Αλ. Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και ιστορική και πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη (βίντεο)

Αλ. Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και ιστορική και πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη (βίντεο)

«Όταν παίρνουμε ρίσκα αληθινά, υπάρχει ένας ενθουσιασμός, ίσως είναι στο DNA», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αρχίζοντας την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα “το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών”, σχολιάζοντας το θερμό χειροκρότημα των συμμετεχόντων μόλις ανέβηκε στο βήμα.

Διαβάστε όλη την ομιλία του Πρωθυπουργού:

 

Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι

Είναι αλήθεια ότι η σημερινή μέρα χαρακτηρίστηκε από σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Παρόλα   αυτά,   ανταποκρίθηκα   με   χαρά   στο κάλεσμα  των  διοργανωτών  της αποψινής   εκδήλωσης,θέλοντας να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις τόσο για   το   κύριο   θέμα   συζήτησης,   τη   Συμφωνία   των Πρεσπών,   όσο   και,   γενικότερα,   για   τις   πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη.Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. 
Εδώ   και   σχεδόν   27   χρόνια   η   χώρα   μας   έχει αναλώσει   δυσανάλογο   πολιτικό   και   διπλωματικό κεφάλαιο   σε   μια   σοβαρή   διαφορά   με   τον   Βόρειο γείτονα μας για την ονομασία του. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα τελευταία 20 χρόνια,όταν   και   καθιερώθηκε   ως   λεγόμενη   εθνική   γραμμή αυτή της σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία,με   γεωγραφικό   προσδιορισμό   και   έναντι   όλων,   οι ελληνικές   κυβερνήσεις   βρέθηκαν   απέναντι   στον εθνικιστή   Γκρουέφσκι,   από   την   άλλη   μεριά,   που   δεν άφηνε και πολλά περιθώρια εξεύρεσης λύσης. ¨Όταν όμως το καλοκαίρι του 17 εξελέγη     στην πρωθυπουργία της ΠΓΔ Μακεδονίας ένας προοδευτικός ηγέτης, ο Ζόραν Ζάεφ το καλοκαίρι βρεθήκαμε μπροστά σε   μια   αληθινή   ευκαιρία   αλλά   και   σε   ένα   κομβικό δίλημμα:  Είτε θα συνεχίζαμε τη πολιτική της αδράνειας και των   καθυστερήσεων   με   φόβο   το   πολιτικό   κόστος,πολιτική όμως που οδήγησε σταδιακά στην αναγνώριση της γειτονικής χώρας με τη συνταγματική της ονομασία,
«Δημοκρατία   της   Μακεδονίας»   δηλαδή,   από περισσότερες από 130 χώρες.
 Και πόσο δε μάλλον με μια νέα ηγεσία που ήθελε ρεαλιστική   λύση,   θα   οδηγούσε   τη   χώρα   σε   ακόμη μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση και νέες εθνικές ήττες.Είτε θα κάναμε την επιλογή, και μάλιστα χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος, να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη, την ιστορική ευκαιρία της ύπαρξης δύο προοδευτικών δυνάμεων στο τιμόνι των δύο χωρών, προκειμένου να κάνουμε την υπέρβαση, για την οποία πολλοί μίλησαν,αλλά σχεδόν κανείς δεν εργάστηκε μετά τη σύναψη της«Ενδιάμεσης Συμφωνίας» το 1995. 
Προς   όφελος   της   σταθερότητας,   αλλά   και   προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.Αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο. Να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος. 
