Άρνηση του ΑΠΘ να δεχτεί αριστούχο τυφλό μαθητή

Άρνηση του ΑΠΘ να δεχτεί αριστούχο τυφλό μαθητή
Την άρνηση του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ να δεχθεί ως φοιτητή έναν αριστούχο τυφλό μαθητή της Γ’ Λυκείου, με διακρίσεις σε μαθητικούς διαγωνισμούς και αργυρό μετάλλιο σε μαθηματική ολυμπιάδα, καταγγέλλει το παράρτημα Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Σχετική επιστολή μάλιστα εστάλη, ήδη από την περασμένη Τετάρτη, στο υπουργείο Παιδείας.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ απαντά πως “δεν είναι προσωπικό” το ζήτημα, αλλά αφορά στα γενικά κριτήρια που θέτει το τμήμα για την εισαγωγή ατόμων με ειδικές ανάγκες, σε σχέση με την ικανότητά τους να το παρακολουθήσουν.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ απέρριψε το αίτημα του μαθητή “πριν καν καταθέσει το μηχανογραφικό του”, επικαλούμενο τα γενικά κριτήρια ικανοτήτων που έχει θέσει το ίδιο για την αποδοχή υποψηφίων φοιτητών με ειδικές ανάγκες, όπως η μη ολική τύφλωση και η μη ανικανότητα και των δύο άνω άκρων.

Καταγγέλλει, δε, ότι “αυτή η απόφαση και ο νόμος που τη στηρίζει είναι αντισυνταγματική” και “τουλάχιστον αναχρονιστική και αντιανθρωπιστική”, ενώ υποστηρίζει ότι σε αντίστοιχα τμήματα των Ιωαννίνων και της Αθήνας δεν υπάρχουν εμπόδια εισαγωγής για φοιτητές με προβλήματα όρασης.

Σημειώνει ακόμη ότι τριμελής επιτροπή καθηγητών του τμήματος, που έγινε για να εξετάσει την περίπτωση της αίτησης του μαθητή, την απέρριψε, χωρίς καν να έρθει σε επικοινωνία με τον ενδιαφερόμενο υποψήφιο.

Ο 18χρονος, μαθητής του γενικού λυκείου Πεύκων, προέρχεται από οικογένεια τυφλών και έχει δύο μικρότερους αδελφούς, ηλικίας 17 και 10 ετών, εκ των οποίων μόνο ο τελευταίος έχει κανονική όραση. Οι υποψήφιοι φοιτητές αυτής της κατηγορίας έχουν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις.

“Κύριε υπουργέ, σας ζητούμε να ασκήσετε την παρέμβαση που εσείς θα κρίνετε ότι είναι η προσφορότερη για την περίπτωση. Είναι αδιανόητο το γεγονός να υποχρεωθεί μια οικογένεια με τέσσερα μέλη που παρουσιάζουν αναπηρία όρασης να μετακομίσουν σε άλλη πόλη, προκειμένου ο γιος τους να εκπληρώσει τους επιστημονικούς στόχους που έχει δικαιολογημένα χαράξει και βασίζονται στις άριστες επιδόσεις του, επειδή κάποιοι πανεπιστημιακοί ταγοί δεν αποφασίζουν επιτέλους να αλλάξουν νοοτροπίες” τονίζεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, αν. καθηγητής Κωνσταντίνος Χρυσάφης, δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά αφορά στις αποφάσεις του τμήματος για τα κριτήρια παρακολούθησης από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Και εξήγησε, μεταξύ άλλων: “Καταλάβετε ότι το 30% των μαθημάτων μας είναι εργαστηριακά. Το Μαθηματικό π.χ. δεν είναι ένα εργαστηριακό τμήμα. Εκεί, οι συνθήκες και οι δυνατότητες είναι τελείως διαφορετικές για έναν τυφλό φοιτητή, απ’ ό,τι είναι στο Τμήμα Φυσικής. Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να τους παρέχουμε την ίδια δυνατότητα ισότιμης εκπαίδευσης με τους άλλους φοιτητές, γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να πάρουμε τέτοιους φοιτητές”.

ΠΑΙΔΕΙΑΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...