Υπ. Οικονομίας: Μέσα στο έτος οι πρώτες εκταμιεύσεις του ΕΣΠΑ

ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ, ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΝΔ                            

 «Απολύτως εφικτό να τηρηθεί ο προγραμματισμός», για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και η εκταμίευση των κονδυλίων Θα ξεκινήσει εντός του 2016 απαντά το υπουργείο Οικονομίας στην ερώτηση που κατέθεσαν οκτώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στην συνέχεια θα δοθεί απάντηση αρμοδίως στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Με το ΕΣΠΑ, να αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία στην χρηματοδότηση της αγοράς και η συμφωνία με τους θεσμούς να προβλέπει ενεργοποίηση του 50% των προσκλήσεων εντός του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο, προχωρά σε διευκρινίσεις τονίζοντας πως,  η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης δράσης, για την αυτοαπασχόληση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει ολοκληρωθεί, ενώ άμεσα ξεκινά η αξιολόγηση των προτάσεων και τις υπόλοιπες δράσεις.

Σε αυτή τη βάση το υπουργείο θεωρεί «είναι απολύτως εφικτό να τηρηθεί ο προγραμματισμός που έχει ανακοινωθεί και η εκταμίευση των κονδυλίων για τις προτάσεις που θα επιλεγούν  να ξεκινήσει εντός του 2016».

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος έχει η διαφάνεια των διαδικασιών και όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «σε πλήρη αντίθεση με τις αδιαφανείς διαδικασίες που είχαν καθιερώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει διασφαλιστεί για πρώτη φορά η ανώνυμη και αδιάβλητη αξιολόγηση των προτάσεων».

Επίσης, διευκρινίζεται, πως οι δύο αξιολογητές κάθε πρότασης επιλέγονται ηλεκτρονικά με τυχαίο τρόπο από το Μητρώο Αξιολογητών και δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των υποψήφιων επενδυτών ούτε στον ηλεκτρονικό κωδικό της πρότασης. Επίσης, οι αξιολογητές δεν βαθμολογούν προτάσεις που προέρχονται από την περιφέρειά τους ή από περιφέρειες που ανταγωνίζονται για τους ίδιους χρηματοδοτικούς πόρους.

Οι Επιτροπές Αξιολόγησης έχουν καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα, επιβλέπουν και διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας αξιολόγησης. Τα μέλη τους, όπως και οι ίδιοι οι αξιολογητές, δεν έχουν καμία πρόσβαση στα στοιχεία των υποψηφίων ή στους ηλεκτρονικούς κωδικούς των προτάσεων. Στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη της διαχειριστικής αρχής του προγράμματος, στελέχη της ΜΟΔ ή δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί σε γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, αλλά και στελέχη του ΕΦΕΠΑΕ, στελέχη δηλαδή προερχόμενα από φορείς που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο.

Τέλος,  τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ο δεύτερος  κύκλος των προσκλήσεων, ενώ για τον πρώτο κύκλο τονίζεται πως οι προσκλήσεις εκδόθηκαν μετά από «μια πρωτόγνωρη και εκτεταμένη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, η οποία συνέβαλε στην ποιοτική αναβάθμιση των προσκλήσεων» αναφέρει το υπουργείο

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...