ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,8 δισ. στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών τον Αύγουστο!

bb

ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,8 δισ. στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών τον Αύγουστο!

Αυξημένα κατά 163 εκατ. ευρώ από το 2016, ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΤτΕ, τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο, τον Αύγουστο 2017, παρουσίασε πλεόνασμα 1,8 δις ευρώ, αυξημένο κατά σε σύγκριση με εκείνο του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΤτΕ, οι κυριότερες εξελίξεις ήταν η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών (κατά 588 εκατ. ευρώ) και του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών (κατά 504 εκατ. ευρώ).  Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα στατιστικά στοιχεία για το Ισοζύγιο του Σεπτεμβρίου, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 20 Νοεμβρίου.

 

Τα καύσιμα αύξησαν το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν άνοδο κατά 12,1% σε τρέχουσες τιμές και κατά 8,8% σε σταθερές τιμές.

 

Ο Τουρισμός στηρίζει το ισοζύγιο υπηρεσιών!

 

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 14,3% και 16,4% αντίστοιχα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών παρουσίασε άνοδο αποκλειστικά λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές.

 

Το έλλειμμα έγινε πλεόνασμα!

 

Το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε βελτίωση σε σύγκριση με εκείνο του ίδιου διαστήματος του προηγούμενου έτους, καθώς το έλλειμμα ύψους 211 εκατ. ευρώ μετατράπηκε σε πλεόνασμα ύψους 123 εκατ. ευρώ.

 

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

 

Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων, καθώς το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασε μικρότερη αύξηση. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 9,1% και 6,2% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα.

 

Αύξηση σχεδόν 10% στις αφίξεις ταξιδιωτών!

 

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, όσον αφορά το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 9,1%. Επιπλέον, οι εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν κατά 18,1%. 

 

Τον Αύγουστο του 2017, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές στο ισοζύγιο κεφαλαίων, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017 σημειώθηκε πλεόνασμα 374 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 638 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2016.

 

Πλεόνασμα 1,8 δις στο  Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

 

Τον Αύγουστο του 2017, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε πλεόνασμα 1,8 δισεκ. ευρώ, κατά 169 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2016, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017 παρουσίασε πλεόνασμα 498 εκατ. ευρώ, κατά 71 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016.

11

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/306617-TtE-Pleonasma-1-8-dis-sto-Isozygio-Trechoyson-Synallagon-ton-Aygoysto ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...