Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος: ενας δικός μας σολίστας απόψε στόν Αγραπιδόκαμπο Αντιρρίου

bb

Αρκαδοπούλος Αλέξανδρος / Arkadopoulos Alexandros Fan Page

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1977, όπου και μεγάλωσε. Ο πατέρας του είναι χρυσοχόος και κατάγεται από την Κόνισκα τής Oρεινής Τριχωνίδας  και η μητέρα του είναι εκπαιδευτικός και κατάγεται από τη Γουριά Μεσολογγίου.Ο πατέρας του διετέλεσε  πρόεδρος γιά πολλά χρόνια  τής Ι.ΛΕ.Κ [ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΟΝΙΣΚΑΣ]μέ σημαντική προσφορά στά πολιτιστικά δρώμενα τής Ορεινής Τριχωνίδας . Καθιέρωση τής γιορτής τού τσίπουρου στή Κόνισκα κάθε Οκτώβριο μέ πολλούς επισκέπτες.Πρίν πέντε χρόνια ο Αλέξανδρος εδωσε μία μεγάλη συνέντευξη στή ”ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ” πού μίλησε γιά ολα .

Ο Αλέξανδρος εκτοτε εκανε πολλές εμφανίσεις στήν Αιτωλοακαρνανία δύο αφησαν εποχή.Εδωσε μία συναυλία μέ τήν ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ μέ ενορχηστρώσεις παραδοσιακών καί εντεχνων τραγουδιών υπό τήν διεύθυνση τού μαέστρου Βασίλη Κονίδα,καί τήν αλλη στόν Πλάτανο Ναυπακτίας μέ αφιέρωμα στό δημοτικό τραγούδι τής Αιτωλοακαρνανίας,η μοναδική μέχρι σήμερα συναυλία μέ αυτό τό περιεχόμενο,σέ συνεργασία τού Συλλόγου Πλατανιωτών Αθήνας καί τής Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας μέ τόν συντονισμό τού Παναγιώτη Κατσούλη σημερινού δημάρχου Μεσολογγίου.

[Διαβάστε τό σπουδαίο βιογραφικό τού νεαρού σολίστα.]

Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές, θεωρητικές και πρακτικές, στα επτά του χρόνια, στην αρχή στο παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών στα Γιάννενα και αργότερα στο Ηπειρωτικό Ωδείο. Τα πρώτα όργανα που διδάχθηκε ήταν αρμόνιο, κιθάρα, μπουζούκι και κρουστά. Στην ηλικία των δέκα ετών ξεκινά να σπουδάζει φλάουτο και λίγο αργότερα παραδοσιακό κλαρίνο.
Είναι πτυχιούχος του τμήματος μουσικών σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπονεί διδακτορική διατριβή για τα Ζαγοροχώρια Ηπείρου.
Ως φλαουτίστας υπήρξε ιδρυτικό και βασικό μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ιωαννίνων από το 1987 και έχει στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες σε όλον τον Ελλαδικό χώρο καθώς και σε χώρες του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιαπωνία) με διαπρεπείς ξένους και Έλληνες μαέστρους. Επίσης συνέπραξε με τη συγκεκριμένη ορχήστρα και ως σολίστ (φλάουτο, πίκολο) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρακολούθησε σεμινάρια φλάουτου με τους Ηλία Μπάρμπα, Urs Ruttiman (καθηγητής φλάουτου Ωδείου Αθηνών), Δημήτρη Φωτόπουλο (καθηγητής φλάουτου Ορφείου Ωδείου).
Τον Ιούνιο του 1997, από το Απολλώνειο Ωδείο, παίρνει το πτυχίο αρμονίας με καθηγητή το μουσουργό Βασίλη Δέλλιο, τον Ιούνιο του 2001 το δίπλωμα φλάουτου με «άριστα παμψηφεί» με καθηγητή τον Θανάση Κατάρα και τον Ιούνιο του 2006 το δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο Αιγάλεω.
Ως παραδοσιακός κλαρινίστας πήρε τα πρώτα του μαθήματα δίπλα στο μεγάλο Ηπειρώτη δάσκαλο Γρηγόρη Καψάλη. Η μετέπειτα πορεία του στην παραδοσιακή μουσική βασίστηκε στην προσωπική του μελέτη και έρευνα. Από μικρός συμμετείχε σε πολλούς παραδοσιακούς γάμους και πανηγύρια στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αλλά και του υπόλοιπου Ελλαδικού χώρου, καθώς και σε συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει συμμετάσχει ως μουσικός σε συναυλίες, δισκογραφία, παραστάσεις καθώς και σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα με τους: Μ.Θεοδωράκη, Γ.Μαρκόπουλο, Γ.Νταλάρα, Χ.Αλεξίου, Γλυκερία, Χρ.Νικολόπουλο, Ν.Βενετσάνου, Δ.Μπάση, Μ.Δημητριάδη, Γ.Ανδρεάτο, Κ.Θωμαΐδη, Ελ.Δήμου, Β.Λέκκα, Δ.Κοντογιάννη, Μπ.Τσέρτο, Στ.Κόκκοτα, Λ.Χαλκιά, Α.Βαρδή κ.ά. από τον έντεχνο λαϊκό χώρο, αλλά και από τον χώρο της παραδοσιακής μουσικής με τους: Σ.Κολλητήρη, Τ.Βέρρα, Χρ.Αηδονίδη, Κ.Δοϊτσίδη, Σ.Σιάτρα, Β.Σκουλά, Σ.Μπέλλο, Χρ.Τσιαμούλη, Εστουδιαντίνα, Α.Απέργη, Ross Daly, Huun Huur Tu, Κρόταλα κλπ.
Έλαβε μέρος ως εκτελεστής σε μεγάλες ορχήστρες, σε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Ηρώδου Αττικού και σε άλλους σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το 2004 έλαβε μέρος στις ηχογραφήσεις για τις τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
Δίδαξε τέσσερα χρόνια παραδοσιακά πνευστά στο Τ.Ε.Ι. Άρτας στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Σήμερα είναι καθηγητής του Ωδείου Αθηνών στην τάξη του παραδοσιακού κλαρίνου και είναι μέλος του μουσικού σχήματος «ΤΑΚΙΜ».

φωτο1 Ο πατέρας του Αλέξανδρου Παναγιώτης σέρνει τό χορό τόν κρατάει ο Γραμματέας τό Συλλόγου Πλατανιωτών Μ.Κωτσόπουλος

φωτο 2 Ο  Σύλλογος επιδείδει τιμιτική πλακέτα στόν Αλέξανδρο

φωτο 3: οι επίσημοι Παππα Νίκος Μασγάλας [εκπρόσωπος τού Μητροπολίτη Ιερόθεου].ο τέως Νομάρχης θ.Σιώκος,η πολιτευτής Ζ.Δημαδάμα,ο τότε Αντινομάρχης καί νυν περιφερειακός Γ.Χριστογιάννης

 

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...