Αλ. Φλαμπουράρης: Τα κόκκινα δάνεια είναι η μεγάλη πληγή και πρέπει να κλείσει

bb

Αλ. Φλαμπουράρης: Τα κόκκινα δάνεια είναι η μεγάλη πληγή και πρέπει να κλείσει

Απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για τα κόκκινα δάνεια, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και για την αναγκαιότητα για προοδευτική Ευρώπη δίνει μέσω συνέντευξης του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Επεξεργαζόμαστε ένα σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα προβλέπει γρήγορες διαδικασίες, με προσαρμογή των δόσεων στις πραγματικές αξίες, με τη συμμετοχή του κράτους, ώστε να δοθεί ανάσα στα κόκκινα δάνεια και να καθησυχάσει τους δανειολήπτες» δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ακριβοπούλου.

Παράλληλα, τονίζει ότι «για τα «κόκκινα» δάνεια επιχειρούμε να συνθέσουμε μεθόδους που έχουν ακολουθηθεί σε άλλα κράτη με παρόμοιες δυσκολίες και να τις προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός των προτάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να αποκτήσει φερεγγυότητα  η λύση. Θα έλεγα ένα SPV, ένα επενδυτικό όχημα δηλαδή, που θα συνυπάρχουν ο αναβαλλόμενος φόρος, η εγγύηση του Δημοσίου και η συμμετοχή και των τραπεζών. Έτσι, η έκδοση των ομολόγων θα είναι σίγουρα πιο ελκυστική και η επιτυχία εξασφαλισμένη».

«Ο στόχος μας για την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, ανεξάρτητα από τη μορφή της δανειοδότησης αλλά και της εγγύησης περιλαμβανομένης, μέχρι 250.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας κατά τον χρόνο απόκτησης, 350.000 ευρώ συνολική περιουσία και οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ, είναι να προστατευτεί και νομίζω ότι θα το πετύχουμε. Τα κόκκινα δάνεια είναι η μεγάλη πληγή και πρέπει να κλείσει» ανέφερε .

Οι προοδευτικές, αριστερές και οικολογικές δυνάμεις να συνεργαστούν και στις ευρωεκλογές του Μαΐου να διεκδικήσουν την πλειοψηφία

«Οι πολιτικές λιτότητας, οι οποίες είναι πολιτικές συσσώρευσης πλούτου, που βασίζονται υποχρεωτικά στην αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους αλλά και στην επισφάλεια της εργασίας, δηλαδή μεγιστοποιούν τις κοινωνικές ανισότητες, δεν είναι αποδεκτές.

Απαραίτητη, λοιπόν, προϋπόθεση είναι οι προοδευτικές, αριστερές και οικολογικές δυνάμεις να συνεργαστούν και στις ευρωεκλογές του Μαΐου να διεκδικήσουν την πλειοψηφία για να εφαρμόσουν μια τέτοια πολιτική, όπου οι πολιτικοί επανακτούν την εξουσία από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ΕΚΤ».

Για την εποπτεία και τον συντονισμό του τραπεζικού συστήματος που ανέλαβε, υπογράμμισε πως «οι τράπεζές μας είναι υγιείς και έχουν περάσει με επιτυχία προσφάτως αυστηρότατα τεστ αντοχής. Οφείλουν, ωστόσο, να χρηματοδοτήσουν κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να επανεκκινηθεί η οικονομία, να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία και να αρχίσει σταθερά η δίκαιη ανάπτυξη. Ανεξαρτήτως όμως των προθέσεών τους και του πλαισίου που οι τράπεζες κινούνται ή πρέπει να κινούνται, για την κυβέρνησή μας η στέγη είναι προστατευόμενο αγαθό». Ο Υπουργός επισημαίνει ακόμη  με νόημα ότι τα κέρδη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων «νομιμοποιούνται ηθικώς μόνο στην περίπτωση που δεν θίγουν τον πυρήνα των δικαιωμάτων και των αναγκών του ανθρώπου. Στόχος μας, να είναι οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».

Για τη ΔΕΠΑ, ένα θέμα το οποίο η ΝΔ έφερε και στη Βουλή ο κ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε «καλό το παραμύθι τους, έχει και δράκο, μόνο που ο δράκος έχει το πρόσωπό τους. Πρόκειται για φαιδρή κατασκευή… Για τη ΔΕΠΑ, λεπτομέρειες ούτε χειρίστηκα ούτε γνωρίζω, όμως θα πω ότι το να κατεβάσεις εσύ τα ρολά αβίαστα σε 700 οικογένειες δεν είναι η πρώτη κίνηση που έχεις να κάνεις. Από πού κι ως πού έγινε ο Λαυρεντιάδης δικός μας;» ανέφερε ο υπουργός.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/349811-Al-PHlampoyrares-Ta-kokkina-daneia-einai-e-megale-plege-kai-prepei-na-kleisei ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...