Οικονομική κρίση, χαµηλές απολαβές και περιορισµένες ευκαιρίες εξέλιξης ήταν ανάµεσα στους λόγους για τους οποίους την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα διογκώθηκε το πρόβληµα του brain drain, µε χιλιάδες νέους, υψηλά καταρτισµένους, να µετακοµίζουν στο εξωτερικό και ως αποτέλεσµα η χώρα να χάνει ένα σηµαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο.

Εδώ και μερικά χρόνια, ωστόσο, γίνονται προσπάθειες από ιδιωτικούς όσο και δημόσιους φορείς ώστε να γίνει επιστροφή των ατόμων με υψηλά προσόντα. Να περάσουμε, ουσιαστικά, από την εποχή του brain drain σε αυτήν του brain regain, να ξανακερδίσει η χώρα τούς εργαζόμενους που έφυγαν.

Πέρα από την κατάσταση της οικονομίας, πολλοί νέοι θεώρησαν ελκυστική επιλογή το εξωτερικό καθώς στην Ελλάδα ήρθαν αντιμέτωποι με την έλλειψη καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, αλλά και με ένα χαμηλό επίπεδο καθαρών απολαβών, μεταξύ άλλων λόγω της υψηλής φορολογίας και των εισφορών εργαζομένων και επιχειρήσεων. 

Το τοπίο άλλαξε όταν άρχισαν να δίνονται φορολογικά κίνητρα και να σχεδιάζονται στοχευμένες πολιτικές για τον επαναπατρισμό του ανθρώπινου δυναμικού. Η μείωση φορολογίας εισοδήματος κατά 50% για τους “ψηφιακούς μετανάστες” για τα πρώτα επτά χρόνια, εφόσον επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2021, τα κίνητρα για επενδυτές που αποφασίζουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, είναι μερικά από αυτά. Επίσης, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0”, όπου αναμένονται επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις όπως η περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους, η επέκταση της ηλεκτροκίνησης και του 5G σε όλη τη χώρα, όλα αυτά αναμένεται να λειτουργήσουν ως έμμεσα κίνητρα για όποια Ελληνίδα και όποιον Έλληνα θέλει να ζει στην πατρίδα του.

Το 2021 θα είναι για πολλούς λόγους μία χρονιά-σταθμός για τη χώρα μας. Σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλοι Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι θα κάνουν το μεγάλο βήμα. Προϋπόθεση είναι να υπάρξουν εταιρείες με όραμα και προοπτική, που μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο και να τους εμπνεύσουν. Η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων και στελεχών και ο τεχνολογικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας συνιστούν μείζονες προκλήσεις για τη χώρα μας, καθώς θα έχουν άμεση επίδραση στην παραγωγική της διαδικασία και στην απασχόληση. 
Ένα βασικό θέμα της Πολιτείας θεωρώ ότι είναι η γραφειοκρατία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, από πολιτιστικά μέχρι οικονομικά, που μας έχουν πάει πίσω λόγω της πολλής και πολύπλοκης γραφειοκρατίας που έχουμε ως χώρα. Ένα μεγάλο κομμάτι της λύσης αυτού είναι η τεχνολογία, με την οποία μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε και να εξελίξουμε τις διαδικασίες μας είτε αυτές αφορούν καθημερινα ζητήματα είτε ειδικές περιπτώσεις. Κάτι εξίσου σημαντικό είναι η ανταπόκριση στην αναγνώριση του πτυχίου Ελλήνων που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό, το οποίο είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, που οδηγεί στο να μην επαναπατρίζονται πολλοί άνθρωποι διότι δεν μπορεί να αναγνωριστεί το πτυχίο τους εύκολα.
            Καλλιγάς Κ. Ανδρέαςhttps://logistikografeio-kalligas.gr/



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...