Ένα μήλο την ημέρα προστατεύει από το έμφραγμα

bb
Ένα μήλο την ημέρα προστατεύει από το έμφραγμα
Αν όλοι οι ενήλικες έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα μετά τα 50 τους χρόνια, ο αριθμός των θανάτων από έμφραγμα και εγκεφαλικό θα μειωνόταν κατά σχεδόν 7,5% τον χρόνο, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.
Όπως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), τα μήλα ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία σχεδόν όσο και τα φάρμακα, αλλά δίχως να έχουν τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βασίζουν το συμπέρασμά τους σε ένα ειδικό μαθηματικό μοντέλο που επινόησαν.

Με τη βοήθειά του υπολόγισαν επίσης ότι αν όλοι οι ενήλικες, από τα 18 τους χρόνια και πάνω, έτρωγαν καθημερινά μία επιπλέον μερίδα φρούτων ή λαχανικών, ο αριθμός των καρδιαγγειακών θανάτων θα μειωνόταν κατά 9,5% ετησίως.

Το σχεδόν 77% αυτής της μείωσης αφορά τις ηλικίες άνω των 50 ετών, διότι εμφράγματα και εγκεφαλικά είναι πιθανότερα στους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Άνταμ Μπριγκς, από την Ερευνητική Ομάδα Προαγωγής της Υγείας του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF) που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέλυσαν τις επιδράσεις που μπορεί να έχει στην καρδιαγγειακή υγεία των ενηλίκων η λήψη μίας στατίνης την ημέρα και ενός μήλου την ημέρα.

Οι στατίνες είναι τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Για τις ηλικίες άνω των 50 ετών και με βάση την υπόθεση ότι τουλάχιστον επτάστους δέκα ενήλικες θα ήταν συνεπείς στην λήψη του φαρμάκου ή του μήλου, υπολόγισαν ότι στη Βρετανία θα σώζονταν ετησίως 9.400 ζωές από τις στατίνες και 8.500 από τα μήλα.

Για όλες τις ηλικίες, δε, η μείωση στους ετήσιους θανάτους θα ήταν 11.000 με τα μήλα.

Δεδομένου ότι ετησίως πεθαίνουν στη Βρετανία σχεδόν 115.000 άνθρωποι από έμφαγμα και εγκεφαλικό, τα ευρήματα αυτά σημαίνουν πως ένα μήλο την ημέρα θα μπορούσε να αποτρέπει κάθε χρόνο το 9,56% των θανάτων σε όλες τις ηλικίες και το 7,36% στις ηλικίες άνω των 50 ετών.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μία μικρή αλλαγή στη διατροφή και υποδηλώνουν ότι τόσο η λήψη φαρμάκων όσο και ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού», δήλωσε ο δρ Μπριγκς.

Τα μήλα αποτελούν φυσική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και άλλων συστατικών που παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία. Ένα μέτριο μήλο έχει περίπου 35 θερμίδες, ελάχιστα λίπη, μηδενική χοληστερόλη και αλάτι και 1,39 γραμμάρια φυτικών ινών.

ΥΓΕΙΑ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...