Να   προχωρήσουμε,  αναλαμβάνοντας  το  πολιτικό ρίσκο,   όσο   και   το   πολιτικό   κόστος   αυτής   της διαδικασίας. Εργαστήκαμε σκληρά, για να καταλήξουμε σε μια Συμφωνία, που σέβεται τις ευαισθησίες των δύο λαών. Ταυτόχρονα, από την πλευρά μας, κάναμε το παν,ώστε να διασφαλίσουμε ότι σε αυτή τη Συμφωνία θα περιλαμβάνονται   όλες   εκείνες   οι   παράμετροι   που διασφαλίζουν   πλήρως   την   εδώ   και   πολλά   χρόνια διαμορφωμένη «εθνική γραμμή». Και   πιστεύω   ότι   τα   καταφέραμε,   όπως αποδεικνύεται   σε   κάθε   άρθρο   αυτής   της   Συμφωνίας,αλλά και στη συνταγματική αναθεώρηση που προχθές επιτυχώς ολοκληρώθηκε στην ΠΓΔ Μακεδονίας. Η  γειτονική   χώρα   άλλαξε   τη   συνταγματική   της  ονομασία.
Και   από   Δημοκρατία   της   Μακεδονίας   την μετέτρεψε σε «Δημοκρατία της Βόρεια Μακεδονίας».
Δηλαδή σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις. Αποδέχθηκε   ότι   η   γλώσσα   της,   αναγνωρισμένη από   το   1977   από   τον   ΌΗΕ,   είναι   μια   νοτιο-σλαβική γλώσσα και ότι ο πολιτισμός της δεν έχει σχέση με τον αρχαιοελληνικό μακεδονικό πολιτισμό. Απάλειψε   από   το   Σύνταγμά   της   κάθε   υποψία αλυτρωτισμού,   καθώς   και   οποιαδήποτε,   έστω   και έμμεση, αναφορά σε μειονότητα. Στο νέο της Σύνταγμα δηλώνεται επίσης ρητά ότι η ιθαγένεια, όπως θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά της έγγραφα,   δεν   καθορίζει,   ούτε   προκαταλαμβάνει   την εθνότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.Με   άλλα   λόγια   η   άλλη   πλευρά   έκανε   όλα   όσα είχαν ποτέ τεθεί επισήμως ως προαπαιτούμενα από την πλευρά μας και ακόμη περισσότερα, θα έλεγα εγώ, που η   κυβέρνηση   προέθεσε,   προκειμένου   να   έχουμε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία.
Και  μετά  από   όλα   αυτά   αναρωτιέμαι τι ακριβώς βρίσκουν   όσες   πολιτικές   δυνάμεις   εναντιώνονται   στη λύση   και   στη   συμφωνία,   ως   πρόσχημα   για   να εναντιωθούν ;Και   επιτρέψτε   μου   να   προσδιορίσω   ότι   δεν αναφέρομαι   σε   όσους   δήλωναν   ή   δηλώνουν   ενάντια στη λεγόμενη εθνική γραμμή. Δηλαδή σε όσους έλεγαν ή λένε ότι διαφωνούν με τη   γραμμή   της   σύνθετης   ονομασίας   με   τον   όρο Μακεδονία,   με   γεωγραφικό   προσδιορισμό   και   έναντι όλων.
Αλλά   αναφέρομαι   σε   όσους   χρόνια   τώρα   έχουν αυτή τη θέση και έχουν υπερασπιστεί αυτή τη θέση από τις κυβερνήσεις τους.Την   έχουν   αναγγείλει   και   ψηφίσει   σε προγραμματικές τους δηλώσεις.Την έχουν   υπερασπισθεί  όλα  αυτά   τα   χρόνια σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα.
Και αναφέρομαι προφανώς στα κόμματα της   ΝΔ και του ΠΑΣΌΚ που κυβέρνησαν το τόπο τόσα χρόνια έχοντας αυτή τη γραμμή και στους αρχηγούς τους που υπήρξαν κορυφαίοι υπουργοί σε αυτές τις κυβερνήσεις.Πόση μεγαλύτερη υποκρισία πια; Πόσο μεγαλύτερος λαϊκισμός ;Πόσο   μεγαλύτερη   προσπάθεια   εξαπάτησης   και ψηφοθηρίας ; Και   μάλιστα   για   ένα   εθνικό   θέμα   με   ιστορικές συνέπειες για τη χώρα. Αφού   λοιπόν,   είδαν   όλους   τους   ψευδείς ισχυρισμούς τους για τη Συμφωνία να αποδομούνται  ο ένας μετά τον άλλο.  
