Έτσι θα μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά 65 δις ευρώ!

Το ελληνικό χρέος των 323,7 δις ευρώ, είναι με διαφορά το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, που καταστρέφει την οικονομική προοπτική της χώρας, τρομάζει τους επενδυτές και μας αναγκάζει να υπομείνουμε την επιτροπεία των μνημονίων. Ακριβώς για αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση, συνεχίζει να πιέζει τους δανειστές, για να ανακοινωθούν το ταχύτερο δυνατό τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του. Ακόμα και μόνο η ανακοίνωση τους, από τους ευρωπαίους δανειστές, θα άλλαζαν άρδην το οικονομικό κλίμα, γεμίζοντας ελπίδα την ελληνική αγορά. 

Από εχθές, που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), ανακοίνωσε την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά.

 Με τα τρία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που ανακοίνωσε εχθές ο ESM, το ελληνικό χρέος, θα μειωθεί κατά 20% έως το 2060. Με λίγα λόγια, χωρίς να υπολογίζουμε την μείωση από τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα, μόνο με τις ήδη αποφασισμένες δράσεις, το χρέος των 323,7 δις ευρώ (ΟΔΔΗΧ 30/9/2016), θα μειωθεί κατά 64,74 δις ευρώ, στα πιο διαχειρίσιμα ύψη των  258,96 δις ευρώ.  Όμως πως θα γίνει αυτό;

 Τα μέτρα μείωσης του χρέους

 Ανταλλαγή ομολόγων

θα εκδοθούν νέοι τίτλοι με  σταθερό επιτόκιο και θα αντληθεί ρευστότητα για να αντικαταστήσει τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου του ελληνικού χρέους. Ομόλογα που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 Ανταλλαγή επιτοκίων

 Θα συναφθούν συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων, για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει το ελληνικό ρίσκο, ώστε να θα «θωρακιστούν» τα επιτόκια απέναντι στις απρόβλεπτες αναταράξεις της αγοράς και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, να πληρώσουμε  ακριβότερα επιτόκια στο μέλλον.

 Προσαρμογή χρηματοδότησης

Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές δόσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμα ομόλογα, που θα ταιριάζουν με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων. Αυτό επίσης θα σταθεροποιήσει το επιτοκιακό κόστος για τη χώρα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...