Τσίπρας: Δεν υπάρχει συμφωνία για τα F16, αλλά διαπραγμάτευση

Τσίπρας: Δεν υπάρχει συμφωνία για τα F16, αλλά διαπραγμάτευση

Τσίπρας

“Οι εποχές άλλαξαν. Η Ελλάδα ανακτά το κύρος της, διεκδικεί, αναβαθμίζει τη θέση της διεθνώς χωρίς να παρακαλά για μία καλή κουβέντα, για ένα χτύπημα στην πλάτη”

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», ανέφερε ότι για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 «δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά διαπραγμάτευση».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σπέκουλα και δόλο» από εκείνους που μίλησαν για συμφωνία ύψους 2,4 δισ. ευρώ, επαναλαμβάνοντας πως «το δικό μας “ταβάνι” είναι στα 1,1 δισ. ευρώ για να είμαστε ακριβώς εντός των προϋπολογισθέντων δαπανών».

«Θα πάρουμε την προσφορά, θα ενημερωθεί η Βουλή και θα αξιολογηθεί απο τις Ένοπλες Δυνάμεις» ανέφερε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως «δεν πρόκειται να περιλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία και σε κάθε συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη» που στο παρελθόν λειτούργησαν «ως κερκόπορτα για μίζες και φαινόμενα διαπλοκής». «Δεν θα κάνουμε εμείς τα λάθη του παρελθόντος. Αφήνω ένα “παράθυρο” για την ΕΑΒ, αλλά εκεί αυστηρά κοστολογημένα και υπό έλεγχο» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους.
 
Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε για αγορά νεών αεροσκαφών, αλλά για αναβάθμιση των υπαρχόντων» και επισήμανε ότι «τα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Έχει κριθεί απο την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών, τώρα, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η αναβάθμιση δεν συνεπάγεται νέα δαπάνη.

Προανήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ολοκληρωμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού συνολικά του στρατεύματος.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σήκωσε κουρνιαχτό και όταν κατάλαβε το λάθος σταμάτησε το θέμα. Ελπίζω γιατί κατάλαβε το λάθος και όχι γιατί καποιος της τράβηξε το αυτί» ανέφερε.

Υποστήριξε ακόμη πως «στήθηκε από μερίδα ΜΜΕ ένας μύθος για δήθεν συμφωνία που αφορά στη Σούδα» και τώρα , όπως είπε, «ο κ. Θεοδωράκης μας ζητάει να απολογηθούμε για τον μύθο που κάποιοι έστησαν».

«Απτά και σημαντικά αποτελέσματα» από την επίσκεψη στις ΗΠΑ

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα «απτά και σημαντικά αποτελέσματα» από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, «στα facts και όχι στα fake news», όπως είπε χαρακτηριστικά, τα οποία «ορισμένοι στην Ελλάδα δεν θέλουν να αναγνωρίσουν».

«Απτό αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ακούσαμε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ – που ορισμένοι διέδιδαν κατά την εκλογή του ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα του χρέους – να μιλάει δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Απτό αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά δημόσια ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της και ενθάρρυνε τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα» είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας:
 
«Απτό αποτέλεσμα ήταν η σύσταση ομάδας εργασίας για επενδύσεις στην Ελλάδα. Απτό αποτέλεσμα η αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Απτό αποτέλεσμα ήταν η διαβεβαίωση από πλευράς της γενικής διευθύντιας του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πέρασε τον κάβο, ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα και οτι θα κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις για την γ’ αξιολόγηση».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «οι εποχές άλλαξαν» και ότι «η Ελλάδα ανακτά το κύρος της, διεκδικεί, αναβαθμίζει τη θέση της διεθνώς» χωρίς «να παρακαλά για μία καλή κουβέντα, για ένα χτύπημα στην πλάτη».

Έβαλλε παράλληλα εναντίον εκείνων που «είχαν εκ προοιμίου έτοιμο το πόρισμα της αποτυχίας αυτής της επίσκεψης στις ΗΠΑ» σημειώνοντας πως η στάση αυτή είναι «λογική για ορισμένους που το κριτήριό τους είναι οι εποχές που ο κ. Παπανδρέου ο νεότερος ή ο κ. Σαμαράς επισκέπτονταν τις ΗΠΑ, τότε που η Ελλάδα είχε το ρόλο του παρία».

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Θεοδωράκη «να μην ταυτίζεται με το μπλοκ που καθοδηγείται από τα συγκροτήματα των fake news».

Σημείωσε παράλληλα πως «για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα εξόδου αλλά και ενίσχυσης του ρόλου της χωρας σε διεθνές επίπεδο». «Είναι μια σημαντική επιτυχία» είπε, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει «αυτή την υπεύθυνη προσπάθεια για να αφήσει πίσω της η χώρα την επταετή κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτή: το μοντέλο της διαφθοράς, της διαπλοκής, της διασπάθισης δημοσίου χρήματος».

Κλείνοντας την ομιλία του παρατήρησε πως «όλοι γνωρίζουν πως όταν μπαίναμε με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ κάποιοι στην Ευρώπη έκαναν τα στραβά μάτια γιατί τότε υπήρχαν αγορές του αιώνα, όχι τώρα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/307117-Tsipras-Den-yparchei-symphonia-gia-ta-F16-alla-diapragmateyse ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...