Έφτασαν   ορισμένοι   σε   τέτοιο   σημείο   πολιτικής απελπισίας,   ώστε   να  εκτεθούν   διεθνώς,   υιοθετώντας την ακροδεξιά συνομωσιολογία, ότι   δήθεν  ανταλλάξαμε  με   τους   Ευρωπαίους εταίρους μας τη διάσωση των συντάξεων με την λύση του Μακεδονικού ζητήματος εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.
Αυτό που κάναμε στην πραγματικότητα, ήταν ότι είμαστε οι πρώτοι και είμαστε περήφανοι για αυτό Όχι να ανταλλάξουμε  αλλά να  απαλλάξουμε  την χώρα   από   την   30ετή   παραλυτική   κυριαρχία   του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας. Αυτό κάναμε και αυτό κάνουμε.Και το ίδιο ακριβώς  πέτυχε και ο Ζόραν Ζάεφ στην άλλη πλευρά των συνόρων,  επισφραγίζοντας την όλη προσπάθεια με τη γενναία συνταγματική αναθεώρηση,μέσω   της   οποίας   διασφαλίζεται   η   μακροημέρευση αυτής της Συμφωνίας.
Και   θέλω   γι   αυτό   να   συγχαρώ   και   από   αυτό   το βήμα,   το   φίλο   Ζόραν   Ζάεφ   για   το   κουράγιο   και   την τόλμη που επέδειξε από την αρχή έως το τέλος αυτής της διαδικασίας. Γιατί   δεν   έκανε   πίσω   απέναντι   στα   εθνικιστικά συλλαλητήρια μίσους που οργάνωσε το VMRO, 
o εταίρος της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που επένδυσε   στη   βία   και   την   πρόκληση   πολιτικής ανωμαλίας,   για   να   ακυρώσει   αυτή   την   ιστορική προσπάθεια. Και θέλω να μεταφέρω το μήνυμα στον ελληνικό λαό αλλά και ειδικότερα σε κάθε υγιώς και ελεύθερα σκεπτόμενο Ελληνα πολίτη.
Ούτε εμείς θα κάνουμε πίσω. Γιατί   παρόμοια   σχέδια   πολιτικής αποσταθεροποίησης   αντιμετωπίσαμε   και αντιμετωπίζουμε κι εδώ, στη χώρα μας από τη πρώτη στιγμή. Γνωστοί   ακροδεξιοί,   εθνικιστικοί   κύκλοι,   με   τις σφραγίδες συλλόγων  και σωματείων και την πολιτική καθοδήγηση της Χρυσής Αυγής και άλλων πολιτικών και επιχειρηματικών   παραγόντων   αλλά   και παραθρησκευτικών οργανώσεων που βεβαίως δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της Ελληνικής Εκκλησίας, δοκίμασαν τα πάντα, για να ακυρώσουν αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική. 
Οργάνωσαν   επιθέσεις   εναντίον   γραφείων   και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.  Γέμισαν   το   διαδίκτυο   με   ορυμαγδό   ψευδών ειδήσεων και ανιστόρητων κηρυγμάτων μίσους. Ενορχήστρωσαν   ακόμη   και   σχολικές   καταλήψεις,σπέρνοντας   το   μίσος   στα   μυαλά   εφήβων   μαθητών,επιχειρώντας να τους πείσουν τι ;Ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία». Και τις τελευταίες μέρες, αφού είδαν όλες αυτές τις   απόπειρες   αποπροσανατολισμού,   εκφοβισμού   και εκφασισμού να αποτυγχάνουν παταγωδώς, έφτασαν   στο   σημείο   να   κλέβουν   και   να δημοσιεύουν   προσωπικά   στοιχεία   και   τηλέφωνα βουλευτών, καλώντας ανοιχτά τους παρακολουθητές τους να απειλήσουν   τους   δημοκρατικά   εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού. 
