Τσίπρας: Η προσφυγική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με φράχτες
christos.papad…
Πέμπτη 18/02/2016 – 22:46
«Πρέπει να βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις για την Ευρώπη»
Σύγκρουση κορυφής στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφυγικών ροών, με τη συνεδρίαση να συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στις Βρυξέλλες.
Η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση με μια σειρά χωρών να απειλούν ακόμη και με κλείσιμο των συνόρων, ενώ η κυβέρνηση θέλει να κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι «πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για την ενότητα της Ευρώπης».
Αυτό, ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο, τονίζοντας ότι η λύση του προσφυγικού δεν είναι να οικοδομούμε φράκτες. Ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, «καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα: τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση».
Όπως είπε, « Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στην νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της». Επέμεινε δε, πως «η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη.
Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους “α λα καρτ”».
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του επί του ζητήματος Brexit, τόνισε ότι συνιστά βαθύτατη και σοβαρή αντίφαση να μιλάμε για όλο και πιο ενωμένη Ευρώπη, όταν ορισμένες χώρες προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη στο βόρειο άκρο της Ευρώπης , ενώ το άλλο άκρο -δηλαδή ο νότος-να δοκιμάζεται από μονομερείς ενέργειες, ενώ αναφερόμενος στο Brexit, εξήγησε ότι βοήθεια στη Βρετανία πρέπει να προσφερθεί χωρίς όμως να καταστρατηγηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
«To να βάζουμε στο τραπέζι ο καθένας ό,τι μας συμφέρει αντί να συζητάμε επί τη βάσει των ευρωπαϊκών αξιών θα οδηγήσει την ΕΕ σε αδιέξοδο, αργά ή γρήγορα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος στις χώρες του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) – οι ηγέτες των οποίων έκαναν πρόσφατα λόγο για σχέδιο β προκειμένου να διαφυλαχθούν τα σύνορα Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ σε περίπτωση που η Ελλάδα «δεν κάνει την ευχάριστη έκπληξη» και καταφέρει να διαχειριστεί τα δικά της σύνορα έναντι των προσφυγικών ροών – ο κύριος Τσίπρας τους εγκάλεσε ότι μιλούν συνέχεια για φράχτες καλώντας τους να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Μ. Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για ευρωπαίους πολίτες).
«Θα πρέπει να βρούμε συνολικές και συλλογικές λύσεις. Αν αυτό δεν είναι εφικτό καλύτερα να μην υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων, μέχρι να βρούμε τις αναγκαίες λύσεις και συμφωνήσουμε» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΜΕΡΚΕΛ
Τετ-α-τετ είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, είχαν Αλέξης Τσίπρας και Ανγκελα Μέρκελ. Βασικό θέμα της ολιγόλεπτης συζήτησής τους ήταν το προσφυγικό και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και στην Ελλάδα και την Γερμανία. Από τα λεγόμενά τους επιβεβαιώθηκε η κοινή πολιτική τους για το ζήτημα και η θέλησή τους να αντισταθούν στις απόψεις της ομάδας-χωρών Βίσεγκαρντ, η οποία επιθυμεί την μετατροπή της Ελλάδας σε «αποθήκη» προσφύγων
Ο «ΚΑΥΤΟΣ» ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΧΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας συνιστά μια «μη φιλική ενέργεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός στον Τσέχο ομόλογό του Μπόχουσλαβ Σομπότκα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησής τους πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και τις σχέσεις Βρετανίας – Ε.Ε.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τσέχος πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το περιεχόμενο της μίνι συνόδου των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ, που έγινε στην Πράγα την περασμένη Δευτέρα. Οι ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρουν πως ο κ. Σομπότκα είχε προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στη σύνοδο στην Πράγα, ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση λόγω φόρτου εργασίας.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είπε στον Τσέχο ομόλογό του πως « η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μη σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις». Επίσης, ζήτησε να δοθεί το απαραίτητο περιθώριο στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό να αποδώσει καρπούς, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, της μετεγκατάστασης και της συμμέτοχης του ΝΑΤΟ.
Καταλήγοντας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Τσέχος πρωθυπουργός απάντησε πως η Τσεχία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, όπως και βοηθάει τις άλλες χώρες. Σημειωτέον δε, ότι η Τσεχία έχει ήδη αποστείλει αστυνομικούς στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για την αποστολή Τσέχων στρατιωτών.
Διαβάστε επίσης:
Τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής
Τσίπρας σε Τσέχο πρωθυπουργό: Μη φιλική ενέργεια η αποστολή στρατού στα σύνορα
Τα μηνύματα που θα στείλει ο Τσίπρας στη Σύνοδο
Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι φράχτες
Πηγή: