Ένας στους 10 άντρες μολυσμένος στο στόμα με τον ιό του σεξ!

Ένας στους 10 άντρες μολυσμένος στο στόμα με τον ιό του σεξ!
Ένας στους δέκα άντρες είναι μολυσμένος στο στόμα με τον ιό HPV, ορισμένα στελέχη του οποίου προκαλούν κονδυλώματα και άλλα διάφορες μορφές καρκίνου, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περίπου 5.500 εθελοντές, ηλικίας 14 έως 69 ετών, διαπίστωσαν πως οι μολυσμένοι άντρες είναι σχεδόν τριπλάσιοι από τις μολυσμένες γυναίκες, στις οποίες το ποσοστό της HPV λοίμωξης ανήλθε στο 3,6%.

Η μόλυνση με τον ιό στο στόμα σημαίνει ότι οι φορείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνους της κεφαλής & του τραχήλου, λένε οι ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Η HPV λοίμωξη είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και αποτελεί την κύρια αιτία πολλών δεινών, με πρώτο τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο στις γυναίκες (πρώτος είναι ο καρκίνος του μαστού), προσβάλλοντας ετησίως περισσότερες από 500.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο και κοστίζοντας τη ζωή σε 200.000.

Όμως διάφορα στελέχη του ιού προκαλούν και άλλους καρκίνους των γεννητικών οργάνων (π.χ. του πέους), καθώς και του πρωκτού και της κεφαλής & του τραχήλου, που προσβάλλουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως.

Οι καρκίνοι της κεφαλής & του τραχήλου αποτελούν τον έκτο πιο συχνό καρκίνο σε άντρες και γυναίκες, με 640.000 κρούσματα τον χρόνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στους καρκίνους αυτούς ανήκουν οι κακοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται από το λαιμό και πάνω – δηλαδή στον φάρυγγα, στον λάρυγγα, στην στοματική κοιλότητα, στην γλώσσα κ.τ.λ.

Το κάπνισμα και το ποτό αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου της κεφαλής & του τραχήλου. Ωστόσο, και η HPVλοίμωξη στο στόμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσής του κατά 50%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όπως εξηγούν στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), τα κρούσματα καρκίνων της κεφαλής & του τραχήλου έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και η HPV λοίμωξη έχει εμπλακεί άμεσα ως η υποκείμενη αιτία γι’ αυτό.

Η μελέτη τους βασίσθηκε στην ανάλυση κυτταρικών δειγμάτων από το στόμα των εθελοντών τους, οι οποίοι συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια τον τρόπο ζωής και το ερωτικό ιστορικό τους.

Συνολικά, η συχνότητα της HPV λοίμωξης ήταν 7%, με αυτήν στους άντρες να φτάνει το 10%.

Για την προστασία από την HPV λοίμωξη είναι εγκεκριμένα για αγόρια και κορίτσια δύο εμβόλια, που προστατεύουν από τα συνηθέστερα καρκινογόνα στελέχη του ιού.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...