«Αιμορραγούν» Γαλλία και Ισπανία – Ιστορική «βουτιά» στο ΑΕΠ τους λόγω κορωνοϊού

«Αιμορραγούν» Γαλλία και Ισπανία – Ιστορική «βουτιά» στο ΑΕΠ τους λόγω κορωνοϊού
«Αιμορραγούν» Γαλλία και Ισπανία – Ιστορική «βουτιά» στο ΑΕΠ τους λόγω κορωνοϊού

Μετά τις ανακοινώσεις των δραματικών στοιχείων για τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ήρθε η σειρά της Γαλλίας και της Ισπανίας να δώσουν στη δημοσιότητα την πορεία των οικονομικών τους δεδομένων.

Γαλλία: Ιστορική βουτιά 13,8% του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο

Η Γαλλία κατέγραψε ιστορική μείωση του ΑΕΠ της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κατά 13,8%, εξαιτίας του αντίκτυπου τα πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).

Αφότου άρχισε να καταγράφει δεδομένα για την οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία σε τριμηνιαία βάση, το Ινστιτούτο δεν έχει καταγράψει ποτέ τέτοια κατακρήμνισή του. Εξάλλου, αναθεώρησε την εκτίμησή του για το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ότι μειώθηκε κατά 5,9% και όχι κατά 5,3%, όπως υπολόγιζε ως εδώ.

Η μείωση της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο πάντως ήταν μικρότερη από ότι ανέμενε η πλειονότητα των αναλυτών του ίδιου του INSEE (προέβλεπε –17% τον Ιούνιο).

Η κατανάλωση των νοικοκυριών, βασική συνιστώσα της ανάπτυξης, μειώθηκε κατά 11%, οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 17,8%, οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 25,5%.

Η μείωση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους «συνδέεται με τη διακοπή των ‘μη απαραίτητων’ δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν από τα μέσα του Μαρτίου ως τις αρχές του Μαΐου», εξήγησε το Ινστιτούτο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Η προοδευτική άρση των περιορισμών οδήγησε σε σταδιακή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάιο και κατόπιν τον Ιούνιο, μετά το χαμηλό όπου είχε φθάσει τον Απρίλιο», συνεχίζει το κείμενο.

Η πιο απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση που είχε καταγραφεί στη Γαλλία προτού τη χτυπήσει η πανδημία του κορωνοϊού ανάγεται στο δεύτερο τρίμηνο του 1968 και οφειλόταν στη γενική απεργία του Μαΐου, αλλά είχε ακολουθηθεί από ανάπτυξη 8% το καλοκαίρι.

Ρωμαλέα ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας, μετά την αβυσσαλέα πτώση της, προβλέπεται για αργότερα φέτος: το INSEE αναμένει ότι θα φθάσει το 19% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, η Natixis το 16%, η Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας) το 14%.

«Βουτιά» 18,5% του ΑΕΠ το Β’ τρίμηνο, σε βαθιά ύφεση η οικονομία

Η Ισπανία κατέγραψε ιστορική «βουτιά» στο ΑΕΠ της το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα, με την πτώση κατά 18,5% να εξανεμίζει όλη την ανάκαμψη των τελευταίων έξι ετών που σημειώθηκε ύστερα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία.

Η συρρίκνωση της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, την οποία προκάλεσε ένα από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη, ήταν χειρότερη από το 16,6% που ανέμεναν οι αναλυτές. Το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε πτώση 5,2%, οδηγώντας την Ισπανία στη βαθύτερη ύφεση που έχει καταγράψει ποτέ.

Οι ιδιωτικές δαπάνες αποτέλεσαν το μεγαλύτερο βαρίδι για την ανάπτυξη, μαζί με τις επενδύσεις και τη μείωση των εξαγωγών.

Η κυβέρνηση έχει προβλέψει συρρίκνωση 9,2% το 2020, ξεπερνώντας τη μείωση του ΑΕΠ κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2013, και έχει πει ότι αναμένει ανάπτυξη 6,8% το 2021.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...