Με αυτούς τους κύκλους και αυτές τις επιδιώξεις εναγκαλίζεται   με   τον   επισημότερο   τρόπο   ο   κ.Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.Η οποία μέχρι χθες όλα αυτά τα ανέχονταν.Σήμερα, με την ένοχη σιωπή του κου Μητσοτάκη στις   πράξεις   επώνυμων   στελεχών   της   ΝΔ   που   ήδη ερευνώνται   από   τη   δικαιοσύνη,   αποδεικνύει   ότι περνάει   από   τη   στάση   της   ανοχής   στη   στάση   της ενορχήστρωσης και της καθοδήγησης.
Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι λογής λογής πατριδοκάπηλοι: Αυτές οι αθλιότητες δεν έχουν στο στόχαστρο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά την ίδια τη δημοκρατία.Είμαστε   μαθημένοι   από   αγώνες   για   την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στο τόπο μας.Δεν πρόκειται λοιπόν να μας πτοήσετε.
Αντιθέτως μας δυναμώνετε με μεγαλύτερο πείσμα για να υπερασπιστούμε και το εθνικά ωφέλιμο για τον τόπο αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και ιστορική και πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη.  Γιατί   ο   αληθινός   πατριωτισμός   είναι   να αγωνίζεσαι,   για   να   αναδείξεις   την   πατρίδα   σου   σε πρωταγωνίστρια  δύναμη  ειρήνης,  συναδέλφωσης  των λαών,   οικονομικής   και   κοινωνικής   προόδου,   σε   μια περιοχή   και   σ’   έναν   κόσμο   που   διαρκώς αποσταθεροποιείται. Και   σε   μια   Ευρώπη   που   σκεπάζεται   ολοένα   και περισσότερο   από   το   σκοτάδι   του   σωβινισμού,   του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Για   αυτό   και   το   μήνυμα   της   Συμφωνίας   των Πρεσπών είναι ακόμη περισσότερο σημαντικό: 
Γιατί αποδεικνύουμε στην πράξη ότι μπορούμε να κλείνουμε πληγές του παρελθόντος, ακόμη κι αν έχουμε απέναντί   μας   δυσμενείς   συσχετισμούς   δυνάμεων, ακόμη και σε μια εποχή που εντείνονται γύρω μας οι γεωπολιτικές   κρίσεις,   οι   συγκρούσεις   και   οι   εθνικές περιχαρακώσεις. Ότι   μπορούμε,   όταν   οι   προοδευτικές   δυνάμεις είναι στη διακυβέρνηση, να γυρίζουμε τη πλάτη στους εθνικισμούς. Ακόμη και όταν αυτοί οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια έχουν   αφήσει  βαρύ   το  στίγμα   τους,   αφήνοντας   στην περιοχή   το   προσωνύμιο  «Πυριτιδαποθήκη   της Ευρώπης».
Εμείς   οι   προοδευτικές   κυβερνήσεις   έχουμε   το θάρρος και τη δύναμη να πάμε κόντρα σε αυτό για να περάσουμε   τους   λαούς   μας   από   μια   ιστορία   αιώνων γεμάτη   συγκρούσεις,   σε   μια   νέα,   ιστορική   φάση ειρήνης,   πολυμερούς   συνεργασίας,   συνανάπτυξης   και ευρωπαϊκής προοπτικής.
Θέλω   όμως   να  μείνω   λίγο   σε  αυτό   που   σήμερα ονομάζουμε ακροδεξιό κίνδυνο για την Ευρώπη.Γιατί δεν είναι μια αόρατη απειλή. Εχει πάψει από καιρό να αποτελεί ένα δυστοπικό σενάριο. Είναι   πλέον   μια   εφιαλτική   πραγματικότητα,   που απειλεί   την   ίδια   την   ύπαρξη   της   ευρωπαϊκής   ιδέας,διεκδικώντας   και   κατακτώντας   μάλιστα   ακόμη   και κυβερνητικές ευθύνες. 
