Έρχονται νέες ρυθμίσεις για τα χρέη στην Εφορία!

bb

Από Απρίλιο οι φορολογικές δηλώσεις! Όλες οι αλλαγές σε POS και φόρους!

 Με τα χρέη στις Εφορία, να έχουν ξεπεράσει τα 95,2 δις ευρώ και τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τρομερές δυσκολίες στην κάλυψη των φορολογικών τους υποχρεώσεων, το υπουργείο Οικονομικών, επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο, ευνοϊκών ρυθμίσεων, ώστε να μειωθεί το βάρος στην φορολογική βάση. Με τους απλήρωτους φόρους να έφτασαν το 2016, τα 12 δις ευρώ και τους οφειλέτες στην εφορία να έχουν φτάσει τα 4,1 εκατ. (1 στους 2 φορολογούμενους), η εφαρμογή νέας ρύθμισης θεωρείται απαραίτητη.

Πρώτες στη σειρά, είναι οι μικροοφειλές, έως 5.000 ευρώ και στόχος του υπουργείου, είναι με την ενεργοποίηση του σχεδίου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στη καταβολή τους, ώστε να μπει «φρένο» στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, αυτό θα γίνει μετά το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

Με το βάρος της φορολογίας, να έχει γίνει αβάσταχτο μέσα στα χρόνια των μνημονίων, χιλιάδες πολίτες, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή του φόρο – λογαριασμού, με αποτέλεσμα, στις εφορίες να μαζεύονται νέα χρέη, τα οποία συνήθως ρυθμίζονται με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Όμως σε χιλιάδες περιπτώσεις, οι δυσκολίες είναι τόσο μεγάλες, ώστε η πάγια ρύθμιση δεν είναι αρκετή. Ρύθμιση στη ρύθμιση, από την εφορία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι πολίτες, εγκλωβίζονται στον ασφυκτικό κλοιό του χρέους, αδύναμοι να αποδράσουν, καθώς αν και οι υποχρεώσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, τα έσοδά τους, έχουν πάρει την κατηφόρα, ακολουθώντας την δύσκολη κατάσταση της ελληνικής αγοράς.

Γενναίες ρυθμίσεις, αλλά όχι για «μπαταχτσήδες»

 Το οικονομικό επιτελείο, σχεδιάζει με την νέα ρύθμιση, να δοθεί η αναγκαία «ανάσα», ο χρόνος, που χρειάζονται οι πολίτες για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίζεται, από πηγές με γνώση του θέματος, είναι ότι θα μπουν αυστηρά  κριτήρια για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι αντιμετωπίζουν πραγματικές δυσκολίες, αλλά να φιλτραριστούν οι «μπαταχτσήδες», οι  στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί που ενώ έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν, δεν το κάνουν,  με στόχο να εκμεταλλευτούν κάποιο «παραθυράκι» του νόμου ή κάποια ρύθμιση και να γλυτώσουν από τις οφειλές τους, εις βάρος των υπολοίπων. Σε αυτή τη βάση, ο έλεγχος αναμένεται να είναι εξονυχιστικός, τόσο στο φορολογικό προφίλ, όσο και την οικονομική τους κατάσταση εν γένει.

 Με τα νέα χρέη (του 2016) να έφτασαν τα 13,9 δις ευρώ και από αυτά, τα 12 δις ευρώ να είναι απλήρωτοι φόροι, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τρέχουν διαφορετικές δράσεις, είσπραξης παλαιών και νέων χρεών. Δίχως μία νέα ρύθμιση, αναμένεται αύξηση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμούς), αφού παρά τα αυξημένα έσοδα του Κράτους, μόνο τον Δεκέμβριο το χρέος αυξήθηκε κατά 1,27 δις ευρώ!

Έρχεται η εγκύκλιος για τα POS

Σύντομα, αναμένεται η εγκύκλιος, για τα POS, που θα προβλέπει το ποια επαγγέλματα θα πρέπει να διαθέτουν τα τερματικά, έως τον Ιούνιο.  Οι κλάδοι που έχουν γίνει γνωστοί, είναι η εστίαση, οι επισκευές, η εκπαίδευση, τα ενοίκια, ο κλάδος ένδυσης και υπόδησης, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και τα τυχερά παιγνίδια. Αν και είναι στην ευχέρεια των καταναλωτών, να επιλέξουν με ποιο τρόπο θα πληρώσουν, ο νόμος προβλέπει ότι οι πληρωμές με κάρτες είναι υποχρεωτικές, για τις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.

Δεν αλλάζουν, οι δόσεις του φόρου εισοδήματος!

 Δεν θα αλλάξει από φέτος, το πρόγραμμα πληρωμών του φόρου εισοδήματος, αν και το οικονομικό επιτελείο, επεξεργάζεται σενάρια για μελλοντικό «σπάσιμο» των τριών δόσεων, σε έξι. Φέτος, το σύστημα θα ανοίξει από τον Απρίλιο, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή δηλώσεων, θα είναι η 15η Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα και η 30η  Ιουλίου, για τα νομικά πρόσωπα.  Η πρώτη δόση, θα πρέπει να πληρωθεί έως την 30η Ιουλίου, ενώ συνολικά οι δόσεις, θα είναι τρεις, ισόποσες διμηνιαίες.

Παπανάτσιου: Διαπραγματευόμαστε  μείωση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλων φόρων!

Το ΔΝΤ, επιμένει στις απαιτήσεις του για μείωση του αφορολόγητου, επιβεβαίωσε η υφυπουργός Οικονομικών ,Κατερίνα Παπανάτσιου, σε δηλώσεις της, στον Real Fm. Από την ελληνική πλευρά, έχουν πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, στο πλαίσιο ενός πακέτου μείωσης των συντελεστών φορολογίας.  Η κυβέρνηση,  επιδιώκει τη μείωση των συντελεστών στον φόρο εισοδήματος και εισφορών, για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Η ίδια, εξέφρασε την αισιοδοξία της, ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στο Eurogroup της Δευτέρας, με την κυβέρνηση να εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας! Τέλος, η υφυπουργός, τόνισε ότι το ΔΝΤ ζητά παράλογα μέτρα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/271068-Erchontai-nees-rythmiseis-gia-ta-chree-sten-Ephoria ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...