Χρειάζεται νέος νόμος για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς

bb

Χρειάζεται νέος νόμος για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς

κοκκινα δάνεια

Για να μην πέσουν τα σπίτια του κοσμάκη στα νύχια των αρπακτικών

Και να μην πουληθεί στα ξένα funds κανένα δάνειο, αν δεν προσφερθεί πρώτα στον δανειολήπτη στην ίδια τιμή

ΜΙΑ ΤΟΛΜΗΡΗ νομοθετική πρωτοβουλία για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς είναι πλέον αναγκαία για να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο και να προστατευτεί η περιουσία του κοσμάκη.

Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με επικίνδυνους κλυδωνισμούς και κοινωνική έκρηξη με δεδομένο ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Με το σημερινό νομικό καθεστώς μένουν απροστάτευτες πολλές κατηγορίες οφειλετών, ενώ ο κόσμος έχει γίνει έρμαιο της σπέκουλας της παραπληροφόρησης και της πολιτικής εκμετάλλευσης.

Για να διασφαλιστεί η κοινωνική ηρεμία και η πολιτική σταθερότητα είναι άμεση ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα διασφαλίζουν καθαρές λύσεις. Το μείζον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων και των χρεών που έχουν επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα στο δημόσιο.

Η πρακτική των τραπεζών να χαρίζουν τα κόκκινα δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές στους ξένους γύπες είναι αδιέξοδη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Η αλλαγή του νόμου επιβάλλεται προκειμένου να εφαρμοστεί το κυπριακό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο οι οφειλέτες θα αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες στις ίδιες τιμές που προσφέρουν οι ξένοι τοκογλύφοι. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε σαν αποτέλεσμα να παραμείνουν σε ελληνικά χέρια τα ακίνητα και οι επιχειρήσεις χωρίς να προκληθεί ζημιά στις τράπεζες.

Με νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να μπει φραγμός στις κατασχέσεις για τα χρέη προς το δημόσιο τα οποία πλησιάζουν τα εκατό δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οφείλουν να καταγράψουν ποια από αυτά είναι εισπράξιμα και στη συνέχεια να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες να πληρώνουν με απεριοριστικές δόσεις ανάλογα με τα εισοδήματα και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούμε μπροστά σε ένα φαύλο κύκλο με ένα εκατομμύριο πολίτες να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας από το δημόσιο με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Νέος νόμος επιβάλλεται και για τους πλειστηριασμούς.

Η φάμπρικα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και οι μεθοδεύσεις της τρόικας για δημιουργία μόνιμης πλατφόρμας από την οποία θα βγαίνουν αυτόματα στο σφυρί σπίτια και ακίνητα από όλη την Ελλάδα διαλύουν την κοινωνική συνοχή και παραδίδουν τον κοσμάκη στο έλεος των τοκογλύφων. Γι’ αυτό είναι ανάγκη για άμεση ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών όπως πολύ σωστά επισημαίνουν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τζανακόπουλος: Δεν θα εκπλειστηριαστεί καμιά λαϊκή κατοικία

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα για τους πλειστηριασμούς και για άλλη μια φορά κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους εκτοξεύοντας εκατέρωθεν βολές.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, διαμηνύουν σε όλους ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο Κατσέλη-Σταθάκη προστατεύει την πρώτη κατοικία των λαϊκών οικογενειών, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή  επίθεση στη Νέα Δημοκρατία ότι αντιπολιτεύεται με ψευδή δημοσιεύματα. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «με αφορμή τόσο το ζήτημα των πλειστηριασμών όσο και την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς έχει εξαπολυθεί μια ακόμα γιγάντια επιχείρηση διαστρέβλωσης, ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης». Μάλιστα, «φωτογράφισε» συγκεκριμένα ΜΜΕ, λέγοντας ότι «πρωταγωνιστής σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι άλλος από το εκδοτικό συγκρότημα του υποδίκου που επιμένει να παραπληροφορεί με αιχμή του δόρατος τους πλειστηριασμούς. Και τούτο παρά τις συνεχείς και εμπεριστατωμένες διαψεύσεις των ισχυρισμών και των σχετικών ρεπορτάζ από το Υπουργείο Δικαιοσύνης». Για να προσθέσει ότι το δυστύχημα είναι ότι και η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί τα ψευδή δημοσιεύματα και επιλέγει να πολιτεύεται για άλλη μια φορά χωρίς αρχές κάτι που βεβαίως είναι κατανοητό με δεδομένη την πλήρη κατάρρευση των κινδυνολογικών και καταστροφολογικών σεναρίων που διακινούσε επί δύο συνεχή χρόνια. Αναφερθείς δε στην πρώτη κατοικία, διεμήνυσε πως « καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί. Κανένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του». Όπως είπε, «με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 και για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000».Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, από αυτήντη ρύθμιση καλύπτεται κάτι παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων πρώτης κατοικίας ενώ την ίδια στιγμή δίνεται και η δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών.Επίσης, πρόσθεσε ότι για τους εμπόρους «έχει ήδη νομοθετηθεί και υλοποιείται στην πράξη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 20.000».Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι μεγαλοοφειλέτες που έπαιρναν αφειδώς δάνεια τα οποία δεν είχαν την δυνατότητα ή δεν ήθελαν να αποπληρώσουν, καθώς προτιμούσαν να φυγαδεύουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό».«Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν δεν είναι διατεθειμένη σε καμία περίπτωση να ανεχτεί τη συνέχιση αυτής της κατάστασης και όχι μόνο δεν πρόκειται να προστατεύσει τους μεγαλο-οφειλέτες, αλλά θα επισπεύσει και τις διαδικασίες για την αποπληρωμή των χρεών τους. Οι καιροί που οι φορολογούμενοι πολίτες φορτώνονταν τα βάρη της κακομαθημένης επιχειρηματικής ελίτ έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και αυτό να το βάλουν όλοι πάρα πολύ καλά στο μυαλό τους», διεμήνυσε.

