«Φτηνά» καύσιμα ζητούν από την κυβέρνηση οι Βενζινοπώλες

bb

«Φτηνά» καύσιμα ζητούν από την κυβέρνηση οι Βενζινοπώλες

Κατηγορία

phpanos
Δευτέρα 04/04/2016 – 16:45

Βενζινοπώλες

«Φτηνό» πετρέλαιο ζητούν από την κυβέρνηση οι Βενζινοπώλες, με άμεση επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο χαμηλό συντελεστή για το πετρέλαιο θέρμανσης και παράλληλα διαβεβαίωση από το Οικονομικό επιτελείο, γενική συνέλευση του κλάδου η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (OBE) τις πλήρεις λίστες, με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις τους.

Ανάμεσα σε άλλα, ζητούν την άμεση καταβολή της επιχορήγησης για την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών και μείωση των προμηθειών  που παίρνουν οι τράπεζες  για τα τερματικά POS, όπου χρεώνεται το πλαστικό χρήμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που υπογράφουν ο Πρόεδρος Μιχάλης Κιούσης και ο Γενικός Γραμματέας Άγγελος Τούντας, οι τιμές των τραπεζών, φτάνουν σχεδόν στο 1/3 των μεικτών κερδών των πρατηρίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΒΕ:

Εμείς, οι αντιπρόσωποι των ενώσεων – μελών της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος που συνήλθαμε στην τακτική Γενική Συνέλευση της 3ης Απριλίου 2016, στην Αθήνα, αφού ακούσαμε τον απολογισμό δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου και τους ομιλητές, διαπιστώνουμε ότι:

 • Ο κλάδος των πρατηρίων υγρών καυσίμων διέρχεται βαθιά κρίση, η οποία με τα λαμβανόμενα μέτρα επιδεινώνεται.
 • Δεχόμεθα από την αρχή των μνημονίων, μια πολιτική  επίθεσης και αφανισμού των πρατηρίων, παρόμοια με την πολιτική αφανισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.
 • Τα οικογενειακά πρατήρια των βενζινοπωλών κλείνουν και οι εταιρείες μαζί και ανεξέλεγκτα συμφέροντα, εξορμούν να αλώσουν την αγορά, να την μονοπωλήσουν και να καταστήσουν όμηρους τους καταναλωτές.
 • Η κατανάλωση καυσίμων περιορίζεται.
 • Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες αυξήσεις στους φόρους των καυσίμων, πράγμα που θα επιδεινώσουν την κατάσταση.
 • Επιβάλλονται στον κλάδο άδικα και εξοντωτικά πρόστιμα για ανύπαρκτες παραβάσεις από ευθύνη της Πολιτείας.
 • Το κράτος δείχνει την αφερεγγυότητά του, αρνούμενο να εκτελέσει τη νομοθετημένη, ελάχιστη, επιδότηση της εγκατάστασης των συστημάτων εισροών – εκροών, αφού πρώτα τα επέβαλε εξουθενώνοντας οικονομικά τους βενζινοπώλες.
 • Η εγκατάσταση των συστημάτων εισροών – εκροών στα άλλα επίπεδα (διυλιστήρια, εταιρείες, πλωτές δεξαμενές, μεγάλα βυτιοφόρα) συνεχώς αναβάλλεται με συνέπεια ο μόνος ελεγχόμενος κλάδος να είναι των βενζινοπωλών.
 • Η πάταξη του λαθρεμπορίου, του παραεμπορίου και της παραβατικότητας που θα ελάφρυναν τη βαριά φορολογία των νομίμων βενζινοπωλών και των καταναλωτών, παρέμεινε, και για την κυβέρνηση αυτή, γράμμα κενό, όπως με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
 • Το Επικουρικό μας Ταμείο κινδυνεύει με αφανισμό εντασσόμενο, παρά την αντίθεσή μας, στο ΕΤΕΑ, χάνοντας όλα τα αποθεματικά του. Από το 2012 δεν εισπράττει εισφορές συσσωρεύονται οφειλές και υποχρεώσεις, με απόλυτη ευθύνη των αρμοδίων υπουργών.
 • Λόγω της ιδιομορφίας του επαγγέλματος πληττόμαστε από τις υπέρογκες προμήθειες των τραπεζών που ξεκινάνε από το 1/3 σχεδόν των μεικτών κερδών μας.
 • Βρισκόμαστε στον 7ο χρόνο της οικονομικής κρίσης, η οποία βαθαίνει διαρκώς σε όλους τους τομείς της εθνικής οικονομίας.
 • Ο κόσμος ολισθαίνει σε επικίνδυνες πολεμικές και κοινωνικές ατραπούς, αποσταθεροποιώντας την ζωή των ανθρώπων.
 • Η ειρήνη στην περιοχή μας κινδυνεύει.
 • Το ΑΕΠ πέφτει και τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώνονται συνεχώς.
 • Η ανεργία εξακολουθεί να είναι στα ύψη και βγάζει εκτός παραγωγής πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό.
 • Αύξηση φόρων και μειώσεις εισοδημάτων παντού.
 • Οι συντάξεις μπαίνουν σε νέες μειώσεις μέχρι και 20%. Οι επικουρικές σχεδόν καταργούνται και μετατρέπονται σε επίδομα φτώχειας. Στη σειρά για σφαγή μπήκαν και οι συντάξεις του δικού μας Επικουρικού Ταμείου (ΤΕΑΠΥΚ).

