Υπό έρευνα για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος HSBC και Standard Chartered!

Υπό έρευνα για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος HSBC και Standard Chartered!

Νέο τραπεζικό σκάνδαλο, «ψήνεται» στη Βρετανία, μετά τις καταγγελίες του λόρδου Πίτερ Χέιν ότι η HSBC και η Standard Chartered εμπλέκονται σε υπόθεση διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος στη Νότια Αφρική!

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι συγκεκριμένες τράπεζες «ίσως μπλέχτηκαν ακουσίως σε διαδικασία ξεπλύματος χρήματος», και τώρα την υπόθεση ερευνούν  οι αρμόδιες αρχές για την εποπτεία του χρηματοοικονομικού συστήματος αρχές της Βρετανίας, καθώς και το Γραφείο για την καταπολέμηση της Μεγάλης Απάτης.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο Λόρδος  Χέινς, μιλώντας από το βήμα της Βουλής είπε ότι οι δύο τράπεζες ίσως έχουν διακινήσει παράνομα κεφάλαια άνω των 445 εκατ. ευρώ!  Ο ίδιος άρχισε να υποψιάζεται τις σχέσεις των δύο τραπεζών, με την υπόθεση, λόγω των σχέσεων που διατηρεί ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα με μια πλούσια οικογένεια επιχειρηματιών, την οικογένεια Γκούπτας.

Σύμφωνα με το BBC, ο ίδιος δήλωσε ότι έλαβε επιστολή από κάποιον με γνώση της υπόθεσης, τον οποίο όμως δεν κατονόμασε, και ότι έχει καταγεγραμμένα στοιχεία που εμπλέκουν εκτός από τις δύο τράπεζες και 27 φυσικά πρόσωπα με την απάτη!

Ο Άντριου Χάρντινγκ του BBC μεταδίδει από το Γιοχάνεσμπουργκ ότι η επιστολή του λόρδου Χέιν αποκαλύπτει «μια νέα πτυχή ενός γιγαντιαίου σκανδάλου που συγκλονίζει το Νοτιοαφρικανικό κράτος και βλάπτει τη φήμη ενός αριθμού επιχειρήσεων με διεθνή παρουσία».

Σύμφωνα με το ξένο μέσω, οι υποψίες που έχουν αρχίσει να «ριζώνουν», αφορούν πιθανή εξαγορά της υποστήριξης της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης από την οικογένεια Γκούπτας προκειμένου να αποκτήσει μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Από την άλλη πλευρά τα δύο μέρη, υποστηρίζουν ότι οι φήμες και τα δημοσιεύματα έχουν πολιτικά κίνητρα και ότι πρόκειται για «κυνήγι μαγισσών», εναντίον τους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/306184-Ypo-ereyna-gia-diaphthora-kai-xeplyma-mayroy-chrematos-HSBC-kai-Standard-Chartered ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...