Τρ. Αλεξιάδης: «Ιστορίες για αγρίους» όσα ακούγονται για πλειστηριασμούς α’ κατοικίας

 «Δεν γίνονταν και δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι προβάλλουν στην τηλεόραση, πλάνα από πλειστηριασμούς σε μεγαλοοφειλέτες. Πλειστηριασμοί γίνονται από χρέη 300.000 ευρώ και πάνω, τόνισε,  σε ειδικές περιπτώσεις γίνονται και κάτω από 300.000 ευρώ. «Γίνονται και πρέπει να γίνονται δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων» δήλωσε ο υπουργός, εξαιρώντας την πρώτη κατοικία.

 Σε αυτό το θέμα, ο ίδιος επανέλαβε ότι η  κυβέρνηση επεξεργάζεται διάταξη για πολίτες με χρέη μόνο προς την εφορία για να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό, «η διάταξη είναι στη φάση της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας, θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανάλογα του νόμου Κατσέλη» ξεκαθάρισε.

 Οι εικόνες των πλειστηριασμών, είναι σύμφωνα με τον υπουργό, «ιστορίες για αγρίους», υποστηρίζοντας ότι όσοι πλειστηριασμοί γίνονται αυτό το διάστημα, αφορούν αποκλειστικά και μόνο μεγαλοοφειλέτες και όχι αδύναμες οικονομικά ομάδες. «Αν κάποιοι θεωρούν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας τον πλειστηριασμό σε μεγαλοφειλετη που χρωστά 1,5 εκατ. από ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ κλπ έχουμε χάσει την έννοια των λέξεων… Δεν γίνονταν και δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας» δήλωσε στον «Σκάι».

  Τέτοιοι πλειστηριασμοί, γίνονταν στο παρελθόν, αλλά όχι πια,  «παλιά γινόταν αυτό και εγώ ως συνδικαλιστής είχα συμμετάσχει σε κινητοποίηση ενάντια στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας ναυτεργάτη» τόνισε.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κάθε μέρα βγαίνουν σε πλειστηριασμό περίπου είκοσι ακίνητα, με τους αριθμούς να αυξάνονται.

 Τόσο τα ασφαλιστικά Ταμεία, όσο και οι τράπεζες συνεχίζουν να προωθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με τους τραπεζίτες, να εκτιμούν ότι από το 2017 και μετά το σύστημα θα δουλεύει στα όριά του, δηλαδή στους 5.000 πλειστηριασμούς τον χρόνο. Το κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρησιμοποιεί σαν οδηγό, τα όρια προστασίας της α’ κατοικίας που ισχύουν για τις τράπεζες.

Αυτό που ήδη ισχύει είναι προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους, με προσαύξηση κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Δηλαδή όριο που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 240.000 ευρώ.  Το εισοδηματικό όριο ξεκινά από τους άγαμους με εισόδημα έως 13.900 ευρώ και έγγαμους με εισόδημα έως 23.600 ευρώ. Στα εισοδηματικά όρια, προβλέπεται προσαύξηση 5.700 ευρώ, για ως τρία παιδιά.

 Το σχέδιο της κυβέρνησης,  προβλέπει νέα όρια  προστασίας από πλειστηριασμούς. Το σχέδιο της τροπολογίας, έχει ήδη καταρτιστεί και προβλέπει παράταση της προστασίας από πλειστηριασμούς για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και μετά το τέλος του 2017. Με την υπογραφή της και την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η τροπολογία θα βάλει «φρένο» στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα και σχετικά μικρής αξίας σπίτια.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...