Φίλης: Να μπολιάσουμε τη διακυβέρνηση με περισσότερες αριστερές προοδευτικές αξίες

Φίλης: Να μπολιάσουμε τη διακυβέρνηση με περισσότερες αριστερές προοδευτικές αξίες

Στην τελική ευθεία και στην έξοδο από το μνημόνιο χρειάζεται να μπολιάσουμε τη διακυβέρνηση με περισσότερες αριστερές-προοδευτικές αξίες, να είμαστε, αυτό που θέλουμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ένα είδωλο των εξαναγκαστικών μνημονιακών πολιτικών τόνισε μιλώντας στην “Κυριακάτικη kontranews” και τη Στέλλα Γκαντώνα, ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Στον Πειραιά δεν πρέπει να φοβηθούμε τις συγκρούσεις με τα συμφέροντα

Οι χειρισμοί για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, με τις επιπτώσεις της, σας βρίσκουν σύμφωνο; Θεωρείτε ότι σε κυβερνητικό επίπεδο όλα έγιναν σωστά;

Θα ήταν ύβρις να ισχυριστεί κανείς ότι όλα έγιναν σωστά. Προφανώς πρέπει να αναζητηθούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όλα τα επίπεδα για να μην επαναληφθούν. Το ναυτικό ατύχημα συνέβη κάτω από απροσδιόριστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Συνέβη σε ένα γνωστό περιβάλλον. Το λιμάνι του Πειραιά έχει την εικόνα ενός τόπου ασυδοσίας. Ναυάγια, ων ουκ έστιν αριθμός, παραμένουν στο βυθό. Παροπλισμένα πλοία για πολλά χρόνια έχουν «παρκάρει» στον Σαρωνικό. Το λαθρεμπόριο καυσίμων οργιάζει. Έμφορτα πλοία αγκυροβολούν όσο θέλουν. Μαζί με αυτά υπάρχει και το καθεστώς των εικονικών ελέγχων και παρατάσεων για την αξιοπλοΐα. Κι όλα αυτά γίνονται υπό το μανδύα της νομιμότητας.

Είναι το καθεστώς των 40 χρόνων  ολιγωρίας, πλημμελών παρεμβάσεων  και περιβαλλοντοκτόνων επιλογών,  που όμως δεν μπορούν να λειτουργούν ως άλλοθι για τη σημερινή κυβέρνηση. Το ναυτικό ατύχημα πρέπει να αποτελέσει τον καταλύτη για επίσπευση των απαραίτητων νομοθετικών αλλαγών για τη ναυσιπλοΐα, για την πάταξη του λαθρεμπορίου και για την ενίσχυση των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κοινός παρονομαστής είναι η αδιάβλητη λειτουργία ισχυρών ελεγκτικών μηχανισμών. Και, βεβαίως,  η δημιουργία μιας περιβαλλοντικής συνείδησης που δεν θα υποτάσσει το δημόσιο συμφέρον στα μεγάλα συμφέροντα και στις μικροεξυπηρετήσεις. Για αυτά τα μεγάλα και τα δύσκολα ο λαός έχει καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ,  ο οποίος δεν πρέπει να βυθίζεται στη δίνη μιας δημόσιας διοίκησης που συχνά λειτουργεί πελατειακά, καθώς και στη μιζέρια της καθημερινότητας. Χρειάζονται συγκρούσεις και δεν πρέπει να φοβηθούμε.

Η απόφαση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μην ψηφίζουν νομοσχέδια στη Βουλή- αν αυτά δεν ψηφίζονται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους ΑΝΕΛ- θα σας δημιουργήσει κάποια προβλήματα το επόμενο διάστημα κ. Φίλη; Σας θυμίζω ότι το Τέμενος στην Αθήνα δεν ψήφιστηκε από τους ΑΝΕΛ, αλλά από κόμματα της αντιπολίτευσης…

