“Άδειασε” την Κεραμέως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

“Άδειασε” την Κεραμέως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


12/05/2020 – 19:42

Την προχειρότητα και τη βιασύνη του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει μια τροπολογία που βρίσκει αντίθετη σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα για την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων αποδεικνύει η συνάντηση της ΔΟΕ με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Όπως έγινε γνωστό, ο Πρόεδρος και το επιστημονικό συμβούλιο της Αρχής διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους στο υπουργείο Παιδείας ότι θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μελέτη αντικτύπου προτού εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και φυσικά πριν η ρύθμιση να εφαρμοσθεί στα σχολεία.

Η περιβόητη «συναίνεση» της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων την οποία υπονόησαν με δηλώσεις τους τόσο η υπουργός Νίκη Κεραμέως όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δεν ήταν παρά οι τεχνικές οδηγίες που δόθηκαν στο υπουργείο Παιδείας για τη σύνταξη της διάταξης και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά συναίνεση, εφόσον ούτε μελέτη αντικτύπου έχει υπάρξει, ούτε έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις για την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με την Ανεξάρτητη Αρχή, παρόμοιες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία οι οποίες όμως δεν έχουν καταλήξει κάπου ακόμη διότι προκύπτουν συνεχώς τεχνικά προβλήματα ή ζητήματα με τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.

Εκτιμήθηκε μάλιστα ότι μια τέτοιας έκτασης μελέτη δεν μπορεί να εκδοθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, στην καλύτερη των περιπτώσεων – γεγονός που αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μόλις μια ημέρα πριν την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας όρισε συνεργάτιδά της στη θέση υπευθύνου για την προστασία των δεδομένων, θέση που παρέμενε κενή εδώ και δέκα μήνες.

Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι νόμιμη, ωστόσο απαγορεύεται η καταγραφή και αποθήκευση των μαθημάτων απεφάνθη η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. 

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και μέλη της ανεξάρτητης αρχής, πραγματοποίησαν σήμερα τηλεδιασκέψεις με τα ΔΣ των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, καθώς και με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων, μετά από σχετικά αιτήματά τους. Αιτία για την πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης αυτής, απετέλεσε το νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας για τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς εκπαιδευτικών και όχι μόνο.

Η Αρχή παρατηρεί ότι «ο σκοπός της συγκεκριμένης επεξεργασίας που συνίσταται στην παροχή εκπαίδευσης, είναι κατ’ αρχήν νόμιμος και μπορεί να αποτελέσει, υπό προϋποθέσεις, τη βάση για τη σύννομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των διδασκόντων και των μαθητών στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης». Πέραν όμως «της απαγόρευσης της καταγραφής και αποθήκευσης του μαθήματος», μετά από συμβουλευτική σύσταση της Αρχής, ορίστηκε ο υπεύθυνος επεξεργασίας, περιορίστηκε ο σκοπός χρήσης των μεταδιδομένων (πληροφορίες που παράγονται κατά τη λειτουργία των συστημάτων τηλεκπαίδευσης, π.χ. δεδομένα για τους χρόνους διάσκεψης ενός χρήστη) και «θεσπίσθηκε η υποχρέωση καταστροφής τους». 

Ακόμη, σύμφωνα με την Αρχή, ως προϋπόθεση για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα εξειδικεύσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, τέθηκε «η διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου». Με την υπουργική αυτή απόφαση, «θα οριστούν, πλην άλλων, και οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων». Με την απόφαση αυτή «θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του νέου τρόπου διδακτικής και θα είναι δυνατή η συνολική αξιολόγησή του από την άποψη της αρχής της αναλογικότητας που διέπει το δίκαιο των προσωπικών δεδομένων». 

Επίσης, η Αρχή αναγνωρίζει ότι «η ταυτόχρονη διδασκαλία συνεπάγεται περισσότερους κινδύνους στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών εν συγκρίσει με τη διδασκαλία στην τάξη». Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, προβλέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση σε περίπτωση πανδημίας.

Τέλος, η Αρχή αναφέρει ότι «η εφαρμογή της διάταξης εξαρτάται από τη διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου των σχεδιαζόμενων πράξεων επεξεργασίας στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία διενεργείται με συγκεκριμένη μεθοδολογία, ώστε να προσδιοριστούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι εγγυήσεις, τα μέτρα και οι μηχανισμοί ασφάλειας, μέσω των οποίων διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των εκπαιδευτικών, των μαθητών, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων».

Με πληροφορίες από alfavita.gr

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...