Με σημαία της την «πολιτισμική καθαρότητα» της Ευρώπης, η Νέα Ακροδεξιά στοχοποιεί, καταδιώκει και επιστρατεύει   τη   ρατσιστική   βία   ενάντια   στους κατατρεγμένους   των   πολέμων   και   της   παγκόσμιας φτώχειας. Σπέρνει   το   μίσος   και   το   φόβο,παραπληροφορώντας   με   ορυμαγδό   συνομωσιολογίας και fake news.
Αυτή η νέα Ακροδεξιά δεν αναπτύσσεται από το πουθενά. Το  έδαφος για την ανάδυσή της το έστρωσαν οι πολιτικές   που   αποξένωσαν   τους   πολίτες   από   την ευρωπαϊκή διαδικασία.
 Οι   πολιτικές   που   διεύρυναν   θεαματικά   τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σπάζοντας το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο. Οι   πολιτικές   που   αποξήλωσαν   την   ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.Το   χειρότερο   είναι   ότι   αυτές   οι   πολιτικές,   οι δρακόντειοι   νόμοι   του   νεοφιλελευθερισμού,εφαρμόστηκαν   πάντα   στο   όνομα   της   ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στρέφοντας σημαντικά τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών όχι μόνο εναντίον των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων που τις εφάρμοσαν, αλλά συνολικά ενάντια στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Σε αυτό το έδαφος πάτησε ο ακροδεξιός λαϊκισμός,που   σήμερα   ευαγγελίζεται   την   περιχαράκωση   στο σιδερόφρακτο έθνος-κράτος. Και στο σημείο αυτό, φίλες και φίλοι, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.Όλες   οι   πολιτικές   δυνάμεις   που αυτοτοποθετούμαστε   στον   αριστερό,   προοδευτικό,δημοκρατικό χώρο.Όλες οι  πολιτικές δυνάμεις που ασκούμε  κριτική για   την   αποτυχία   και   τις   κοινωνικές   συνέπειες   του νεοφιλελεύθερου μοντέλου.Όλες   οι   πολιτικές   δυνάμεις   που   θέτουμε   ως προτεραιότητα τη μάχη ενάντια στις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.Όσοι   και   όσες   επιμένουμε   ότι   δεν   μπορεί   να υπάρξει διέξοδος από την κρίση χωρίς την προστασία και   την   ανάκτηση   των   δικαιωμάτων   της   κοινωνικής πλειοψηφίας.
Όσοι   και   όσες   θέλουμε   να   ξαναχτίσουμε   την ευρωπαϊκή ενοποίηση στη βάση ενός νέου, βιώσιμου κοινωνικού και περιβαλλοντικού συμβολαίου.

Εχουμε   ήδη   αργήσει   να   ανταποκριθούμε   στην ιστορική μας ευθύνη. Κι όσο συνεχίζουμε να κωλυσιεργούμε, αφήνουμε χώρο   για   την   ακόμη   μεγαλύτερη   ενδυνάμωση   του ακραίου συντηρητισμού. Γι   αυτό   και,   κλείνοντας,  θα   ήθελα   από   το  βήμα αυτής της εκδήλωσης, να απευθυνθώ σε σας, αλλά και σε   όσους   προοδευτικούς,   δημοκρατικούς   πολίτες παρακολουθούν   με   ενδιαφέρον   και   αγωνία   τις πολιτικές εξελίξεις. Ο  πολιτικός   χώρος   του   οποίου   έχω   τη   τιμή   να ηγούμαι δε συγκροτήθηκε χθες.