Η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη. Δεν κυβερνάμε α λα καρτ. Είναι φυσικό μεταξύ των εταίρων να υπάρχουν διαφορές. Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι αναγκαία και η συναίνεση, όταν μάλιστα συμφωνούν σε ορισμένες ρυθμίσεις όλα τα κόμματα. Η απειλή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (σε αντίθεση με τη στάση του κ. Θεοδωράκη και της ΔΗΜΑΡ) ότι δεν θα ψηφίζουν νομοσχέδια με τα οποία συμφωνούν για να δημιουργήσουν τεχνητή κυβερνητική κρίση,  συνιστά αντικοινοβουλευτική πρακτική. Δείχνει, τουλάχιστον,  για τον κ. Μητσοτάκη ότι η πολιτική ανωμαλία βρίσκεται στο πυρήνα της πολιτικής του συγκρότησης. Οι επίμαχες ρυθμίσεις θα ψηφιστούν από τη Βουλή γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον των πολιτών, η υπεράσπιση του κράτους δικαίου και το διεθνές κύρος της χώρας.
Αγριανθρωπισμός ο πρωτόγονος νεοφιλελευθερισμός του κ. Μητσοτάκη

Ποια η γνώμη σας για τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Όποιος τον άκουσε στη ΔΕΘ κατάλαβε ότι πρόκειται για κυνικό πολιτικό με πολιτικό πρόγραμμα όχι απλώς πρωτόγονου νεοφιλελευθερισμού αλλά μισανθρωπισμού. Επιδιώκει να διασπάσει τη στοιχειώδη κοινωνική συνοχή,  αναδεικνύοντας ρητορική και πρακτικές κοινωνικού εμφυλίου, με το επιχείρημα ότι είναι φυσικές και πρέπει να εδραιωθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Στην ουσία υπερασπίζεται τα συμφέροντα τών πολύ λίγων και εξ αυτού του λόγου δεν μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σε συμμαχία με ακροδεξιά πρόσωπα και αντιλήψεις στο κόμμα του, ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύεται, με όρους του παρόντος, ένας νέος εφιάλτης για την κοινωνία. Κατανοεί την κοινωνία και την εργασία ως ζούγκλα ανασφάλειας, αδικιών και ανισοτήτων. Χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς κατοχυρωμένους μισθούς, χωρίς σταθερή απασχόληση, χωρίς δημόσιο σχολείο, ακόμη και χωρίς Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αποτελούν για σας εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους; Ενόψει και των εξελίξεων στην κεντροαριστερα

Να δούμε τις εξελίξεις. Να δούμε πως αυτοπροσδιορίζονται μέσα σε ένα σκηνικό πολιτικής ρευστότητας και αμορφίας στο χώρο του κέντρου. Το υπαρξιακό δίλημμά τους είναι αν θα επιστρέψουν στην κοίτη των προοδευτικών εξελίξεων ή θα μετατραπούν οριστικά σε δορυφόρους της δεξιάς. Η Αριστερά είναι εδώ.

Μπορείτε να αποκλείσετε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση αυτή , δεν θα αποδεχτεί ακόμα ένα μνημόνιο;

Η θετική πορεία της οικονομίας δείχνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ακόμη ένα μνημόνιο. Η Αριστερά στην κυβέρνηση ακόμη κι όταν εκβιάστηκε από τους δανειστές με το πιστόλι στον κρόταφο, αποδέχθηκε ένα μνημόνιο, όχι ως δική της πολιτική. Γι` αυτό, προώθησε αντισταθμιστικές πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης, περίθαλψης των εκατομμυρίων ανασφάλιστων, ανόρθωσης του δημόσιου σχολείου και σύγκρουσης με συμφέροντα της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Το ΔΝΤ να φύγει ή να μείνει από το Πρόγραμμα;

Το ΔΝΤ έπρεπε να είχε φύγει από πέρυσι. Άλλωστε, δεν συμμετείχε τυπικά στο Πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2015. Η απόβαση του ΔΝΤ στην Ευρώπη, που έγινε μέσω της Ελλάδας δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών.

Εκλογές πότε θα έχουμε; Η απόφαση για το 2019 είναι οριστική ή μπορεί να υπάρχουν κάποια απρόοπτα;

Η κυβερνητική απόφαση συμπίπτει με τη συνταγματική πρόβλεψη για εκλογές τον Σεπτέμβριο. Για τα απρόοπτα, εξ ορισμού, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς.

