Υπερπλεόνασμα 2,8% το 2017 – Όχι άλλα μέτρα το 2018

Υπερπλεόνασμα 2,8% το 2017 – Όχι άλλα μέτρα το 2018

Με μία έκπληξη έκλεισαν σήμερα το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, μετά τις οποίες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι θεσμοί συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ, το 2017 (1,05% πάνω από τον στόχο) και ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα για το 2018! Τα κλιμάκια των θεσμών έχουν ήδη αρχίσει να αποχωρούν για τις βάσεις τους.

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι εκτιμά «με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018». Κυβέρνηση και θεσμοί στην τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων έβαλαν στο τραπέζι το δύσκολο θέμα των δημοσιονομικών και όπως έγινε γνωστό, έφτασαν σε συμφωνία για τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη για το 2017 και το 2018.

Η εκτίμηση ανεβαίνει στο στο 2,8% του ΑΕΠ για πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, από 1,75% που είναι ο στόχος του μνημονίου και επιβεβαιώθηκε το 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Η αύξηση του στόχους για το 2017, είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η υπέρβαση 1,05% του ΑΕΠ αναλογεί σε περίπου 1,8 δις ευρώ. Αν επιτευχθεί ο στόχος, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι αρκετό για να μοιραστεί σε ανάπτυξη και ληξιπρόθεσμα που έχουν ζητήσει οι θεσμοί, ενώ θα περισσέψουν και αρκετά για να μοιραστεί το Κοινωνικό Μέρισμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες συναντά ακόμα ενστάσεις από τους θεσμούς.

Έτερος αξιωματούχος τόνισε ότι κυβέρνηση και δανειστές «συμφωνήσαμε στη βάση των μεγεθών», ενώ οι τελευταίες πινελιές στον προϋπολογισμό θα μπουν πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή πριν τις 21 Νοεμβρίου και σε αυτή την κατεύθυνση η συνεργασία των δύο πλευρών θα συνεχιστεί εξ αποστάσεως. Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις διαπραγματεύσεις καθώς «λύνονται όλα τα προβλήματα, αν και έχουμε πολύ τεχνική δουλειά μπροστά μας». Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνονται διαρκώς τηλεδιασκέψεις στη διάρκεια των οποίων αναμένεται να συμφωνηθεί και ο τρόπος χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος.

Όχι άλλα μέτρα το 2018!

«Μπορώ να εκτιμήσω με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018» επεσήμανε μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Σύμφωναμε τις δηλώσεις μετά το πέρας των συναντήσεων, το κλίμα ήταν καλό και αυτό «φάνηκε από το γεγονός ότι οι συζητήσεις δεν είχαν μεγάλη διάρκεια». Το ραντεβού κυβέρνησης και δανειστών ανανεώθηκε για το τέλος Νοεμβρίου.

Συμφωνία στα περισσότερα θέματα

«Έχουμε πλαίσιο συμφωνίας στα περισσότερα θέματα, και συμφωνήσαμε τα επόμενα βήματα σε δύο απ’ αυτά που εκκρεμούν» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, βγαίνοντας από την αίθουσα της διαπραγμάτευσης. Στα θέματα αρμοδιότητάς του, παραμένουν ανοικτά η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ και ο ρόλος της ΔΕΠΑ στις θυγατρικές της.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/307183-Yperpleonasma-2-8-to-2017-Ochi-alla-metra-to-2018 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...