Έχει μεγάλη παράδοση και διαδρομή αγώνων αλλά και   ανεκτίμητης   συνεισφοράς   σε   πολιτικά   ρεύματα σκέψης που χαρακτήρισαν τον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο από τη μεταπολίτευση και μετά.  Πάντοτε,   ακόμη   και   όταν   τα   εκλογικά   ποσοστά ήταν  μικρά,  αναπτύχθηκε,  οικοδομώντας  την  ενότητα και   ταυτόχρονα   σεβόμενος   τη   διαφορετικότητα   των ιστορικών και ιδεολογικών καταβολών, των πολιτικών προσεγγίσεων,   των   πρότερων   κομματικών προελεύσεων. Σήμερα,   στη  νέα φάση,   αυτός ο  χώρος  θέλει  να γίνει   ξανά   καταλύτης   των   προοδευτικών   πολιτικών εξελίξεων. Χωρίς ηγεμονισμούς, να γίνει ο κορμός μιας νέας ενωτικής διαδικασίας της αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης.
Να συγκροτήσουμε, ένα ευρύ μέτωπο σε όλα τα επίπεδα:
Στην αυτοδιοίκηση, πάνω στο έδαφος της απλής αναλογικής,   που   ανοίγει   το   δρόμο   για   πλατιές προοδευτικές πλειοψηφίες, που θα φράξουν το δρόμο στο εξαμβλωματικό φλερτ της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής και θα προωθήσουν   βιώσιμες αναπτυξιακές   πολιτικές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.  Στις   Ευρωεκλογές,   για   να   συνεισφέρουμε   στην οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οικολογίας και της   σοσιαλδημοκρατίας που   απεγκλωβίζεται   από   την   αυτοκαταστροφική προσκόλληση   στο   νεοφιλελεύθερο   και   συντηρητικό πλαίσιο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά και στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών,για τη προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στο τόπο μας.Για να διαφυλάξουμε την διέξοδο από την κρίση με κοινωνικό πρόσημο. 
Για να μην γυρίσει η χώρα μας στο παρελθόν της διαφθοράς, του εκμαυλισμού, της κατασπατάλησης των δημόσιων πόρων. Για   να   μην   γυρίσει   η   χώρα   μας   στις   έξαλλες νεοφιλελεύθερες   πολιτικές,   που   αυτές   έχουν   την ευθύνη για τα υπέρογκα ελλείμματα που μας οδήγησαν στα   Μνημόνια,     για   την   αποδιάρθρωση   της   αγοράς εργασίας,   για   το   1,5   εκατομμύριο   των   πολιτών   που βρέθηκαν στην ανεργία.
Για   να   συνεχίσουμε,   τέλος,   τις   πολιτικές ενδυνάμωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με   έμφαση   στη   δημιουργία   νέων   θέσεων εργασίας,   στην   καθολική   πρόσβαση   σε   μια αναβαθμισμένη   δημόσια   παιδεία   και   υγεία,   στην διεύρυνση   των   μηχανισμών   κοινωνικής   προστασίας,στην   ενίσχυση   των   δυνάμεων   της   εργασίας   και   την εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής.
Φίλες και φίλοι,
Από   αυτό   το   προσκλητήριο   δεν   μπορεί   και   δεν δικαιούται να λείψει κανείς. Αλλά   και   κανείς   δε   θα   έχει   τη   πολυτέλεια   να κρυφτεί μπροστά στις ευθύνες της ιστορίας. Έχει   παρέλθει   προ   πολλού   η   πολυτέλεια   της βολικής για κάποιους σιωπής.Η   ιστορία   θα   καταγράψει     σε   αυτή   την   κρίσιμη καμπή,   τις   δυνάμεις   της   δημοκρατίας   και   της κοινωνικής προόδου που με τη συσπείρωσή τους θα αποτρέψουν την επιστροφή του σκοτεινού παρελθόντος κι θα αγωνιστούν για να οικοδομήσουν ένα μέλλον προκοπής για τον λαό μας, για τους λαούς της Βαλκανικής και ολόκληρης της Ευρώπης.
 Σας ευχαριστώ.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/351469-LIVE-e-ekdelose-To-stoichema-tes-symphonias-ton-Prespon-sto-Megaro-Moysikes ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...