Αναρτήθηκαν τα ΕΝΦΙΑ 2024 σε 11 δόσεις 

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ 2024 έφτασε καθώς ξεκίνησε πριν από λίγο από την ΑΑΔΕ η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και αυτόματα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή του στις 30 Απριλίου.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024 μπορείτε να το αναζητήσετε στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι τους κωδικούς του Taxisnet προκειμένου να εισέλθετε στην εφαρμογή.

Πώς θα βρείτε τον ΕΝΦΙΑ του 2024

Για να μπορέσετε να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του τρέχοντος έτους θα πρέπει να κάνετε κλικ στην επιλογή Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ και να βάλετε ως έτος το 2024. Αμέσως μετά θα διαπιστώσετε ότι στο πεδίο «Εκτυπώσεις» εμφανίζεται η επιλογή «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2024» και σε παρένθεση αναγράφει «αρχείο pdf».Ακριβώς σ’ αυτή την επιλογή πρέπει να κάνετε κλικ για να του εμφανιστεί το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2024. Μόλις κατέβει στον υπολογιστή το αρχείο με το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και το ανοίξετε θα πρέπει πάνω δεξία να αναγράφετε «ΕΝΦΙΑ 2024». Αυτό σημαίνει ότι έχετε κατεβάσει σε ηλεκτρονική μορφή το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος.Εφόσον δεν έχετε καμία αλλαγή στην περιουσιακή σας κατάσταση θα πρέπει το ποσό του φόρου που αναγράφεται να είναι το ίδιο με το περσινό, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου θα αναφέρεται στο σημείωμα η 30 Απριλίου 2024. Πάνω από την ημερομηνία αυτή θα υπάρχει η ταυτότητα πληρωμής βάσει της οποίας θα εξοφληθεί ο φόρος είτε απευθείας στο γκισέ της τράπεζας είτε μέσω e-banking. Αν δεν επιθυμείτε να πληρώσετε το ποσό εφάπαξ μπορείτε να το κάνετε σε 11 άτοκες μηνιαίες δόσεις όπου το «δοσολόγιο» και οι ημερομηνίες πληρωμές θα εμφανίζονται κάτω δεξιά στο εκκαθαριστικό. 

Πληρωμή μέσω myAADEapp

Όσοι κατεβάσουν την εφαρμογή της ΑΑΔΕ θα μπορούν να λάβουν άμεσα ενημέρωση για τον ΕΝΦΙΑ και να πληρώσουν χωρίς ταυτότητα πληρωμής. Το myAADEapp είναι η επίσημη ψηφιακή εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για φορητές συσκευές, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να ενημερώνονται για τον λογαριασμό τους και να εκτελούν πληρωμές μέσω κάρτας ή μέσω IRIS με άμεση πίστωση της οφειλής τους.

Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να μεταβάλλει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού για την καταβολή των επιστροφών φόρου και να έχει πρόσβαση στα ραντεβού του, τα αιτήματα που έχει αποστείλει στην ΑΑΔΕ καθώς και τα μηνύματα που έχει λάβει.

Τέλος στην ενότητα my Wallet μπορεί να κατεβάσει και να αποθηκεύσει χρήσιμα έγγραφα όπως βεβαιώσεις και εκκαθαριστικά, ενώ θα λαμβάνει άμεσα προσωποποιημένες ενημερώσεις για θέματα που τον αφορούν.

Σε 11 δόσεις η πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2024

Υπενθυμίζεται ότι η εξόφληση του Φόρου θα γίνει σε 11 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται τέλος Απριλίου, ενώ από το 2025 αλλάζει το πλάνο πληρωμής, με τις δόσεις να αυξάνονται σε 12. Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί έως 30 Απριλίου.

Από το επόμενο έτος, η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα έχει σταλεί στους ιδιοκτήτες από τον Φεβρουάριο και αυτό το μοντέλο θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

Έτσι, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου πληρώνει συνολικό ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, με το καθεστώς των 10 δοσεων τον μήνα κατέβαλε μέχρι πέρυσι 50 ευρώ. Εφέτος θα πληρώσει, λόγω των 11 δόσεων, 45,45 ευρώ και από το 2025 η δόση υποχωρεί στα 41,66 ευρώ κάθε μήνα.

          Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

            Οικονομολόγος•••

•••Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...