ΖΗΤΑΜΕ:

1.       Τη άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του κλάδου.
2.      Την επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο χαμηλό συντελεστή και σε συνέχεια κατάργησή του.
3.      Καμία αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων – μείωσή τους στα προ κρίσης επίπεδα.
4.      Μηδενισμό των προμηθειών των τραπεζών για ηλεκτρονικές συναλλαγές.
5.      Ανάκληση των άδικων προστίμων που επιβλήθηκαν από υπαιτιότητα της Πολιτείας.
6.      Άμεση καταβολή της επιχορήγησης της εγκατάστασης των συστημάτων εισροών – εκροών.
7.      Αναγνώριση των ογκομετρικών πινάκων των δεξαμενών και επιβολή ογκομέτρησης μόνο σε περιπτώσεις αποκλίσεων, πέραν των νομίμων, από το σύστημα εισροών – εκροών.

8.Έλεγχος συμβάσεων και της μονοπωλιακής πρακτικής των εταιρειών εγκατάστασης των συστημάτων εισροών – εκροών και των υπερβολικών απαιτήσεων χρέωσης για τη  συντήρηση και παροχή τεχνικής υποστήριξης.

9.      Απόδοση της αυτοτέλειας στο Επικουρικό μας Ταμείο, απόδοση των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν» και αυτών που αφαιρέθηκαν με αναγκαστικό δάνειο από τον ΟΑΕΕ και ελευθερία στον κλάδο να αποφασίσει για το μέλλον του.
10.  Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους έχουν καθυστερούμενες εισφοράς στον  ΟΑΕΕ.
11.   Ρύθμιση των οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία σε επίπεδο που είναι δυνατόν να αποπληρωθούν.
12.  Διαγραφή των ετών ασφάλισης στον ΟΑΕΕ και μηδενισμό των οφειλών, για όσους αδυνατούν να καταβάλουν τις συσσωρευμένες καθυστερούμενες εισφορές.
13.  Καμία μείωση των συντάξεων, σταδιακή απόδοση των περικοπών.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και με κάθε νόμιμο μέσο:

τη λύση των προβλημάτων μας,
την προστασία του κλάδου από τις κυβερνητικές πολιτικές αφανισμού,
την αντιμετώπιση της επίθεσης από τις μεγάλες αλυσίδες πρατηρίων και από τα ανεξέλεγκτα συμφέροντα,
την πάταξη του λαθρεμπορίου και της παραβατικότητας,
την αποτροπή, σε συνεργασία με τους καταναλωτές, της μονοπώλησης του κλάδου.

Πηγή:

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...