Θεωρείτε ότι μετά από περικοπές σε συντάξεις και μείωση στο αφορολόγητο ο κόσμος θα σας ξαναστηρίξει;

Τα μέτρα συνοδεύονται από αντίμετρα τα οποία ελπίζουμε ότι θα αναπληρώσουν μέρος των απωλειών του λαϊκού εισοδήματος. Η στάση των πολιτών όμως θα καθοριστεί με βάση το αν η χώρα βγαίνει από την κρίση και αν η ανάπτυξη αφορά τους πολλούς κι όχι τους λίγους. Η σύγκριση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι καταλυτική υπέρ της κυβέρνησης. Κι αυτό θα γίνει ακόμη πιο φανερό το επόμενο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις δημοσκοπήσεις έχει «στομώσει» η ΝΔ, ενώ οι πολίτες τής πιστώνουν μια αντιλαϊκή νοοτροπία.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι καλός υπουργός Οικονομικών;

Γνωρίζετε κάποιον καλύτερο και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης και ήττας; Μορφωμένος, ειλικρινής, προσηλωμένος στις δεσμεύσεις της χώρας και ταυτοχρόνως με έναν ανοικτό ορίζοντα.
Nα είμαστε αυτό που θέλει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι είδωλο των εξαναγκαστικών μνημονιακών πολιτικών

Την άποψη κάποιων συντρόφων σας ότι χρειάζεται ανασχηματισμός και «στροφή προς τα Αριστερά», την συμμερίζεστε;

Χρειάζεται στροφή προς την κοινωνία. Δηλαδή, ειλικρίνεια ως προς τις δυνατότητες για μια ανάπτυξη προς όφελος των πολλών. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση στα προβλήματα της καθημερινότητας. Χρειάζεται να συνδυάζουμε το δημόσιο με το λαϊκό συμφέρον. Απαιτείται να βαθύνουμε το δημοκρατικό ήθος της διακυβέρνησής μας και να απομακρυνόμαστε από τον πειρασμό των διαφόρων μορφών αυταρχισμού και αλαζονείας.

Στην τελική ευθεία και στην έξοδο από το μνημόνιο χρειάζεται να μπολιάσουμε τη διακυβέρνηση με περισσότερες αριστερές-προοδευτικές αξίες, να είμαστε, δηλαδή, αυτό που θέλουμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ένα είδωλο των εξαναγκαστικών μνημονιακών πολιτικών.

Αν σας το ζητήσει ο πρωθυπουργός, στην κυβέρνηση θα επιστρέψετε;

Από μικρό παιδί στην Αριστερά έχω μάθει να συμμετέχω στη συλλογική προσπάθεια για την αλλαγή της κοινωνίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι κανείς ντε και καλά υπουργός! Άλλωστε, αυτό έμπρακτα φάνηκε με τη στάση μου στον περσινό ανασχηματισμό.

Το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών πόσο και πως θα επηρεάσει την κυβέρνηση; Σας θυμίζω ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει πολλά στον Μ. Σουλτς, ωστόσο η κ. Μέρκελ φαίνεται πως θα επικρατήσει με άνεση…

Ας δούμε το βράδυ της Κυριακής ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Έχει σημασία  η σύνθεση του κυβερνητικού συνασπισμού. Να μην ξεχνάμε όμως ότι τα δυο μεγάλα κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, επί σειρά ετών έχουν διαμορφώσει, παρά τις διαφορές τους,  έναν κοινό παρονομαστή που εγγράφεται στην ενίσχυση του ρόλου της Γερμανίας, πρώτα-πρώτα στην Ε.Ε. Βέβαια, η προεδρία Μακρόν στη Γαλλία θα αποτελέσει μια νέα ευκαιρία για την αναβίωση του γαλλογερμανικού άξονα. Το ελληνικό πρόβλημα, αν ποτέ είχε μια ισχυρή ιδιαιτερότητα, τώρα εντάσσεται στις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/302536-PHiles-Na-mpoliasoyme-te-diakybernese-me-perissoteres-aristeres-proodeytikes-axies ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...