Αγιά Σοφιά: Απύθμενο θράσος από τον Ερντογάν – Αυτές είναι οι αλλαγές που ετοιμάζουν οι Τούρκοι

Αγιά Σοφιά: Απύθμενο θράσος από τον Ερντογάν – Αυτές είναι οι αλλαγές που ετοιμάζουν οι Τούρκοι
Αγιά Σοφιά: Απύθμενο θράσος από τον Ερντογάν – Αυτές είναι οι αλλαγές που ετοιμάζουν οι Τούρκοι

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πολλές είναι οι αλλαγές που θα λάβουν χώρα στο εσωτερικού της Αγιάς Σοφιάς.

Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι οι ακόλουθες

  1. To 14 χιλιάδων τ.μ. χαλί είναι έτοιμο – Η παραγγελία είχε δοθεί από τον Ιούνιο και το πλήρωσε η ίδια η τουρκική προεδρία.
  2. Σύμβολα που δεν πρέπει να βρίσκονται εντός της Αγιάς Σοφιάς επειδή δεν θα συνάδουν με την λειτουργία της ως τζαμί θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.
  3. Θα διοριστούν 2 ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες – Βασικό κριτήριο η… καλή φωνή.
  4. Επί 24 ώρες θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι μέσα στο μνημείο
  5. Η Αγία Σοφία θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή και για τις 5 προσευχές.
  6. Τα ψηφιδωτά θα μπορούν να τα βλέπουν συγκεκριμένες ώρες οι τουρίστες, οι οποίοι θα μπαίνουν ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο.
  7. Για τους επισκέπτες θα υπάρξουν ειδικές διευθετήσεις ώστε να μην μπορούν να πλησιάζουν το σημείο που θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα εισιτήρια από τις μουσουλμανικές χώρες προκειμένου να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιουλίου για την πρώτη προσευχή.

Δεν αλλάζει όνομα η Αγία Σοφία

Σε συνέντευξή του στο κανάλι «Α Χαμπέρ», ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, καθώς και το 1453 αποκαλείτο «Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσκλήσεις για άτομα VIP στην πρώτη προσευχή που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου. Υποστήριξε ακόμη ότι με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα σταματήσει και η κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή, σύμφωνα με την οποία όσοι χρησιμοποιούν την Αγία Σοφία πέρα του σκοπού για τον οποίο ετάχθη είναι καταραμένοι.

Το θράσος του Ερντογάν δε σταματά ποτέ

Νέα δήλωση έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις διεθνείς αντιδράσεις για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

«Η απόφαση αυτή είναι ένα θετικό βήμα στο όνομα του κράτους δικαίου και στο όνομα της εθνικής συνείδησης. Οι φωνές που έρχονται από το εσωτερικό και το εξωτερικό για αυτή τη διαδικασία, δεν έχουν καμία αξία. Αυτό είναι ένα εσωτερικό μας ζήτημα. Οι άλλες χώρες να σεβαστούν την απόφασή μας» τόνισε ο Ερντογάν.

«Η Αγιά Σοφιά είναι το μέρος όπου ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, έκανε την πρώτη του προσευχή της Παρασκευής όταν κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη και την μετέτρεψε σε τζαμί ως ένα σύμβολο της κατάκτησης αυτής. Συνεπώς καταλαμβάνει ξεχωριστό μέρος στην εθνική μας μνήμη. Η συζήτηση για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από τζαμί σε μουσείο το 1934 ήταν μια επίπονη απόφαση για το έθνος μας. Η Αγιά Σοφιά έπρεπε να επιστρέψει πίσω στην αληθινή της ταυτότητα. Το ΣτΕ πήρε την απόφαση αυτή. Βλέπουμε πώς αυτή η απόφαση είναι ένα θετικό βήμα. Αυτός που αποφασίζει εντέλει για το status της Αγιάς Σοφιάς είναι το τουρκικό κράτος και κανένας άλλος» σημείωσε.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...