρωσική καταγωγής, Βίκτορ Φέτερ και τον γιατρό Ιλιά Ρουκαβιτσνίκοφ, ο οποίος είναι ειδικευμένος στη διαστημική ιατρική. «Με αυτό το μικτό πλήρωμα θα εξετάσουμε τι συμβαίνει όταν ο αριθμός των γυναικών αυξάνεται», είπε ο Γκούτσιν.

Τα έξι μέλη του πληρώματος, κλεισμένα στην κάψουλα που θυμίζει διαστημικό σκάφος, υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιτύχει η «αποστολή» τους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/308735-Tria-zeygaria-ste-Selene-etoimazetai-na-steilei-e-Rosia ΚΟΣΜΟΣ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...