Φόβοι για «χρυσές» δουλειές της Ιταλικής Μαφίας μετά τον φονικό σεισμό

Μαφία

Σαν να μην έφτανε στην δοκιμαζόμενη Ιταλία ο πόνος, η δυστυχία, η βιβλική καταστροφή και οι ανθρώπινες απώλειες από τον φονικό σεισμό, που αγγίζουν τις 300, νέο πονοκέφαλο στις αρχές της χώρας προκαλούν τα μακάβρια επιχειρηματικά σχέδια της ντόπιας Μαφίας πίσω από τις ισοπεδωμένες πόλεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εθνικού Διευθυντηρίου ενάντια στη Μαφία, Φράνκο Ρομπέρτι, τα εγκληματικά κυκλώματα των σεισμόπληκτων περιοχών θα επιχειρήσουν να παίξουν ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση τους.

Ο εισαγγελέας, που καταπιάνεται με τα θέματα της Μαφίας, τόνισε πως το οργανωμένο έγκλημα είχε «κινήσει γη και ουρανό» για να αναλάβει κατασκευαστικά συμβόλαια το 1980 μετά τον σεισμό της Ιρπίνια, κοντά στην Νάπολι, από τον οποίο είχαν σκοτωθεί 2.483 άνθρωποι.

Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επαναληφθεί και στην περίπτωση των πόλεων Αματρίτσε, Ακούμολι και Πεσκάρα ντελ Τρόντο, δήλωσε ο Ρομπέρτι.

«Υπάρχει ρίσκο και δεν ωφελεί να το κρύβουμε» ανέφερε στην εφημερίδα La Repubblica και πρόσθεσε: «Η μετασεισμική ανοικοδόμηση είναι ένας “νόστιμος μεζές” για τις εγκληματικές οργανώσεις και επιτροπές».

Ο Ρομπέρτι, ο οποίος ήταν γενικός εισαγγελέας του Σαλέρνο πριν αναλάβει την σημερινή του θέση το 2013, εξηγεί πως οι κακές κατασκευές από την ναπολιτάνικη Καμόρα, έπαιξαν σοβαρό ρόλο στην αύξηση των θυμάτων και την καταστροφή της Ιρπίνια.

Ο ίδιος πιστεύει πως το… πάθημα, έχει γίνει μάθημα όμως υπάρχει ακόμη κίνδυνος. «Η δραματική εμπειρία της Λ’ Άκουιλα μας έδωσε ένα μοντέλο που λειτούργησε. Είμαστε έτοιμοι» υπογραμμίζει.

Το καμπανάκι κινδύνου από τον Ιταλό εισαγγελέα έρχεται την ώρα που οι δικαστές της γείτονας έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το αν οι κατασκευαστικές εταιρείες τήρησαν τους αντισεισμικούς κανόνες κατά την αποκατάσταση δημοσίων κτιρίων, όπως το σχολείο στο Αματρίτσε που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό.

«Όλοι υποπτεύονται πως τέτοια τραγωδία δεν είναι απλά θέμα της μοίρας» λέει ο Τζιουζέπε Σέβα, γενικός εισαγγελέας στο προάστιο Ριέτι, βόρεια της Ρώμης, που έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας. «Καθήκον μας είναι να ερευνήσουμε αν υπάρχουν ευθύνες, ανθρώπινη υπαιτιότητα».

Εξάλλου, αρκετά ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν την περίπτωση του σχολείου «Romolo Capranica», που κατέρρευσε από τον σεισμό στο Αματρίτσε, καθώς δεν είχε χτιστεί με βάση τους κανονισμούς αντισεισμικής θωράκισης.

Το σχολείο εγκαινιάστηκε το 2012, αφού ανακαινίστηκε από μια κοινοπραξία κατασκευαστικών που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό αξίας 700 χιλιάδων ευρώ από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε το σχολείο να εναρμονιστεί με τους αντισεισμικούς κανονισμούς στα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Ένας από τους δικηγόρους της κοινοπραξίας υποστήριξε, πάντως, πως όλα έγιναν όπως έπρεπε και πως οι κατασκευαστές δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη.

Στο μεταξύ, διασώστες και πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες εύρεσης εγκλωβισμένων στα συντρίμμια των τριών μεσαιωνικών πόλεων, την ώρα που ιταλικά μουσεία αποδίδουν όλα τα έσοδά τους από εισιτήρια για την ανακούφιση και την ανοικοδόμηση των περιοχών.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, απηύθυνε έκκληση στους Ιταλούς να επισκεφθούν τα μουσεία της χώρας σε ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα του εγκέλαδου και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα, υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία πως εκατοντάδες σχολεία και δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα παραμένουν επικίνδυνα, καθώς δεν ακολουθούν τους κανόνες αντισεισμικής θωράκισης.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...