Άρση επιπτώσεων από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου και αντισταθμιστικά ωφελήματα στο Δήμο Δωρίδος

θήνα, 26 Νοεμβρίου 2019
  Την 19η Νοεμβρίου 2019 δημοσιεύθηκε άρθρο στην ιστοσελίδα doridanews.gr, σύμφωνα με το οποίο, το έργο κατασκευής του φράγματος στον ποταμό Μόρνο για τη δημιουργία τεχνητής λίμνης προς το σκοπό υδροδότησης της Αττικής,  δημιούργησε τεράστια προβλήματα στον Δήμο Δωρίδος. 

Το άρθρο δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα του έργου, εστιάζει όμως στις επιπτώσεις που είχε, έχει και θα έχει, στο διηνεκές για τη Δωρίδα. Επιπτώσεις που δεν υφίστανται σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας.



Οι επιπτώσεις που αναφέρονται είναι κυρίως:
1. Περιβαλλοντικές, με σοβαρή αλλοίωση του οικοσυστήματος της περιοχής και εστιάζονται:
Α. Στην έλλειψη οικολογικής παροχής στο Φράγμα και συνακόλουθα:

  • Στην μείωση των υδατικών αποθεμάτων του υδροφόρου ορίζοντα στην πεδιάδα του Μόρνου.
  • Στην στέρηση των υδάτινων πόρων, με αποτέλεσμα να χαθεί το αρχικό φυσικό περιβάλλον του ποταμού με τα ανάλογα οφέλη για την χλωρίδα, την πανίδα και την τοπική οικονομία. 
  • Στην διάβρωση των ακτών και την εισχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στην ξηρά, λόγω μη απόθεσης ικανής φερτής ύλης. 

Β. Στην ανυπαρξία δικτύου αποχέτευσης των οικισμών γύρω από τη λίμνη. Η κατασκευή του δικτύου, καθώς και η λειτουργία του, αποτελεί βασική υποχρέωση του κράτους που κατασκεύασε το τεράστιο αυτό έργο και όχι του μικρού Δήμου Δωρίδος που υφίσταται τις συνέπειες.

Γ. Το έργο δεν έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση και δεν έχει εναρμονιστεί με τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές επιταγές.
2. Οικονομικές:

  • Στην τοπική οικονομία, από το ασφυκτικό πλαίσιο των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, σε ακτίνα 1.500 μέτρων περιμετρικά της λίμνης μην επιτρέποντας την αξιοποίηση ιδιοκτησιών για επενδυτικές πρωτοβουλίες, χωρίς καμία αποζημίωση ή απαλλοτρίωση, για όσους υφίστανται αυτές τις αρνητικές συνέπειες.
  • Στο κόστος διαβίωσης των κατοίκων, που έχει πολλαπλασιαστεί από την πολύ μεγάλη αύξηση των πάσης φύσεως προϊόντων και υπηρεσιών, λόγω αύξησης των αποστάσεων των Κοινοτήτων, τόσο μεταξύ τους, όσο και από τα αστικά κέντρα.
  • Στην υποβάθμιση και σταδιακή εξαφάνιση των κτηνοτροφικών μονάδων που λειτουργούν εντός της ζώνης των 1.500 μέτρων και οδηγούνται νομοτελειακά σε κλείσιμο, λόγω της επιβολής του προαναφερθέντος περιοριστικού πλαισίου. Καμία κτηνοτροφική μονάδα δεν μπορεί πλέον να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της, ούτε να υπαχθεί σε πρόγραμμα βελτίωσης με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της. Αυτό το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή του Δήμου Δωρίδος, διότι η κτηνοτροφία και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις μεταποίησης, αποτελούν πάνω από το 60% της οικονομικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει υπάρξει απόδοση χρηματικού ποσού ως Αντισταθμιστικού Ωφελήματος στον Δήμο Δωρίδος, για την ζημία που έχει υποστεί.

Ερωτώνται κατόπιν αυτών οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Υπάρχει πρόθεση των αρμόδιων Υπουργείων για επίλυση των προαναφερθέντων επιπτώσεων και με ποιο τρόπο;
  2. Προτίθεστε να νομοθετήσετε την απόδοση χρηματικού ποσού ως αντισταθμιστικού ωφελήματος στο Δήμο Δωρίδος και συνακόλουθα στους Δημότες του, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την περιβαλλοντική και οικονομική ζημία που υφίστανται;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Δημήτριος Κωνσταντόπουλος
Γιώργος Αρβανιτίδης
Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...