Φρένο στις καταπτώσεις εγγυήσεων βάζει το υπουργείο Οικονομικών

Φρένο στις καταπτώσεις εγγυήσεων βάζει το υπουργείο Οικονομικών
Ειδικό μηχανισμό παρακολούθησης των εγγυήσεων που έχει δώσει το Δημόσιο έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις καταπτώσεις εγγυήσεων.
Συνολικά οι εγγυήσεις της Γενικής Κυβέρνησης ανέρχονται σήμερα σε 67 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 48,95 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε εγγυήσεις προς τις τράπεζες.

Οι αμιγώς κρατικές εγγυήσεις ανέρχονται σε  17,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 9,8 δισ. ευρώ αφορούν σε εγγυήσεις προς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα 8,7 δισ. ευρώ εγγυήσεις προς δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, το 1 δισ. ευρώ περίπου σε εγγυήσεις προς νομικά πρόσωπα και τα 102 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις προς ΟΤΑ.

Προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης έχουν δοθεί εγγυήσεις ύψους 7,85 δισ. ευρώ. Οι δημόσιες επιχειρήσεις έχουν λάβει συνολικά κρατικές εγγυήσεις ύψους 3,9 δισ. ευρώ, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν λάβει 1,9 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως μόνον στο διάστημα 2006 – 2011 περίπου 15.000 κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις έλαβαν την εγγύηση του Δημοσίου για δάνεια ύψους μεγαλύτερου των 5,5 δισ. ευρώ. Η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα πολλές από τις εγγυήσεις αυτές που αφορούν σε φορείς τόσο εντός γενικής κυβέρνησης όσο  και εκτός γενικής κυβέρνησης να καταπέσουν επιβαρύνοντας αντίστοιχα τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπήρχαν ωστόσο και περιπτώσεις επιχειρήσεων που «δολίως» πτώχευσαν αναγκάζοντας το Δημόσιο να πληρώσει τεράστια ποσά τόκων από τα δάνεια που κατέπεσαν.

Το 2013 οι καταπτώσεις εγγυήσεων ανήλθαν στα  879 εκατ. ευρώ, έναντι 796 εκατ. ευρώ το 2012. Ως ποσοστό του ΑΕΠ παρουσίασαν αύξηση και ανήλθαν στο 0,46% του ΑΕΠ, έναντι 0,39% το 2012. Στον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2014 υπάρχει πρόβλεψη ποσού 699 εκατ. ευρώ.

Η 25η Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο μηχανισμό παρακολούθησης των εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων ο οποίος επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να παρεμβαίνει εγκαίρως όταν εμφανίζονται προβλήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταπτώσεις εγγυήσεων.  Έτσι, μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά προς το τραπεζικό σύστημα και προς τις ίδιες  τις επιχειρήσεις και τους φορείς που έχουν δανεισθεί με δημόσια εγγύηση και να αποσοβεί το ενδεχόμενο αυτό.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...