Έξι νέες ρυθμίσεις για τα ενοίκια: Οι απαλλαγές και οι αποζημιώσεις για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Έξι νέες ρυθμίσεις για τα ενοίκια: Οι απαλλαγές και οι αποζημιώσεις για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές
Έξι νέες ρυθμίσεις για τα ενοίκια: Οι απαλλαγές και οι αποζημιώσεις για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Έξι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για το θέμα των ενοικίων σχεδιάζει να προωθήσει εν μέσω πανδημίας για ψήφιση προς τη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι ρυθμίσεις αυτές είναι οι εξής:

1.Πλήρης απαλλαγή και από τα ενοίκια των μηνών Απριλίου και Μαΐου για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, που έχουν μισθωμένα τα ακίνητα των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων. Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο αναμένεται, επίσης, να νομοθετηθεί και για τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και πλήθος άλλες επιχειρήσεις πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών που έχουν προϋπόθεση ομαλής λειτουργίας την πραγματοποίηση συναθροίσεων πολλών ατόμων σε εσωτερικούς χώρους.

2. Καταβολή αποζημιώσεων που θα αντιστοιχούν στο 80% των απολεσθέντων ενοικίων των μηνών Απριλίου και Μαΐου σε όσους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα εκμισθώνουν ακίνητά τους στις επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων.

3. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μηνιαίου ενοικίου των μηνών Απριλίου και Μαΐου για τις επιχειρήσεις που θα εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού, θα εξακολουθούν δηλαδή να έχουν σημαντικά μειωμένο τζίρο λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και στις οικονομικές δραστηριότητες που επιβάλλονται για την αποτροπή της διάδοσης του ιού. Η ίδια απαλλαγή θα ισχύει και για τα ενοίκια κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεων αυτές οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, καθώς επίσης και για τα ενοίκια φοιτητικής στέγης των τέκνων των εργαζομένων αυτών.

4. Καταβολή αποζημιώσεων στους φορολογουμένους που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους στις παραπάνω «πληττόμενες» επιχειρήσεις ή στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών οι οποίοι είναι σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Οι αποζημιώσεις αντιστοιχούν στο 50% των εισοδηματικών απωλειών. Ουσιαστικά θα ισοδυναμούν με το 20% των συμφωνηθέντων ενοικίων.

5. Επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής δηλώσεων Covid προκειμένου να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δεν αποζημιώθηκαν για τα απολεσθέντα ποσοστά 40% από τα ενοίκια των μηνών Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, είτε λόγω λαθών που διέπραξαν οι ίδιοι στη συμπλήρωση των αρχικών δηλώσεων είτε λόγω ψευδών ισχυρισμών των ενοικιαστών τους που αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων είτε λόγω προβλημάτων του ίδιου του συστήματος επεξεργασίας των δηλώσεων. Στους ιδιοκτήτες αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμες διορθωτικές δηλώσεις, χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα, προκειμένου να κατοχυρώσουν κι αυτοί τα δικαιώματα λήψης αποζημιώσεων.

Εξετάζεται, ειδικότερα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» να γίνει δεκτή η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) να δοθεί μια τελευταία μηνιαία προθεσμία:

α) Για υποβολή αρχικών δηλώσεων Covid από ιδιοκτήτες ακινήτων που οι ενοικιαστές τους ήταν εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά δηλώθηκαν αναδρομικά από τους εργοδότες τους ως τελούντες σε αναστολή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενημερώσουν με πολύμηνη καθυστέρηση τους ιδιοκτήτες τους ότι δικαιούνται μείωση του μισθώματος, την οποία τους επέβαλαν αναγκαστικά με παρακράτηση από τα επόμενα μισθώματα, αδιαφορώντας για το ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων Covid από τους ιδιοκτήτες αυτούς είχε εν τω μεταξύ εκπνεύσει.

β) Για υποβολή αρχικών δηλώσεων Covid από ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν τις προθεσμίες από έλλειψη ενημέρωσης, ειδικά κατά την πρώτη περίοδο μειώσεων.

γ) Για υποβολή διορθωτικών-τροποποιητικών δηλώσεων Covid που απερρίφθησαν κυρίως διότι:

* Οι ενοικιαστές δεν είχαν γνωστοποιήσει ότι είχαν παραχωρήσει τη χρήση και εκμετάλλευση του ακινήτου τους σε τρίτους, συμβατικά ή και μη.

* Οι ιδιοκτήτες ανέγραψαν λανθασμένα ή με μικρή απόκλιση το ποσό του αρχικού ή του μειωμένου ενοικίου ή συμπεριέλαβαν στο ποσό και το χαρτόσημο.

* Οι ιδιοκτήτες δήλωσαν λανθασμένα τη χρήση του μίσθιου ακινήτου τους.

* Οι ιδιοκτήτες δεν είχαν υποβάλει προηγουμένως δήλωση πληροφοριακών στοιχείων ότι η μίσθωση είναι ενεργή.

6. Απαλλαγή χιλιάδων ιδιοκτητών εκμισθούμενων ακινήτων από το φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια της περιόδου της πανδημίας, χωρίς προαπαιτούμενες νομικές και άλλες διαδικασίες. Εξετάζεται να θεσπιστεί για χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων πλήρης απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για ολόκληρα τα ποσά των ενοικίων που δεν εισέπραξαν σε έναν ή περισσότερους μήνες του χρονικού διαστήματος Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, χωρίς να χρειάζεται να έχουν προηγηθεί νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου κ.λπ. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για τις αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% των ενοικίων και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, όσο και τους ιδιοκτήτες που δεν εντάχθηκαν στις αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% αλλά δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τις περιπτώσεις στις οποίες οι ενοικιαστές αρνήθηκαν να καταβάλουν τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία. Για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από το φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα αρκεί η ηλεκτρονική έκδοση και υποβολή σχετικής υπεύθυνης δηλώσεως μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr. Στόχος της έκτακτης αυτής ρύθμισης θα είναι να μην εξαναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να πορευθούν με βάση τις ισχύουσες εδώ και έξι χρόνια διατάξεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια, που είναι πλέον ασύμφορες οικονομικά για τους ίδιους, καθώς προβλέπουν την καταβολή χρημάτων σε δικηγόρους για την άσκηση αγωγών εξώσεων κ.λπ.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...