Έρχεται νέα χαλάρωση στα Capital Controls!

Έρχεται νέα χαλάρωση στα Capital Controls!

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η απόφαση για την περαιτέρω χαλάρωση των Capital Controls! Τρέχουν οι εξελίξεις στο θέμα των τραπεζικών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και ενώ το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha» αναφέρθηκε σε πλήρη άρση τους με την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, η περαιτέρω χαλάρωσή τους, φαίνεται πως είναι θέμα ωρών!

Ο κ. Τζανακόπουλος, είπε ότι έχουν χαλαρώσει αρκετές φορές και πως αυτή η διαδικασία χαλάρωσης θα συνεχίσει έως την οριστική άρση τους. Αν και ο ίδιος δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα ήμασταν μακριά από την αλήθεια αν πούμε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα υπάρξει και η ολοκλήρωση της άρσης και των τελευταίων κεφαλαιακών περιορισμών.

Πάντως ο ίδιος σημείωσε  ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη επιρροή στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, έχουν μικρή επίπτωση».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας η περαιτέρω χαλάρωση τους, είναι θέμα ωρών,  καθώς το μόνο που απομένει είναι η δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως!

Με τον  διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα, να έχει στείλει την εισήγησή του στον υπουργό Οικονομικών, αυτό που μένει είναι η τελική υπογραφή μία καλά προετοιμασμένη απόφασης και η δημοσίευσή της στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Ο συγκεκριμένος κύκλος χαλάρωσης, θα αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το in.gr, «οι τροποποιήσεις στους περιορισμούς θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις για άνοιγμα νέων λογαριασμών, ενώ θα αυξηθούν και τα όρια για την εκτέλεση εισαγωγών».

Η νέα χαλάρωση είχε προαναγγελθεί από τον προηγούμενο μήνα, με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), να έχει έτοιμες προτάσεις που έχουν διαβιβαστεί στην ΤτΕ και όλοι περίμεναν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Εξελίξεις που σηματοδοτούν μία βελτίωση του κλίματος στην ελληνική Οικονομία και υποστηρίζουν την επιστροφή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, που θεωρείται προϋπόθεση για την περαιτέρω χαλάρωσή των περιορισμών. Μία εξέλιξη που καθυστέρησε, μέχρι και την ολοκλήρωση της επιστροφής της χώρας στις κεφαλαιαγορές. Αυτή η «ξαφνική» θετική εξέλιξη, μπορεί να καθυστέρησε την νέα χαλάρωση, αλλά αυτή αναμένεται πριν την Δευτέρα.

Όπως αναφέρει και ο οδικός χάρτης της  ΤτΕ, τα επόμενα βήματα θα γίνουν προσεκτικά και σταδιακά, ανάλογα με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αν και στην παρούσα φάση δεν αναμένεται κάποια αλλαγή για τους ιδιώτες, στο σχέδιο των τραπεζών, προβλέπονται η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης ως και 2.000 ευρώ κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα, το άνοιγμα λογαριασμού και η προσθήκη συνδικαιούχων ακόμη κι αν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη, η αύξηση στο 60% του ποσοστού των εμβασμάτων από το εξωτερικό που μπορεί να αναληφθεί σε φυσική μορφή και ο διπλασιασμός του ορίου ελεύθερης αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό, στις 2.000 ευρώ.

 Με την τράπεζα της Ελλάδος να ανακοίνωσε εχθές την αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά 1 δις ευρώ (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) οι εξελίξεις φαίνεται πως έχουν επιταχυνθεί.  Από την πλευρά του, ο Γιάννης  Στουρνάρας αναμένεται να επιδιώξει την ταχύτερη δυνατή  άρση των περιορισμών, που θεωρείται προϋπόθεση για την επιστροφή στην κανονικότητα, αν και θα γίνει σταδιακά και με σύνεση ώστε χωρίς να διακινδυνεύσει τη χρηματοπιστωτική ευστάθεια.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/294679-Erchetai-nea-chalarose-sta-Capital-Controls ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...