Χρονικό περιθώριο προσαρμογής ως την 1η Δεκεμβρίου έχουν τα σούπερ μάρκετ για να βάλουν στα ράφια τα καινούργια ταμπελάκια σήμανσης των προϊόντων για το καλάθι του νοικοκυριού.

Η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ προβλέπει τις ακριβείς προδιαγραφές: Τετράγωνα με κάθε πλευρά μήκους τουλάχιστον 8 εκατοστών ή κυκλικά επίσης με διάμετρο 8 εκατοστών ώστε να είναι ευδιάκριτα. Έτσι, η επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει με την περιορισμένη (ή ανύπαρκτη) σήμανση των προϊόντων του καλαθιού, θα λυθεί από τον νέο μήνα και ενόψει των εορτών.

Ο κατάλογος με τα προϊόντα του καλαθιού, θα αναρτάται και στην είσοδο του καταστήματος μαζί με τις τιμές.Η πολυαναμενόμενη απόφαση -και ενώ αύριο το πρωί αναμένεται να αναρτηθούν οι καινούργιοι κατάλογοι με τα προϊόντα που θα ενσωματωθούν στο καλάθι- αναφέρεται και στο ζήτημα επάρκειας των προιόντων

“Αν τα αποθέματα προϊόντος που συμμετέχει στο “καλάθι του νοικοκυριού” εξαντληθούν σε ένα ή περισσότερα καταστήματα, οι υπόχρεοι αντικαθιστούν προσωρινά το προϊόν που εξαντλήθηκε με αντίστοιχο προϊόν που διατίθεται στην ίδια ή χαμηλότερη τιμή και στην ίδια ή μεγαλύτερη ποσότητα.

Αν δεν υπάρχει τέτοιο προϊόν στο κατάστημα, οι υπόχρεοι μεριμνούν για την τροφοδοσία του καταστήματος στο οποίο εξαντλήθηκε το προϊόν εντός δύο ημερών με επαρκή ποσότητα του προϊόντος που εξαντλήθηκε ή ενημερώνουν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis για την οριστική αντικατάσταση του προϊόντος στο σύνολο των καταστημάτων τους. Το νέο προϊόν θα πρέπει επίσης να βρίσκεται σε επάρκεια. Η οριστική αντικατάσταση προϊόντος επιτρέπεται για μία μόνο φορά μέχρι την νέα τακτική υποβολή καταλόγου προϊόντων”.Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα που εντοπίστηκε κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου. Ουσιαστικά, οι καταναλωτές δεν έβρισκαν πολλά προϊόντα όχι μόνο γιατί δεν υπήρχε η σήμανση αλλά και γιατί δεν υπήρχαν ποσότητες.

Με τις αλλαγές που επήλθαν στην απόφαση ξεκαθαρίζεται επίσης ότι:

1. Απαγορεύεται η χρήση του ειδικού σήματος σε προϊόντα που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία “το καλάθι του νοικοκυριού” και δεν έχουν δηλωθεί με τον κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων που κάθε επιχείρηση έχει αποστείλει στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

2. Στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν την υποχρέωση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά κατάστημα στο οποίο συντελείται η παράβαση.

To Ινστιτούτο έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών δημοσίευσε χθες έρευνα για το “καλαθι του νοικοκυριού” καταλήγοντας στα ακόλουθα συμπεράσματα:

· Υπάρχει θετική αντιμετώπιση από 4 στους 10 καταναλωτές που έχουν αγοράσει προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του

· Το κοινό που επιλέγει το καλάθι έχει 12% χαμηλότερη εβδομαδιαία δαπάνη

· Ο ένας 1 στους 7 καταναλωτές επισκέφθηκε διαφορετικό σουπερμάρκετ λόγω του καλαθιού του νοικοκυριού

· Ο 1 στους 2 καταναλωτές αναμένει και άλλους κλάδους να ενταχθούν

the toc.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...