Τσίπρας: Στρατηγική η σχέση με την Κίνα

Δευτέρα 04/07/2016 – 21:33 - Επωφελής η συμφωνία με την Cosco για τον ΟΛΠ«ΕΠΩΦΕΛΗΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ COSCO ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΠ»                                                                    ΕΞΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Με την τελετή υποδοχής, μπροστά από το Λαϊκό Κογκρέσο, στην πλατεία Τιεν Αν Μεν στο Πεκίνο, ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κίνα, η οποία συνεχίζεται σήμερα για τέταρτη ημέρα.
Παρουσία του Κινέζου ομολόγου του, Λι Κετσιάνγκ, πραγματοποιήθηκε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών και εν συνεχεία  οι δύο άντρες επιθεώρησαν τιμητικό άγημα από άνδρες και γυναίκες του στρατού και της αεροπορίας της Κίνας.
Προς τιμήν του κ. Τσίπρα, πραγματοποιήθηκαν 21 κανονιοβολισμοί στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, την ώρα που η γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας κυμάτιζε στο Μέγαρο του Λαϊκού Κογκρέσου.
Όσο για τη συνάντηση Τσίπρα με τον κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο, διεξήχθη σε φιλικό κλίμα. Χαρακτηριστική ήταν η στιχομυθία των δύο πρωθυπουργών για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις τους, με τον κ. Λι να σημειώνει ότι έχουμε τόσο πολύ ειλικρινείς σχέσεις και γι’ αυτό το λόγο, κατά τη συνάντησή μας, βγάλαμε τις γραβάτες.
Όπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Τσίπρας, «δεν κατάφερα να εξάγω το ντύσιμο χωρίς γραβάτα στην Ευρώπη, αλλά το κατάφερα στη Κίνα». Ο κ. Λι Κετσιάνγκ, απάντησε λέγοντας ότι η Κίνα είναι μια μεγάλη εξαγωγική χώρα, αλλά «είμαστε πρόθυμοι να εισάγουμε προϊόντα, αρκεί να είναι ποιοτικά».Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου, Γιανγκ Ντεγιάνγκ.
Κατά τη συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σχέση Ελλάδας-Κίνας είναι στρατηγικής σημασίας. «Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη, η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, για να προσθέσει: «εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας».
ΕΞΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Για πολύ καλό κλίμα κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με τις διακυβερνητικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Κίνα από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, τονίζοντας ότι εξετάζουν με ενδιαφέρον τις ελληνικές προτάσεις.
Ειδικότερα, σημειώνουν πως διατυπώθηκε η άποψη ότι με την συμφωνία για το λιμάνι ανοίγει ένας νέος κύκλος διευρυμένης και αναβαθμισμένης συνεργασίας.
Πρόκειται επί της ουσίας για μία  νέα ατζέντα στο τραπέζι για την επόμενη δεκαετία των ελληνο-κινεζικών σχέσεων, καθώς η πρώτη ξεκίνησε με συμφωνία για εταιρική σχέση το 2006 και κλείνει με συμφωνία για ΟΛΠ).
Επιπλέον, βάση της συζήτησης στην κατ’ ιδίαν, την διευρυμένη αλλά και την συνέχεια της συζήτησης των δύο πρωθυπουργών στο γεύμα ήταν έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις:
1) Επενδύσεις:
• Συμμετοχή στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλι.
• Εξέταση κινεζικής ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα
2) Επένδυση στον τραπεζικό τομέα.
3) Διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.
4) Έρευνα και καινοτομία. Δημιουργία κέντρου Research & Development στην Ελλάδα.
5) Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα, αύξηση τουρισμού, απευθείας πτήση Πεκίνο-Αθήνα.
6) Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση.
Τέλος, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μόνιμη ελληνο-κινεζική επιτροπή παρακολούθησης των θεμάτων αυτών που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά.
«ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΟΚ »
Την ίδια ώρα, μιλώντας στο Φόρουμ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών ο πρωθυπουργός έστειλε το ισχυρό μήνυμα ότι «η Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε μια νέα φάση». Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα βοηθάει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της. «Και το κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνει αυτή την προσπάθεια», υπογράμμισε. Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο είπε ο πρωθυπουργός δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού ρίσκου στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε «επιδιώκουμε ένα επενδυτικό σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να χτυπήσουμε την αποεπένδυση και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία με την Cosco είναι αμοιβαία επωφελής και προσέθεσε ότι με την Κίνα είμαστε στρατηγικοί εταίροι και όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι. Η Κίνα, όπως τόνισε, μπορεί να υπολογίζει στην ψυχή της Μεσογείου, την Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Κίνας είναι εντελώς ειλικρινείς και υπογράμμισε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις βλέπουν θετικά την επενδυτική αγορά της Ελλάδας. Η Κίνα θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο δυνατή σε μια δυνατή Ευρώπη, είπε.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣΤην Τρίτη, ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην «Απαγορευμένη Πόλη» και εν συνεχεία θα ακολουθήσει τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν.
Αργότερα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ενώ το απόγευμα θα αναχωρήσουν για τη Σαγκάη.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...