Η 24η Ιουνίου είναι από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές γιορτές της ελληνικής παράδοσης, αφού η γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα (ή Ριγανά, ή Ριζικάρη) συνοδεύεται από το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές.Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού και μία από αυτές πηγαίνει στο πηγάδι να φέρει το «αμίλητο νερό» και στη διαδρομή μέχρι το σπίτι δεν πρέπει να μιλήσει σε κανέναν.
Ο Άι-Γιάννης λέγεται και Ριζικάρης αφού η παράδοση λέει ότι φέρνει τύχη και γι’ αυτό έπρεπε από την παραμονή οι κάτοικοι του χωριου να έχουν τακτοποιήσει όλες τις οικιακές δουλειές τους.Επίσης ο Αϊ Γιάννης αποκαλείται και Ριγανάς, επειδή την ημέρα αυτή έβγαιναν και μάζευαν ρίγανη, η οποία έπρεπε να συλλεχθεί πρωί πρωί, πριν από την ανατολή του ηλίου, αφού πίστευαν, ότι έτσι είχε μαγική δύναμη.

Το έθιμο του Άι – Γιάννη τήρησε και φέτος ο πολιτιστικός σύλλογος Μολυκρείου στη Ναυπακτία με την φωτιές να ανάβουν και με τα μικρά παιδιά να περνούν πάνω από αυτές. Στην όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τα απαιτούμενα μέτρα και λιγοστό κόσμο τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γκίζας, ο πρώην δήμαρχος κ. Μπουλές , ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Αντιρρίου κ. Καραδήμας , οι πρόεδροι κοινοτήτων Μολυκείου και Αντιρρίου και η πρόεδρος της ΚΕΔΝ κ. Ζιαμπάρα.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την πρώτη εκδήλωση του καλοκαιριού στην Ναυπακτία.

Σε λίγο περισσότερες φωτογραφίες




Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...