Αλβανία: Σφοδρή κόντρα Ράμα- Μέτα, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει χρέη ΥΠΕΞ

Αλβανία: Σφοδρή κόντρα Ράμα- Μέτα, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει χρέη ΥΠΕΞ

Nέα σφοδρή κόντρα έχει ξεσπάσει στην Αλβανία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Εντι Ράμα και τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, αυτή τη φορά με αφορμή την αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτιρ Μπουσάτι.
Ο Ράμα ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος προσωρινά χρέη υπουργού Εξωτερικών. Ο Μέτα αρνήθηκε να υπογράψει τον διορισμό του Γκεντ Τσακάι, τον οποίο πρότεινε ο Ράμα για τη θέση, υποστηρίζοντας ότι στερείται της αξιοπιστίας που απαιτείται για αυτό το πρωτοκλασάτο υπουργείο. Από τη στιγμή που ξέσπασε η κόντρα, την Πέμπτη, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας έχουν προχωρήσει σε ανταλλαγή απίστευτων κατηγοριών στα social media.
«Ο πρόεδρος δεν υπέγραψε την απομάκρυνση του υπουργού Εξωτερικών», έγραψε ο Ράμα στο Twitter τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι έληξε η σχετική νομική προθεσμία. «Αυτή είναι άλλη μία παραβίαση του συντάγματος που, μαζί με τις άλλες, θα εξεταστεί στο νέο Συνταγματικό Δικαστήριο. Μέχρι αυτή την ημέρα, που θα έρθει σύντομα, θα είμαι de jure σε αυτή τη θέση γιατί δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε», έγραψε ακόμη.
Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο Μέτα δεν είχε απλά μπλοκάρει τον διορισμό του Τσακάι στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά σε μια ασυνήθιστη ανάρτηση στο Facebook ανέφερε ότι δεν θα σκύψει στο κεφάλι στον Ράμα, τον οποίο κατηγόρησε για μια σειρά εγκλημάτων. «Αυτός που τολμά να απειλεί εισαγγελείς, δικαστές, αστυνομικούς, αντιπολίτευση και μάρτυρες, έκανε θανάσιμο λάθος απειλώντας τον πρόεδρο», έγραψε ο Μέτα χωρίς να κατονομάσει τον Ράμα. «Καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να εκβιάσει τον πρόεδρο», συμπλήρωσε.

Ποτέ έως τώρα οι προηγούμενοι πρόεδροι της Αλβανίας δεν έχουν απορρίψει επιλογές του πρωθυπουργού για υπουργικές θέσεις. Το σύνταγμα δεν δίνει τέτοια εξουσία στον πρόεδρο, σημειώνει η ιστοσελίδα Balkan Insight. Ομως, τον περασμένο Οκτώβριο ο Μέτα μπλόκαρε τον διορισμό του υπουργού Εσωτερικών και την προηγούμενη εβδομάδα έκανε το ίδιο και με τον υπουργό Εξωτερικών.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/351589-Albania-Sphodre-kontra-Rama-Meta-o-prothypoyrgos-analambanei-chree-YPEX ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...