Πέμπτη 07/07/2016 – 19:13
ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ 5,5 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΣΤΕΓΝΗ» ΑΓΟΡΑ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ!
Οι υψηλή στόχοι που έβαλαν οι δανειστές για είσπραξη οφειλών, που φτάνουν τα 5,5 δις ευρώ, βάζουν στην πρέσα χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων, αφού ρευστό δεν υπάρχει στην αγορά και τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αναμένεται να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης!
Με το οικονομικό επιτελείο, να θέλει προσεκτικές κινήσεις ώστε η διαδικασία να μην γίνει το εργαλείο που θα αποτελειώσει την αγορά, επιχειρήσεις και οφειλέτες έχουν ξεκαθαρίσει πως «όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες»!
Το τεχνικό κείμενο του μνημονίου, βάζει πολύ ψηλά τους στόχους των εισπράξεων και από το φθινόπωρο, οι εισπρακτικές υπηρεσίες των δύο υπουργείων αναμένεται να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο για να τους πιάσουν, με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων για το 55% των οφειλετών!
Οι σκληροί στόχοι των δανειστών
Οι Θεσμοί, έβαλαν σε τροχιά κατασχέσεων και πλειστηριασμών χιλιάδες υποθέσεις με οφειλές προς το Δημόσιο, με τους στόχους να προβλέπουν, είσπραξη 1,730 δις ως το Σεπτέμβριο και 2,050 δις ως το Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές και την είσπραξη του 21% ως το Σεπτέμβριο και του 23% ως το Δεκέμβριο των νέων οφειλών.
Από τις οφειλές προς το Δημόσιο που φτάνουν πια κοντά στα 90 δις ευρώ, ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης έχουν παραδεχτεί ότι μόνο τα 10 με 15 δις ευρώ είναι εισπράξιμα! Αυτό βάζει επιπλέον βάρος στους ενεργούς, νέους οφειλέτες, από όπου αναμένεται να αντληθεί ένα σημαντικό κομμάτι των οφειλών για την επίτευξη των στόχων.
Επίσης, προβλέπεται η είσπραξη 450 εκατ. ευρώ ως το Σεπτέμβριο και 600 εκατ. ευρώ ως το Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες, με παράλληλη αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% το Σεπτέμβριο και στο 81,5% το Δεκέμβριο.
Το πιο δύσκολο κομμάτι αφορά την επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του 2016.
Το μέτρο που αναμένεται να έχει πιο συχνή χρήση, θα είναι η κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών και σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο, έχει πολλές φορές προτρέψει τους φορολογούμενους να δηλώσουν τον λογαριασμό τους που θα ισχύει το ακατάσχετο.
Ανατροπές και νέοι στόχοι για τις ασφαλιστικές οφειλές!
Για τις ασφαλιστικές οφειλές, αναμένεται η είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) περί τα 563 εκατ. ευρώ, ως το Σεπτέμβριο και άλλα 750 εκατ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβριο.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους στόχους για αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών για κάθε Ασφαλιστικό Ταμείο που διαμορφώνεται ως εξής. Για το ΙΚΑ στο 95% από 91% πέρσι, τον ΟΑΕΕ 65% από 57%, το ΕΤΑΑ στο 80% από 63% πέρσι και τον ΟΓΑ στο 77% από 72% πέρσι.
Με λίστες σπρώχνει τους οφειλέτες να πληρώσουν η ΓΓΔΕ!
Με τους στόχους αυτούς, να δημιουργούν πολλά ερωτηματικά, όπως το ποιος έχει να δώσει αυτά τα λεφτά, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έχει αναρτήσει στον ιστότοπο της, από την μία τα προγράμματα πλειστηριασμών 65 ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια και από την άλλη, την λίστα με τους 13.730 οφειλέτες, που έχουν αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές, πάνω από 150.000 ευρώ!
Από την ΓΓΔΕ, τονίζουν πως έχουν ήδη ενημερωθεί όλοι οι οφειλέτες του Δημοσίου για τα χρέη τους και αν και κλήθηκαν να τα ρυθμίσουν, πολλοί δεν το έκαναν.
Αυτοί είναι που φιγουράρουν στις λίστες της φοροδιαφυγής, μαζί με περιπτώσεις «φαντάσματα». Δηλαδή υποθέσεις οφειλών όπως το Μινιόν, η Ακρόπολις χρηματιστηριακή, η Ολυμπιακή και πολλά άλλα, από όπου όλοι γνωρίζουν πως το Δημόσιο δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε ευρώ.
Τέτοια παραδείγματα είναι η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με χρέη πάνω από 8 δις που υπάρχει πια, η Ολυμπιακή Αεροπορία με χρέη πάνω από 1,3 δις που ιδιωτικοποιήθηκε και δεν υπάρχει, η Πειραϊκή Πατραϊκή που έχει χαθεί στην φορολογική ιστορία ακόμα και τα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ, με χρέη 654.000 ευρώ που έχουν βαρέσει «κανόνι» εδώ και χρόνια.
Μαζί είναι εταιρίες του Δημοσίου από όπου δεν αναμένεται να εισπράξει κάτι το Δημόσιο ,όπως η ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα που υπολειτουργούν.
Πηγή: