Άναψαν οι φωτιές στο Μολύκρειο – Τίμησαν το έθιμο του Άι-Γιαννιού.Βίντεο-φωτο

bb

Η 24η Ιουνίου είναι από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές γιορτές της ελληνικής παράδοσης, αφού η γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα (ή Ριγανά, ή Ριζικάρη) συνοδεύεται από το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές.Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού και μία από αυτές πηγαίνει στο πηγάδι να φέρει το «αμίλητο νερό» και στη διαδρομή μέχρι το σπίτι δεν πρέπει να μιλήσει σε κανέναν.
Ο Άι-Γιάννης λέγεται και Ριζικάρης αφού η παράδοση λέει ότι φέρνει τύχη και γι’ αυτό έπρεπε από την παραμονή οι κάτοικοι του χωριου να έχουν τακτοποιήσει όλες τις οικιακές δουλειές τους.Επίσης ο Αϊ Γιάννης αποκαλείται και Ριγανάς, επειδή την ημέρα αυτή έβγαιναν και μάζευαν ρίγανη, η οποία έπρεπε να συλλεχθεί πρωί πρωί, πριν από την ανατολή του ηλίου, αφού πίστευαν, ότι έτσι είχε μαγική δύναμη.

Το έθιμο του Άι – Γιάννη τήρησε και φέτος ο πολιτιστικός σύλλογος Μολυκρείου στη Ναυπακτία με την φωτιές να ανάβουν και με τα μικρά παιδιά να περνούν πάνω από αυτές.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον εκπολιτιστικο σύλλογο Μολυκρειου. Στην όμορφη εκδήλωση Παραβρεθησαν ο Αντιδημαρχος της Δ.Ε Αντιρριου Καραδημας Χαραλαμπος,ο πρόεδρος κοινότητας Μολυκρειου ,Μαλλας Παναγιώτης και τοπικοί σύμβουλοι της κοινοτητας και ο πρόεδρος της κοινότητας Αντιρριου Παπαδόπουλος Γεωργιος.

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...