Ο Φίλης επιμένει για μέτρα

Στο μεταξύ, δέσμη μέτρων για προστασία της λαϊκής κατοικίας και για να μην περάσουν σε funds όλα τα σπίτια από την πρώτη Ιανουαρίου ζήτησε μιλώντας στον realfm ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός ανέφερε: «εδώ χρειάζεται μια σοβαρή, κατά τη γνώμη μου, πρωτοβουλία που θα έχει και νομοθετικό χαρακτήρα. Όχι μόνο στα λόγια. Ένα θέμα αφορά αυτό, το θέμα των funds. Ένα δεύτερο θέμα, πολύ ουσιαστικό, αφορά τη σιωπηρή συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στις τράπεζες και την κυβέρνηση για το να μην γίνονται πλειστηριασμοί μέχρι 300.000 ευρώ για ακίνητα. Χρειάζεται να δούμε πώς θα προχωρήσουμε σε μία νομοθετική κατοχύρωση». Την ενόχληση της κυβέρνησης για τις συνεχείς επικριτικές δηλώσεις του Νίκου Φίλη, με αφορμή, εσχάτως, τους πλειστηριασμούς, αλλά και τα υψηλά πλεονάσματα, στα οποία έχει συμφωνήσει η Αθήνα με τους δανειστές, εξέφρασε με δηκτικό τρόπο ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, φανερώνοντας παράλληλα και εκνευρισμό για τον πρώην υπουργό Παιδείας. Απαντώντας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, για τις παρεμβάσεις του κ. Φίλη, που ζήτησε να υπάρξει νομοθετική προστασία για την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο κ. Φίλης γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο, διότι και εκείνος το ψήφισε! Η «αντεπίθεση» του Μαξίμου στις συνεχείς βολές του κ. Φίλη δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ο κ. Τζανακόπουλος έβγαλε δυσθυμία και όταν κλήθηκε από το Kontra να σχολιάσει την πρόταση του πρώην υπουργού να αναληφθεί εθνική πρωτοβουλία, προκειμένου να ανατραπεί η συμφωνία για πλεονάσματα 3,5%, που «μας κόβει τα πόδια», όπως τόνισε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο κ. Φίλης κρούει σε ανοιχτές θύρες, γιατί η κυβέρνηση, παρότι κατάφερε να βελτιώσει τη χρονική διάρκεια της διατήρησης του 3,5% σε πέντε χρόνια, έχει επανειλημμένως εκφράσει τον προβληματισμό της. Η δυναμική της οικονομίας και η πορεία των εσόδων είναι τέτοια που ακόμη και με αυτά τα πλεονάσματα είναι δεδομένο ότι η χώρα έχει βγει οριστικά από την ύφεση, υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος, θέλοντας να βάλει τέλος στη συζήτηση, που άνοιξε ο κ. Φίλης.

Δεν θα διεξαχθούν σήμερα πλειστηριασμοί

Οι πορεΙες διαμαρτυρίας για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Νίκου Γρηγορόπουλου αλλά και η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν, ματαιώνουν τους σημερινούς πλειστηριασμούς στην Αττική, για λόγους ασφαλείας. Σε συνεδρίαση του, το ΔΣ των συμβολαιογράφων και αφού είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις με την ελληνική αστυνομία αλλά και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έκρινε ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί, λόγω του τεταμένου κλίματος που υπάρχει αλλά και γιατί όλες οι αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται σήμερα και αύριο επί ποδός, για παν ενδεχόμενο. Το πλήρες κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης έχει ως εξής: «To Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου ενημερώνει τα μέλη του Συλλόγου του, τα οποία έχουν έδρα στην περιφέρεια των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς, αλλά και τους νόμιμα συμμετέχοντες και τυχόν ενδιαφερόμενους, ότι δεν θα πραγματοποιηθούν όλοι οι προγραμματισμένοι για την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 πλειστηριασμοί στην περιφέρεια των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς, λόγω των εκτεταμένων εκτάκτων μέτρων ασφαλείας, που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα μέτρα αυτά ενδέχεται να καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολη την έγκαιρη πρόσβαση στα Ειρηνοδικεία της περιφέρειας των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς, τόσο των συμβολαιογράφων όσο και των λοιπών νομίμων συμμετεχόντων στη διαδικασία των πλειστηριασμών και ως εκ τούτου να δημιουργήσουν σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών. Επιπλέον, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι είναι ρητή πλέον η δέσμευση της πολιτείας για την ομαλή διενέργεια των πλειστηριασμών και την ασφάλεια των συμβολαιογράφων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/312602-CHreiazetai-neos-nomos-gia-ta-kokkina-daneia-kai-toys-pleisteriasmoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...