Αλλάζουν όλα στο εμπόριο

Αλλάζουν όλα στο εμπόριο
Αλλάζουν όλα στο εμπόριο


23/10/2019 – 17:15

Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Κοροϊδία η Black Friday, όπως γίνεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, την απελευθέρωση των προσφορών, καθώς και την αλλαγή του τρόπου αναγραφής των τιμών στη διάρκεια των εκπτώσεων και των προσφορών περιλαμβάνει η «ατζέντα» των συζητήσεων των εμπόρων και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο πλαίσιο εξορθολογισμού και απλούστευσης της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει την αγορά.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις, η σύμπνοια των δύο πλευρών για τις αλλαγές που απαιτούνται στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς είναι δεδομένη και ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι επικείμενες ενδιάμεσες εκπτώσεις που θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα είναι οι τελευταίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσεγγίζει τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς από το πρίσμα των εμπόρων, οι οποίοι μετά την αποτυχία του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της εμπορικής κίνησης, είχαν ζητήσει την άμεση κατάργησή τους. Το αίτημα αυτό, στο πλαίσιο των συζητήσεων, γίνεται αποδεκτό από το υπουργείο, το οποίο προσανατολίζεται το αργότερο έως τις αρχές του 2020 να έχει καταθέσει στη Βουλή τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα αλλαγής της διάρκειας των τακτικών χειμερινών και θερινών εκπτώσεων, ενώ οι δύο Κυριακές κατά τις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων στη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων θα «μεταφερθούν» σε άλλες περιόδους, αλλά ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί κάτι συγκεκριμένο.
Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θεσμοθετήθηκαν το 2013 με τον νόμο 4177/2013, ως μια κίνηση για την αναθέρμανση της αγοράς. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο εμπορικός κόσμος, το μοναδικό «επίτευγμα» του νόμου ήταν η απαξίωση του θεσμού των εκπτώσεων.

Σύμπνοια υπάρχει και στο θέμα των προσφορών και προωθητικών ενεργειών, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι ήρθε ο καιρός να απελευθερωθούν και νομοθετικά, διότι στην πράξη αυτό ισχύει ήδη. Αυτό που συζητείται είναι να επιτρέπεται η διενέργεια προωθητικών προσφορών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και για όλα τα προϊόντα. Δηλαδή προσφορές χωρίς περιορισμούς.

Με βάση το ισχύον σύστημα, επιτρέπονται οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή προϊόντων ορισμένης κατηγορίας, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τις δέκα διαδοχικές ημέρες. Απαγορεύεται, ωστόσο, η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα, ενώ νέα προσφορά του ίδιου προϊόντος δεν επιτρέπεται προτού παρέλθουν 60 ημέρες από την προηγούμενη.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...