Χρήσιμες συμβουλές της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος ενόψει Πάσχα

Χρήσιμες συμβουλές της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος ενόψει Πάσχα

Κατηγορία

christos.papad…
Πέμπτη 28/04/2016 – 17:29

Χρήσιμες συμβουλές της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος ενόψει Πάσχα

Την προσοχή των πολιτών ενόψει των πασχαλινών αγορών εφιστά ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος, Μιχάλης Τσιφάκης, επισημαίνοντας όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν, τι πρέπει να αποφύγουν αλλά και που πρέπει να απευθυνθούν σε περίπτωση προβλήματος.

Οι καταναλωτές καλούνται να κάνουν επισταμένη έρευνα τιμών και ποιότητας σε ομοειδή προϊόντα και να παρακολουθούν διαχρονικά τις τιμές των κυριότερων αγαθών, ώστε να ενημερώνουν τυχόν «αδικαιολόγητες» ανατιμήσεις.

Απαραίτητο κρίνεται, ακόμη, να διαχωρίζουν το «θέλω» από το «χρειάζομαι», να ελέγχουν την ημερομηνία λήξης, τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης των προϊόντων, να προσέχουν αν τα προϊόντα στις προθήκες – ψυγεία συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία, να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των εμπορευμάτων (συστατικά, προέλευση, επωνυμία κλπ).

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουν τα φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής αλλά και τις πιστωτικές κάρτες, γιατί το «πλαστικό» χρήμα αυξάνει το κόστος.

Το Πασχαλινό κρέας

Όσον αφορά στο κρέας, όταν το αγοράζουμε πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται σε εμφανή πινακίδα το είδος του ζώου, το βάρος του κρέατος και η χώρα προέλευσης.

Επιπλέον, πρέπει να προέρχεται από σφάγιο που έχει σφραγίδες υγείας και κατηγορίας, πράγμα που δείχνει ότι τα κρέατα ελέγχθηκαν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Η σάρκα του κρέατος να είναι σφικτή και ελαφρώς υγρή (όχι γλίτσιασμα), η μυρωδιά ευχάριστη (χαρακτηριστική του νωπού κρέατος) και να μην υπάρχει οσμή αμμωνίας, που φανερώνει αποσύνθεση.

Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες -ψυγεία (από 2 – 4ο C) και όχι να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, γιατί μολύνεται εύκολα από σκόνες, έντομα κ.ά.

Επιπροσθέτως, τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Αντίστοιχα, τα κατεψυγμένα πρέπει να είναι πακεταρισμένα, να αναγράφουν την ημερομηνία κατάψυξης, την ημερομηνία λήξης και να συντηρούνται στους -18ο C.

Οι σφραγίδες

Χρήσιμο είναι, επίσης, οι καταναλωτές να γνωρίζουν και τις σφραγίδες οι οποίες είναι πάνω στα κρέατα, ώστε να ξέρουν ακριβώς τι ψωνίζουν. Σε όλα τα σφάγια υπάρχουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου:

• Ζώα που γεννήθηκαν και σφαγιάστηκαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδες χρώματος τυρκουάζ (λαμπρό κυανό) και η μία σφραγίδα που αναγράφει την λέξη «Ελλάς».

• Ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες (δηλαδή εκτός Ε.Ε.) και σφαγιάστηκαν στην Ελλάδα, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος καστανού και η μία σφραγίδα αναφέρει το όνομα της χώρας γέννησης.

• Ζώα που γεννήθηκαν στην Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας) και σφαγιάστηκαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.

Τα παραπάνω, όμως, δεν ισχύουν για κρέατα εισαγωγής που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης.

Τα αυγά

Κατά την επιλογή των αυγών, οι αγοραστές πρέπει να προτιμούν τα ωοσκοπημένα, καθαρά και όχι ραγισμένα, στα οποία δεν κουνιέται ο κρόκος.

Οι νοικοκυρές που θα βάψουν αυγά, τα οποία συντηρούνται στο ψυγείο, για να αποφεύγουν τα ραγίσματα, πρέπει 24 ώρες πριν το βάψιμο να τα βγάλουν από το ψυγείο για να πάρουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Από την άλλη, τα σοκολατένια αυγά και τα άλλα είδη σοκολατοποϊίας πρέπει να έχουν ετικέτα που να αναγράφεται η σύνθεσή τους καθώς και η ημερομηνία λήξης τους.

Επίσης, οι γονείς πρέπει να ελέγχουν το περιεχόμενο τους γιατί αν αποτελείται από μικρά παιχνίδια, αυτά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή και πνιγμό σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Προσοχή στα παιχνίδια!

Τέλος, η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους γονείς σχεδιάζουν να κάνουν δώρο κάποιο παιχνίδι στα παιδιά τους.

Τα παιχνίδια οφείλουν να έχουν την ένδειξη «CE» , που σημαίνει ότι τηρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  δεν πρέπει να έχουν αιχμηρές μύτες, βελόνες και διάφορα άλλα εξαρτήματα που μπορούν να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν ατυχήματα και επίσης δεν πρέπει να μοιάζουν με τρόφιμα , ούτε να μυρίζουν σαν αυτά , γιατί το παιδί μπορεί να τα καταπιεί. Δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά και επικίνδυνες πλαστικές ουσίες , που συνήθως είναι καρκινογόνες, και καλό είναι να έχουν την ένδειξη «non toxic».

Ακατάλληλα είναι τα μεταχειρισμένα παιχνίδια (ανοικτές συσκευασίες) και προϊόντα από διάφορους πλανόδιους «εμπόρους», που στην πλειοψηφία τους είναι άγνωστης προέλευσης και κατασκευής για αυτό είναι και φθηνότερα.

Οι γονείς καλούνται ακόμη να αποτρέψουν τα παιδιά από τις διαφημίσεις, γιατί  αυτή η τεχνική προώθησης πωλήσεων διαμορφώνει ανάγκες , μετατρέπει συνήθειες και διεγείρει επιθυμίες.

Σε περίπτωση κάποιου προβλήματος ή εξαπάτησης οι πολίτες μπορούν να καταγγείλουν το περιστατικό στα εξής τηλέφωνα:

Γενική Γραμματεία Καταναλωτή 1520, Ενιαίος Φορέας Έλεγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) 11717, Ένωση Καταναλωτών  Ελλάδος 210 4111080.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...