Χωρίς συμφωνία φεύγει η τρόικα – Θα επιστρέψουν

Χωρίς συμφωνία φεύγει η τρόικα - Θα επιστρέψουν
Την ευκαιρία να κλείσει συμφωνία σε τουλάχιστον ένα ή δύο θετικά θέματα που την ενδιέφεραν έχασε η κυβέρνηση, στις περίπου δέκα ημερες που έμεινε στην Αθήνα η Τρόικα.
Η «αυλαία» του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων έπεσε τυπικά σήμερα, στην τελική σύσκεψη που είχαν το πρωί οι επικεφαλής της Τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα, πάντως, οι απεσταλμένοι των δανειστών «βρόντηξαν» από χθες την πόρτα φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την άκαρπη σύσκεψη που είχαν με τέσσερις υπουργούς για το θέμα της ρύθμισης των χρεών σε τράπεζες, ταμεία και εφορία. Και αυτό, χωρίς καν να εκδηλώσουν οι επικεφαλής της Τρόικα καμία διαφωνία σε ό,τι ζητά η κυβέρνηση, όπως διαβεβαιώνουν όλοι όσοι μετέχουν στις συσκέψεις!

Τι πήγε στραβά; «Δε φταίνε οι δανειστές, φταίει ο κακός σχεδιασμός και η ασυνενοησία των υπουργών», έλεγε πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις. Δηλαδή η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα κατάφερε να βάλει … αυτογκόλ χωρίς καν να δεχθεί πίεση!

Ο απολογισμός του α΄ γύρου είναι κακός για την κυβέρνηση. Οι συζητήσεις διακόπτονται πρόωρα λόγω της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης που προκάλεσε η κυβέρνηση. Στη φάση αυτή οι απεσταλμένοι των δανειστών φάνηκε πως ήρθαν στην Αθήνα με εντολή να μην παίξουν «σκληρά» με την κυβέρνηση. Ωστόσο από τα δύο πράγματα που ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου να «κλείσει» μέχρι και σήμερα, ουσιαστικά δεν πέτυχε τίποτε!

«Άτολμος» ο προϋπολογισμός

Το πρώτο ζήτημα που ήθελε ήταν να κλείσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που, βάσει του Συντάγματος, έπρεπε να κατατεθεί έως τις 6 Οκτωβρίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου ήθελαν να μιλούν μόνο για πρωτογενή πλεονάσματα και φοροελαφρύνσεις που τις εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα όμως δεν επαρκούν ως επιχείρημα όταν γίνεται συζήτηση για φοροελαφρύνσεις. Μόνο η υπέρβαση στόχων στις εισπράξεις φόρων (άσχετα δηλαδή από τις περικοπές δαπανών) θα βοηθούσε σε αυτό, ώστε να επιστραφεί ένα μέρος τους με η μορφή φοροελαφρύνσεων.

Και ενώ η κυβέρνηση είχε στα χέρια της αυτό το «όπλο» μέχρι τον Ιούλιο –από «κεκτημένη ταχύτητα» λόγω της «κληρονομιάς» Θεοχάρη- στη συνέχεια εξανεμίστηκε. Κάπως έτσι, επελέγησαν οι κάπως «άτολμες» προβλέψεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ έμειναν έξω από το κείμενο οι μειώσεις φόρων εισοδήματος που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργος.

«Σε ένα μήνα θα είμαστε πιο τολμηροί με τη σύνταξη του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού» έλεγε αρμόδιος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί  πλέον και από την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού στο προσεχές δίμηνο -όπως ανέφερε χθες και κοινοτικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

«Μύλος» με τις ρυθμίσεις

Χειρότερα εξελίχθηκαν όμως τα πράγματα με τις περίφημες ρυθμίσεις χρεών. Ετέθησαν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, δεν αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά απ΄τη στιγμή που προαναγγέλθησαν εδώ και πάνω από ένα μήνα, η εκκρεμότητα πρέπει να κλείσει άμεσα γιατί δημιουργεί προσδοκίες στους οφειλέτες και στην αγορά που εναγωνίως τις περιμένουν, έστω και αν δεν ετέθη συγκεκριμένη προθεσμία για την εφαρμογή τους.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ρύθμιση που δεν έρχεται φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα αφού ούτε οι οφειλέτες που έχουν ανάγκη βοηθούνται, ούτε το δημόσιο εισπράττει έσοδα.

Καθώς στη Βουλή ξεκινάει αύριο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, οι δανειστές ανέβαλαν τον έλεγχο για όλα τα άλλα ανοικτά ζητήματα (εργασιακά, ασφαλιστικό, απολύσεις κλπ) και ασχολήθηκαν μόνο με το θέμα των ρυθμίσεων όπου «επισπεύδων» είναι η ίδια η κυβέρνηση.

Σκοπός ήταν «να τελειώνουμε» και αυτό το γνώριζαν οι υπουργοί που πήραν μέρος στη συζήτηση για τα χρέη, δηλαδή ο κύριος Νίκος Δένδιας (Ανάπτυξης), ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης  και ο κ. Γιώργος Μαυραγάνης (Οικονομικών), ο κύριος Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας) και ο κύριος Χαραλαμπος Αθανασίου (Δικαιοσύνης).

Επισήμως, λένε οι αρμόδιοι, η Τρόικα δεν εξέφρασε «σε κανένα σημείο διαφωνία». Δεν έπαιρνε όμως και τις απαντήσεις που ζητούσε σε ό,τι ρώταγε. «Οι απαντήσεις είναι εύκολες, είναι θέμα λίγων ημερών να δοθούν» υποστήριζαν τα πρόσωπα που χειρίστηκαν το θέμα. Ως τότε όμως η Τρόικα θα έχει φύγει, αφού οι απαντήσεις δεν ήταν έτοιμες, και θα επιστρέψει τον Νοέμβριο.

Όπως έλεγαν όμως άλλες πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις «κάποια στιγμή δεν ήξερε κανείς αν μιλούσαν για τα χρέη των επιχειρήσεων ή για τα χρεή των ιδιωτών, ή για τα χρέη στις τράπεζες ή τα χρέη στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Προκλήθηκε σύγχυση και εκνευρισμός, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συζήτηση».

Και προφανώς δεν περιμένει κανείς ότι θα μπορούσε να υπάρξει επίσημη δήλωση επιβεβαίωσης από ελληνικής πλευράς, για το πρόβλημα συννενόησης που ανέκυψε.

Ωστόσο μετά την μίνι-εμπλοκή, αφού έφυγαν οι επικεφαλής της Τρόικας αλλά και πολλοί της ελληνικής αποστολής, χθες αργά το βράδυ ακολούθησε και νέα σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, μετείχαν οι κύριοι Δένδιας, Χαρδούβελης, Μαυραγάνης καθώς και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού κύριοι Παπασταύρου, Λαζαρίδης και Πτωχός. Και όλα αυτά, για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος σήμερα, την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή, στην τελική συνάντηση Χαρδούβελη με την Τρόικα και στην παράλληλη σύσκεψη που θα διεξάγεται ένα όροφο πάνω από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, με τη συμμετοχή επιτελών του υπουργείου Ανάπτυξης και τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναμένεται να αναχωρήσει το προσεχές Σάββατο για την Ουάσιγκτον, όπου την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου, θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν, η εν εξελίξει αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, το δημόσιο χρέος και η επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού Μνημονίου στο τέλος του έτους.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...