Χρέος και μεταρρυθμίσεις στο κρίσιμο τετ-α-τετ Τσίπρα-Λιου

Τετάρτη 20/07/2016 – 18:40

ΣΤΙΣ 2μμ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ                                                                                      

Κομβικής σημασίας συνάντηση για τις εξελίξεις στην Οικονομία έχει την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στις 2 το μεσημέρι υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Με φόντο την αναταραχή στην Τουρκία και ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, η κινητικότητα σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον είναι μεγάλη. Η «ατζέντα» του σημερινού τετ α τετ πάντως, περιλαμβάνει το επίμαχο ζήτημα για την ελάφρυνση του χρέους, την πορεία των μεταρρυθμίσεων καθώς και τα εργασιακά.

Το μήνυμα Λιου για το Χρέος

Σημειωτέον, ότι ο Αμερικανός υπουργός μόλις χθες έστειλε ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη ελάφρυνσης του Χρέους  με συνέντευξή του στους Financial Times, στον απόηχο των εξελίξεων στην Τουρκία. «Θα ήλπιζα [η πρόσφατη τοπική αναστάτωση] να αλλάξει το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, γιατί από μόνο του αυτό είναι σωστό να γίνει και γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωπολιτικά σημαντική θέση και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το οικονομικό της μέλλον», τόνισε.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά θεωρεί «χρήσιμη από κάθε άποψη» τόσο την επίσκεψη του Τζακ Λιου όπως και αυτή του Επιτρόπου Μοσκοβισί, με το βλέμμα φυσικά να είναι στραμμένο στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών G20 στην Κίνα. Θεωρείται δεδομένο άλλωστε ότι το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει τις συνομιλίες των Β. Σόιμπλε, Γ. Ντάισελμλουμ, Κ. Παντοάν κ.α.

Τι θα πει ο Τσίπρας για Χρέος και εργασιακά

 Με δεδομένη τη συμφωνία Αθήνας και ΗΠΑ ότι η έξοδος από τη λιτότητα πρέπει να συμβαδίσει με την αποτελεσματική μείωση του Χρέους, κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου προϊδεάζουν πως ο πρωθυπουργός θα τονίζει την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων για την απομείωσή του.Σε ό,τι αφορά τέλος στο σκέλος των εργασιακών και με δεδομένη τη σκληρή στάση που τηρεί το Ταμείο, η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να προχωρήσει με «αποφάσεις που δεν θα απέχουν από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...