Αλλαγή σε ΦΠΑ  24 %, των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων από 13%

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Εγκύκλιος που αφορά στην παροχή πρόσθετων διευκρινίσεων αναφορικά με την εφαρμογή του ορθού συντελεστή ΦΠΑ κατά την παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων από επιχειρήσεις εστιατορίου και εστίασης.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με την εν λόγω εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις και οδηγίες προκειμένου οι επιχειρήσεις εστίασης καθώς και οι συναφείς με αυτές επιχειρήσεις να εφαρμόζουν τον ορθό συντελεστή ΦΠΑ στην παράδοση των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων προς τους πελάτες τους στην περίπτωση που τα αγαθά αυτά δεν αποτελούν μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η εν λόγω εγκύκλιος αφορά όλους τους υποκείμενους στο φόρο οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα εν γένει παροχής υπηρεσιών εστίασης και στους καταναλωτές μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν υπόψη της Υπηρεσίας μας μετά την έκδοση της υπ΄ αριθ. Ε. 2002/2024 (ΑΔΑ: 6ΕΘΔ46ΜΠ3Ζ-9ΨΜ) εγκυκλίου του Διοικητή της ΑΑΔΕ, παρέχονται οι ακόλουθες πρόσθετες διευκρινίσεις για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή της παρ. 6 του Κεφαλαίου Β΄ «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000 (Α΄248)), όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της με τον Ν. 5073/2023 (Α΄ 204):

1. Με την παρ. 9 του άρθρου 53 του Ν. 5073/2023 αντικαταστάθηκε η παρ. 6 του Κεφαλαίου Β΄ «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ με αποτέλεσμα, από την 1η.1.2024, η διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων από επιχειρήσεις εκμετάλλευσης καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρειων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, να υπάγεται πλέον σε κανονικό συντελεστή ΦΠΑ. Κατ΄ εξαίρεση, η διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εξακολουθεί να υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ μέχρι την 30ή.6.2024, ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο». 

          Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

              ΟικονομολογοςΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...